Joukkoliikenneuudistus toi yhteiset edut kaikille

0
Pipsa Mattilan ei tarvitse enää kävellä Vatialasta Tampereen puolelle pysäkille.

Koko Tampereen seudun joukkoliikenne siirtyi kesäkauden alusta yhteiseen kuusiportaiseen maksuvyöhykejärjestelmään. Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi saivat yhtenäiset liput, ikäryhmät sekä lippuetuudet.

Joukkoliikenneuudistus ilahduttaa muun muassa lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa liikkuvia kangasalalaisia. Aiemmin  vaunujen kanssa liikkuvan aikuisen on pitänyt maksaa bussimatkasta Kangasalla. Tampereen puolella maksua ei ole vaadittu. Nyt tamperelaisten pitkään nauttima etu on kangasalalaistenkin vaunuilijoiden käytettävissä.

Kotiäiti Pipsa Mattila on aiemmin kävellyt lastenvaunujen kanssa Tampereen puolelle bussia odottamaan, mutta nyt hän voi hypätä kyytiin lähimmältä pysäkiltä. Hän myös suunnittelee asioivansa useammin bussilla Kangasalan keskustassa.

– Olemme kulkeneet Kangasalle päin aina autolla, mutta nyt voisimme mennä bussillakin, Mattila toteaa.

Vyöhykemaksu ja alennusryhmät ovat laskeneet bussilippujen hintoja tuntuvasti. Ennen uudistusta Tampereen puolella käytössä ollut arvolippu ei käynyt Kangasalla, joten Vatialasta on ollut helpointa asioida Tampereella. Vyöhykeperusteinen maksu  mahdollistaa asiointisuunnan muuttumisen.

– Jos on tarvinnut käydä esimerkiksi laboratoriossa, niin olen käynyt Linnainmaalla. Nyt voisin hoitaa joitain tällaisia asioita Kangasalla, vatialalainen Heidi Kärkkäinen toteaa.

Lippujen hinnat ilahduttavat myös työmatkalaisia, opiskelijoita ja nuoria. Aiemmin kirkonkylältä Tampereen keskustaan kulkeminen maksoi kuukauden seutulippuna 79 euroa. Nyt kolmen vyöhykkeen lippu kustantaa kymmenen euroa vähemmän. 

Lastenlipulla matkustaa linja-autolla aina 17-vuotiaaksi asti 34,50 eurolla kuukaudessa kolmella vyöhykkeellä. 17-24 -vuotiaat nuoret sekä opiskelijat saavat kolmen vyöhykkeen kuukausilipun hintaan 48 euroa. Esimerkiksi kirkonkylältä Tampereen yliopistolle kulkevan opiskelijan kuukausilipun hinta tippui 79 eurosta 48 euroon. Uudistuksen myötä kaikki 65 vuotta täyttäneet henkilöt ovat oikeutettuja 50 prosentin alennukseen kello 9–14 välillä. Alennuksen saa automaattisesti henkilökohtaiselle Tampereen matkakortille ladatulla arvolipulla.

Matka Pohjasta Tampereelle sisältää kaikki kuusi vyöhykettä. Kuuden vyöhykkeen kuukausilippu kustantaa 109 euroa entisen 79 euron seutulipun sijaan. Arvokortilla maksettavat yksittäiset matkat ovat kuitenkin edullisempia kuin aiemmin kilometreihin sidotuissa matkahuollon taksoissa. Myös sitoutuminen vuosilippuun tuo hintaa alaspäin. Kuuden vyöhykkeen vuosilippu kustantaa 800 euroa.

Matkakortin voi hankkia Tampereelta joukkoliikennetoimistosta Frenckellinaukiolta tai tilata Nella nettilatauspalvelusta. Matkakorttia voi ladata Myllystenpohjantien R-kioskilla tai Nellan kautta.

Linja-autolla maksutta matkustavat:

– Alle 7-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi kaikilla vyöhykkeillä (A–F) toisen seitsemän vuotta täyttäneen matkustajan mukana. Yölisää ei peritä.
– Lasta lastenvaunuissa tai -rattaissa kuljettava yksi matkustaja saa matkustaa ilmaiseksi. Kokoontaitetut rattaat eivät oikeuta ilmaiseen matkaan. Lapsen on istuttava rattaissa tai vaunuissa koko matkan ajan. Rattaista tai vaunuista ei peritä maksua millään vyöhykkeellä. Yölisää ei peritä.
– Rintama- tai miinanraivaajatunnuksen omaavilla veteraaneilla (kotikuntana Tampere, Pirkkala, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Ylöjärvi, Orivesi tai Vesilahti) on maksuton matkustusoikeus kaikilla vyöhykkeillä. Henkilökohtainen etuus myönnetään henkilökohtaiselle Tampereen matkakortille. Yölisä peritään.
– Pyörätuolimatkustaja ja hänen saattajansa ovat oikeutettuja ilmaiseen matkaan kaikilla vyöhykkeillä. Saattajan on matkustettava koko matka saatettavan mukana. Sähköpyörätuoleja voidaan turvallisuussyistä kuljettaa vain autoissa, jotka on merkitty pyörätuolisymbolilla. Yölisää ei peritä.
– Näkö- tai kehitysvammaisen henkilön saattaja on oikeutettu ilmaiseen matkaan kaikilla vyöhykkeillä. Saattajan on matkustettava koko matka saatettavan mukana. Saattajan tarpeellisuus todistettava Näkövammaiskortilla tai Tampereen Kehitysvammaisten Tuki Ry:n jäsenkortilla. Yölisää ei peritä.ladata Myllystenpohjantien R-kioskilla tai Nellan kautta.

Kangasalan linjat:

1 Kangasala Vatiala–Tampere Leinola–Koskipuisto–Härmälä–Pirkkala Suuppa–Kyösti/Vähäjärvi/lentoasema
40 Kangasala Pikonlinna/Kaivanto–Keskusaukio–Tampere Messukylä–Kalevankangas–Koskipuisto
41 Kangasala Keskusaukio–Ponsa–Orivesi, linja-autoasema
42 (Kuhmoinen)–Pohja–Sahalahti–Kangasala Keskusaukio–Tays–Pyynikintori
45 Kangasala Keskusaukio–Kangasala asema–Vatiala
47 Kangasala Suinula–Ruutana–Tampere Olkahinen–Atala–Koilliskeskus–Ristinarkku–Kaleva–Finlayson–Nalkala (liikennöi 7.8.2016 asti)

Lisäksi talvikauden alusta 8.8.2016:

Ruutanaan pääsee talvikauden alusta alkaen myös viikonloppuisin.  
28B Kangasala Ruutana–Laureeninkallio–Aitolahdentie–TAYS–Keskustori–Siivikkala. Osa vuoroista liikennöi arkipäivisin Suinulaan asti.
44 Kangasala–Valkeakoski
46 Kangasala–Ruutana–Perälä

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.