Koti Pääkirjoitus Jotain tolkkua puheen määrään

  Jotain tolkkua puheen määrään

  0

  Puhuminen on taitolaji, johon toisilla on luontaista lahjakkuutta, toisilla taas ei lainkaan. Puhumista voi kuitenkin oppia ja siinä voi kehittyä.
  Puhetaidolla on hieno nimikin, retoriikka. Käsite tunnettiin jo antiikin aikana.
  Puhumisessa ei ole kyse ainoastaan taidosta muotoilla kauniita lauseita, vaan omien tarkoituksien viestimisestä toiselle ihmiselle tai joukolle.

  Valtuuston kokouksessa puheenvuoroja käyttävät usein poliittisten ryhmien puheenjohtajat.
  Tavallisesti he ovat valmistelleet puheensa ja käyttävät samalla koko ryhmän ääntä. Se on ajankäytöllisesti taloudellista, koska samojen asioiden tolkuttaminen monesta suusta ei vie asioita eteenpäin.
  Rivivaltuutetut saavat halutessaan puhua ryhmäpuheenvuoron lisäksi ja niin he usein tekevätkin. Erityisesti siinä tilanteessa, kun ovat ryhmänsä kanssa eri mieltä jostain asiasta.
  Ryhmien hajoamista on nähty viime aikoina useiden asioiden kohdalla. Esimerkiksi viime kesän tiukat säästöpäätökset Suoraman kirjaston, Kuhmalahden terveysaseman ja Lahdenkulman koulun kohdalla olivat tällaisia.

  Kangasalan valtuustossa on muutamia valtuutettuja, jotka käyttävät paljon puheenvuoroja. Aina nämä valtuutetut eivät pysy asiassa, vaan harhailevat pahasti asian vieressä.
  Maanantaisessa valtuustossa esimerkiksi vihreiden Tony Lähde olisi saanut asiansa tiivistettyä huomattavasti lyhyemmäksikin.
  Valtuusto on vaikuttamisen paikka. Osana demokratiaa ja sananvapautta valtuutetuilla pitää olla mahdollisuus ilmaista mielipiteensä kenenkään estelemättä.
  Se ei kuitenkaan tarkoita, että valtuustossa saa jaaritella mitä tahansa ja kuinka kauan tahansa. Asia pitää pystyä ilmaisemaan ytimekkäästi ilman turhia liirumlaarumeita.
  Kangasalan valtuustolla on tässä asiassa nyt ote heltynyt. Puheenjohtajan soisi heiluttavan nuijaa ahkerammin myös kurinpitomielessä. Asiat asioina, turha pölinä pois.
  Eikä valtuustosalissa myöskään huudella toisille asiattomuuksia, jollaisena esimerkiksi talon tekniselle henkilöstölle suunnattua majakka ja perävaunu -heittoa voidaan pitää.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän