Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Joulu meni, kuusi jäi

Kolumni - 18.1.2017 kello 8.00
Mikä Säpyskä

Joulun päättymiseen on monta ajankohtaa. Hätäisimmät julistivat sen päättyneeksi ehkä jo aattoillan jälkeen, osa jaksoi odottaa välipäiviin tai jopa uuteen vuoteen asti.

Kristilliseltä kannalta joulu päättyi loppiaiseen, mutta hardcorejouluihmiset juhlistivat joulua Nuutin päivään, eivätkä millään halunneet myöntää valon juhlan päättyneen vielä silloinkaan. Lauletaanhan joulu­laulussakin, että pääsiäiseen asti se kestää .

Yhtenä joulun päättymisen merkkinä voi pitää joulukuusen hävittämistä. Kangasallakin Pirkanmaan Jätehuollon joulukuusien keräys käynnistyi heti tammikuun ensimmäisellä viikolla ja päättyi Nuutin päivään. Jos siis halusi kuusen pois jätekuljetuksen kyydissä ilman lisämaksua, oli puu saatava ulos pirtistä viimeistään viime perjantaina.

Joulukuusen purkaminen tuntuu aina varsin haikealta, sillä siihen liittyy niin paljon muistoja. Usein kuusta on saatettu katsella metsässä jo kesällä, ja joulun lähestyessä puuta on lähdetty perheen voimin kaatamaan.

Tiettyyn puuhun on päädytty monen eri ehdotuksen kautta. Niitä on vertailtu, katsottu oksien määrää, muotoa ja kokoa, ja mietitty puun sopivuutta olo­huoneeseen. Jo varmaksi joulupuuksi julistettu kuusi on saatettu vielä hylätä, jotta löytyisi vieläkin täydellisempi joulun keskipiste.

Puu on kaadettu, tuotu sisälle ja asetettu kuusenjalkaan odottamaan koristeluhetkeä.

Se on saanut valot, hopeiset ja kultaiset köynnökset, latvaansa tähden. Koristellessa on mietitty, minkä värisiä palloja oksille laitetaan, kuinka paljon, laitetaanko tänä vuonna lippuja, tonttuja, entäpä karkkikeppejä tai piparkakkuja. Kuusta on kierretty ja tarkasteltu, katsottu kaipaako se vielä lisäkoristeita.

Sitten on koittanut hetki, jolloin puu on syttynyt loistoonsa ja sen valot ovat kirkastaneet hämyisän huoneen. On tullut joulun aika, joulupuu on rakennettu ja kaikilla juhlamieli.

Aattona kuusen alle on ilmestynyt paketteja jouluisine kääreineen. On alkanut jännitys, koska paketteja voisi edes hieman kurkkia. Mikä lahja on minulle? Ehkä tuo omituisen muotoinen tai tuo iso.

Viimeistään joulupukin vierailun jälkeen kuusen alla on käynyt hyörinä ja pyörinä. Itse juhlapuu on kuitenkin seissyt ylväästi luoden tunnelmallista loistoaan. Kääreet ovat auenneet ja ilo on ollut suurimmillaan. Illan hämärtyessä touhu on hiljentynyt. On ollut aikaa istahtaa nauttimaan joulun tunnelmasta: joulu­lauluista, loistavista kynttilöistä, kuusen kimmellyksestä ja tuoksusta. On ollut aika juhlan.

Joulupuu on täynnä tunnetta, joulumieltä, iloa, tuoksuja, naurua, makuja. Siitä luopuminen on vaikeaa, haikeaa. Jokaisen riisutun koristeen kohdalla tuntuu kuin irrottaisi jotain myös itsestään, poistaisi pala palalta joulumielen. Pian puu on jälleen paljas, jotenkin tummempi. On kuin työntäisi ystävän, perheenjäsenen ulos talosta, samoin joulun taian.

Mutta ei ehkä kuitenkaan ihan vielä. Vasta sitten, kun joulukuusen oksat alkavat työntää ulos kerkkiään, voi myöntää, että joulu meni jo.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös