”Jos ei ole rohkea, ei saavuta unelmiaan” – Rönnvikin viinitilan ravintoloitsija Mervi Ruohonen toteutti pitkäaikaisen haaveensa vaikka se tarkoitti hyppyä tuntemattomaan

0
– Olen saanut vapaat kädet toteuttaa uudistuksia Rönnvikissä, Mervi Ruohonen sanoo.
– Olen saanut vapaat kädet toteuttaa uudistuksia Rönnvikissä, Mervi Ruohonen sanoo.

Rönnvikin viinitila Pälkäneen Laitikkalassa tunnetaan tilaviineistään, ja tulevaisuudessa kenties myös ruuastaan. Tämä on tavoitteena Mervi Ruohosella, joka toukokuun alussa otti yrittäjänä vastuulleen Rönnvikin ravintola-, tapahtuma- ja elämyspalvelujen tuottamisen.

Ravintoloitsijaksi ryhtyminen oli Ruohoselle pitkäaikaisen haaveen täyttyminen, mutta myös hyppy tuntemattomaan. Se ei tunnu häntä pelottavan. Energisellä naisella on johtoajatus, mitä hän seuraa elämässään:

– Jos ei ole rohkea, ei saavuta mitään.

Lehtijuttu aiheutti ketjureaktion

Kaikki alkoi sattumasta, kuten niin usein elämässä.

Kesällä 2020 Ruohonen luki Pälkäneen Mallasvedellä sijaitsevan kesämökkinsä laiturilla Helsingin Sanomien juttua, jossa kerrottiin 25 vuotta aiemmin perustetusta Rönnvikin viinitilasta.

Lehtijutusta syntyi Ruohosella vaikutelma, että Rönnvikin omistajat – Eila, Kalle ja Juho Rönni – kaipasivat uusia tuulia viinitilan toimintaan. Hän rohkaisi mielensä ja otti yhteyttä Kalle Rönniin. Hesarin jutun perusteella muodostunut vaikutelma ei ollut väärä.

– Sanoin suoraan, että minulla olisi teille ihan hirveästi ideoita. Se johti siihen, että tapasimme ja aloimme hioa näkemyksiä.

Näkemykset kohtasivat, ja asiat etenivät sutjakkaasti. Syyskuussa 2020 Ruohonen irtisanoutui silloisen työnantajansa Linkosuon palveluksesta. Hän oli ollut talossa 18 vuotta, lähinnä markkinoinnin ja myynnin parissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maalaisbistron toteuttaminen oli Mervi Ruohosen ensimmäisiä uudistuksia.

Marraskuussa Ruohonen aloitti Rönnvikin kehityspäällikkönä. Tämän vuoden toukokuussa hän siirtyi yrittäjäpohjalta vetovastuuseen ravintola-, tapahtuma- ja elämyspalveluissa Rönnvikin Muru Oy:n puitteissa.

– Halusin tänne uudistuksia. Sain vapaat kädet toteuttaa niitä, hän kiittelee alkuperäisten omistajien suhtautumista.

Tavoitteena ympärivuotinen toiminta

Ideoita Ruohosella tuntuu riittävän. Hän on jo tuonut yhtä jos toista uutta mukanaan, vaikka on ollut talossa suhteellisen lyhyen ajan.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että tänne pitää saada bistro. Ja että on oma keittiö, jossa ruuat valmistetaan lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Nyt Rönnvikissä on toimiva keittiö kolmen hengen voimin. Salin puolella työntekijöitä on 4-5 hengen verran.

Ensimmäinen ajatukseni oli,
että tänne pitää saada
bistro. Ja että on oma
keittiö, jossa ruuat valmistetaan
lähellä tuotetuista raaka-aineista.

Mervi Ruohonen

Keittiön raaka-aineet hankitaan Rönnvikin liepeillä olevasta Laitikkalan Makukylästä. Alueella tuotetaan monenlaista ravintoa, eikä kuljetusmatkoja voi mitenkään moittia pitkiksi.

– Tavoitteeni on, että saamme tämän toimimaan ympärivuotisesti.

Keskellä koronaa yrittäjäksi

Viinitilalla kun ollaan, viinitastingit ovat olennainen osa toimintaa. Uutta ovat niihin liitetyt elämyspaketit, esimerkiksi lähimaastossa sijaitsevalle kukkulalle rakennettu metsätasting-paikka.

Koko ideapankkia ei tietenkään ole järkevää tyhjentää toiminnan ensimetreillä. Ruohonen korostaa, että tarkoituksena on kehittää paikkaa pidemmällä tähtäimellä.

– Haluan antaa tilaa työntekijöilleni, haluan antaa heidän loistaa työssään, rohkaisevan ilmapiirin puolesta puhuva Ruohonen sanoo.

Ruohosen rohkeutta kuvastaa myös se, että hän ryhtyi ravintola-alan yrittäjäksi keskellä koronaepidemian tiukimpia yleisörajoituksia.

– Uskon, että olemme vahvoilla, kun elämä palaa normaaliksi. Tuon tänne osaamista markkinoinnista ja myynnistä. Ja että kaikki näyttäisi kauniilta.   

Taustaa yrittäjäkokeiluista ja ruokaharrastuksesta

Yrittäjyys on kiinnostanut Ruohosta pitkään. Hänellä on ollut yrittäjäkokeiluja sivutoimipohjalta, mutta mielessä on ollut, että kun se oikea juttu löytyy, niin sitten laitetaan koko osaaminen peliin.

– Olen halunnut jotakin, mikä liittyy ruokaan ja juomaan, ja vieläpä jossain muualla kuin kaupungissa. Tästä paikasta ei voi sanoa muuta, kuin että omalla kohdallani täydellinen lottovoitto.

Jotakin Ruohosen ruokaharrastuksesta kertoo se, että kaulassa on paistinkääntäjien ketjut. Hän on siis rotissööri, kansallisen ruoka- ja viinikulttuurin edistäjä.

Yksi Ruohosen tavoitteista on himmentää turhaa glooriaa viinien nauttimisen ympäriltä. Viiniä ei tarvitse siemailla pikkusormi pystyssä, hän sanoo. 

Linkosuon-vuosiaan hän muistelee lämmöllä.

– Sieltä tuli reppuun paljon eväitä. Nyt on ihanaa, että saa kokeilla omia siipiään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Raaka-aineet tulevat läheltä, todistaa kyltti bistrossa.

Katse kauas eteenpäin

Herttualassa perheineen asuvan Ruohosen puoliso on toiminut yrittäjänä. Kun lapset ovat jo vähän varttuneet, sovittiin, että nyt on Mervi-äidin vuoro ryhtyä yrittäjäksi.

Tuoreella yrittäjällä riittää kiireitä, eikä hän aina ehdi jutella asiakkaidensa kanssa niin paljon, kuin haluaisi. Unettomia öitä ei kuulemma ole kuitenkaan ollut – paitsi ehkä alkuvuodesta 2021, jolloin hän valmisteli yrittäjänä aloittamista.

– Ei tässä voi ajatella vain yhtä kesää kerrallaan. Katse pitää olla paljon pidemmällä edessäpäin, Ruohonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vanhaa ja uutta. Takavuosikymmenten työjuhta Zetor muistuttaa menneistä ajoista Rönnvikissä, jonka ravintola-, elämys- ja tapahtumapalvelujen vetäjänä Mervi Ruohonen aloitti toukokuussa.

Fakta: Mervi Ruohonen

  • Syntynyt 1979 Kangasalla.
  • Rönnvikin Muru Oy:n yrittäjä, ravintoloitsija.
  • Perhesuhteet: aviomies, kaksi lasta ja koira.
  • Harrastukset: liikunta, puutarhanhoito, mökkeily, perheen kanssa tekeminen.
  • Motto: ”Rohkeasti eteenpäin!”
Rönnvikissä on valmistettu tilaviinejä 1995 alkaen.
Tässä kuvassa tanssitetaan valmistumassa olevia kuohuviinejä.
– Tavoitteeni on saada tämä toimimaan ympärivuotisesti, sanoo talliputiikin mattoja pinkkaava Mervi Ruohonen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.