Joukko­liikenne vetovoimatekijä

1

Joukkoliikenne on hyvällä tolalla silloin, kun asiakkaan ei tarvitse katsoa aikatauluja. Käytännössä vuorotiheys on silloin sellainen, että asiakas voi mennä pysäkille odottelemaan seuraavaa autoa, eikä odotusaika muodostu liian pitkäksi.

Kangasalla bussit kulkevat par­haim­mil­laan 15 minuutin välein. Tähän on saatu viime vuosina parannusta, sillä aikaisemmin päälinjalla kuljettiin 20 minuutin vuorotiheydellä.

Kangasalan kunnan toiveissa olisi saada vuorotiheys kymmeneen minuuttiin. Se edellyttää kuitenkin lisää asukkaita nauhataajaman varrelle, jotta lipputulot kasvavat.

Loputtomasti kunta ei voi rahoittaa linjoja omasta kukkarostaan. Kunnan kirstusta käytetään jo nyt sievoinen summa joukkoliikenteen sujuvoittamiseksi.

Kiinteistönvälittäjillä on hyvä näppituntuma siihen, mitä asioita Kangasalle muuttavat arvostavat. Yksituumaisesti he kertovat, että toimiva joukko­liikenne on arvoasteikon yläpäässä.

Tätä näkemystä tukee myös se tosiseikka, että asunnot käyvät kaupaksi siellä, missä on bussilinjoja.

Autottomuus on monelle nykyisin varteen otettava vaihtoehto, eikä ihme. Auton omistaminen kaikkine vakuutuksineen ja ylläpitokuluineen on iso kuluerä.

Tulevaisuuden trendi on joukko­liikenne yhdistettynä liitäntäpysäköintiin. Tässä puolessa Kangasalla on kuitenkin vielä paljon kehitettävää ennen kuin se toimii moitteettomasti.

1 kommentti

  1. Kangasalan keskustasta juu pääsee hyvin. Kehitettävää on esim. kaarinamaunun tyttären tien liikenteeseen. Täältä et tosiaankaan bussilla pääse saatikka , että olisi asianmukaisia pyöräteitä! Eli kirjaimellisesti henkesi kaupalla saat polkea tai pyöräillä… eli kannattaisi panostaa hiukan muihinkin suuntiin …eli syvältä p..stä koko homma.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.