Joko tiedät nämä matkailukohteet? – Kolme asiantuntijaa kertoo, miltä näyttää vuosisadan kotimatkailukesä Kangasalla

0
Vaikka Lapinsaaren laavu sijaitsee saaressa, sinne pääsee kävellen kannasta pitkin.
Vaikka Lapinsaaren laavu sijaitsee saaressa, sinne pääsee kävellen kannasta pitkin.

Eletään kaupunginpuutarhurin kiireisintä aikaa. Jari Järvisen mukaan tänä vuonna virkistysalueita kohennetaan ja kehitetään vauhdilla.

– Vehoniemessä pysäköintimahdollisuuksia parannetaan ja poluille laitetaan viitoitusta. Lisäksi hankitaan kalusteita kuten penkkejä. Kirkkojärven luontopolulla korjataan ja täydennetään pitkospuita. Sorolan montun virkistysalueella ohjelmassa on parkkialueen kohennusta, kotalaavun rakentamista, sekä ulkokuntoilulaitteiden asennusta ja maastonmuotoilua.

Kaarinanpolulla Katajajärven laavu korvataan kotalaavulla, lisäksi rakennetaan esteetön pitkos ja pieni rantalaituri. Lisäksi hankitaan kaupunkiveneitä, joita on kesäkuun alusta alkaen vapaasti käytettävissä päivän ajan kerrallaan Vesaniemen ja Toosilanniemen/Lapinsaaren venerannoissa ja Riun uimarannalla.

– Koronatilanne näyttäisi jatkuvan, ja kaupunki varautuu muun muassa tiedottamista tehostamalla, panostamalla alueitten ja kohteiden huoltoon sekä järjestämällä mahdollisuuksien mukaan kohdennettuja retkiä ja tapahtumia, Järvinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pienen tytön äiti Anni Kantajärvi käy päivittäin rentoutumassa kotia lähellä olevalla Kirkkojärven reitillä.

Lähimatkailu suosiossa

Siinä missä kaupungin tekninen keskus kehittää Kangasalan retkeilymahdollisuuksia, reittejä ja virkistysalueita, Visit Kangasala viestii ja markkinoi näistä matkailijoille ja muille käyttäjille.

Matkailu- ja markkinointipäällikkö Laura Pekkalan mukaan tavoitteena on vastata luontomatkailun sekä erityisesti lähimatkailun kasvavaan kysyntään.

Asiakkaita käy varsinkin ympäri Pirkanmaata ja myös Etelä-Suomesta.

– Käymme testaamassa reittejä ja viestimme, mikä kenellekin luonnossa liikkujalle sopii. Lisäksi selvitämme reittien läheisyydessä tarjottavia palveluja ja paketoimme niistä matkailijoille erilaisia kokonaisuuksia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kirkkojärven reitin lenkkeilijöitä.

Vuosisadan kotimatkailukesä

Kesäasukkaat ovat tärkeitä asiakkaita, samoin pyöräilijät, joiden määrä on jatkuvasti kasvussa. Suosittu maastopyöräilijöiden reitti kulkee Tampereen Niihamasta Kirkkoharjulle kahvilaan ja takaisin Tampereelle.

– Reitit keskustan tuntumassa ovat suosittuja ja ne sopivat erityisesti, jos haluaa päästä pois hetkeksi kaupunkimaisemasta, ilman että joutuu matkustamaan yön yli. Tampereelta pääsee helposti joukkoliikenteellä Kangasalan keskustaan. Luonnonläheisyys keskustassa onkin Kangasalan erityisyys, kertoo Laura Pekkala.

Lähimatkailu tulee kasvamaan, kun ihmiset eivät koe vielä matkustamista ulkomaille turvalliseksi. Pekkalan mukaan nyt povataankin vuosisadan kotimatkailukesää ja hän odottaa paikkakunnalle paljon luontomatkailijoita.

Kesäkuussa Visit Kangasalta on tulossa retkeilyreittiopas, joka julkaistaan verkossa. Oppaan saa myös mukaansa Kangasala-talon matkailuneuvonnasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päivi ja Mikko Matikainen sekä Simo -koira nauttivat ensimmäisistä kesäpäivistä puhdasvetisellä Vesijärvellä. Heidän mukaansa Lapinsaari on helppo ja upea kohde, ”kuin omalla mökillä kävisi”.

Laavuilla jopa ruuhkaa

Kangasalan Latu ry:n aktiivi Antti Nikkinen tuntee paikallisena Laipan metsät vaellusreitteineen, joissa hän on vetänyt ryhmiä. Hänen mukaansa koronan aikaan ihmisiä on liikkunut erittäin runsaasti ja laavukohteissa on ollut jopa ruuhkaa.

Laavuissa saa yöpyä ja väenpaljouteen kannattaa tänä kesänä varautua ottamalla oma teltta mukaan. Esimerkiksi Laipan alue on hyvä telttailuun. Kävijöille on tarjolla erityyppisiä kierroksia ja ne ovat monin paikoin hyvin saavutettavissa myös autolla.

– Verkkojärven ja Ruokojärven laavujen lähelle pääsee kaikkiin noin 50 metrin päähän autolla ja jälkimmäiseen 20-paikkaisella pikkubussilla. Ruokojärven kolmen kilometrin reitti sopii sekä lapsiperheille että iäkkäimmille. Vaativampia kierroksia ovat kahdeksan kilometrin Elamonreitti ja 12 kilometrin Pihtilammen kierros.

Maisemallisesti upein paikka on Nikkisen mielestä juuri Pihtilampi.

Kaarinanpolku on puolestaan yli 60 kilometrin pituinen reitti Kangasalta Lempäälään. Koko reitin voi kulkea myös autolla metsäautoteitä pitkin ja eri kierroksille kävelemään poiketen.

Kaupungin polttopuuhuolto oli kevättalvella vähän aikaa keskeytettynä vallattomaksi yltyneen menon vuoksi. Puita pitäisi käyttää välttämättömän tarpeen mukaan kahvinkeittoon ja ruuan valmistukseen sekä pienen tunnelman luomiseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lapinsaaren laavu. Hyvä periaate on, minkä jaksat viedä täytenä, pitää jaksaa tuoda tyhjänä takaisin.

Luontoa kuuntelemaan

Vaikka kaupungin virkistysalueilta ei Antti Nikkisen mukaan löydy enää aarniometsiä, kulkija voi silti tehdä kiinnostavia havaintoja.

– Laipasta löytyy kasvustollisesti erilaisia alueita, kuten suomaastoa. Jos liikkuu vähän ääntä pitäen, voi nähdä hirviä, metsäkauriita, metsoja ja koppeloita poikueineen. Teeriparvet pulputtavat varsinkin keväällä, jos osaa kuunnella. Teltasta on mukava herätä aamulla lintujen lauluun.

Jotta luontohavaintoja pystyy tekemään ja huomioimaan muut vaeltajat, puhelinkeskustelut on parasta siirtää myöhemmäksi, Nikkinen muistuttaa.

– Metsään tullaan avautumaan luonnon vaikutteille. Sinne tullaan kuuntelemaan tuulen huminaa, laineitten liplatusta ja lintujen laulua. Puhelimet on hyvä pitää mukana hätätilannetta varten, mutta äänettömällä.

Nuku yö ulkona -tapahtuma 28.8.2021, Suomen Latu / Kangasalan Latu
visitkangasala.fi
kangasala.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikuntapalvelut/liiku-ja-leiki/

Joku on ystävällisesti veistänyt makkaratikut Lapinsaaren nuotiopaikalle.
Haralanharjun näkötorni on ennestään tuttu vierailupaikka ystävyksille, jotka ovat tulleet Bangladeshista Suomeen töihin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.