Joulua juhlitaan kouluissa eri tavoin – Ruutanan koulun juhla ei sisällä mitään uskonnollista

0
Vuonna 2015 Raikun, Pohjan ja Vilpeilän koulujen joulukuvaelmissa esiintyneitä (KS 18.12.2015). Kuvaelma kuuluu myös tänä vuonna Vilpeilän koulun perinteiseen joulujuhlaan. Lapset on kuvannut Jouni Valkeeniemi.

Kolmella kangasalalaisella ala-asteella joulujuhlavalmistelut ovat kovassa vauhdissa. Huutijärvellä ja Ruutanassa juhlitaan vasta syyslukukauden viimeisellä kouluviikolla, mutta Vilpeilän kyläkoululaiset pääsevät esiintymään jo huomenna.

Huutijärven koulun rehtori Tuire Amaral kertoo, että Huutijärven koulussa joulujuhla jakautuu kahdelle päivälle, koska koulun saliin mahtuu vain rajallinen määrä väkeä. Kaikki oppilaat eivät esiinny joulujuhlassa.

– Viimeistä koulupäivää edeltävänä iltana pidämme koulun salissa juhlan huoltajille. Siellä esiintyy puolet oppilaista. Loput esiintyvät keväällä, Amaral kertoo.

Perjantaina, viimeisenä koulupäivänä ennen joululomaa, vietetään vielä yhteinen oppilaiden ja henkilökunnan juhla.

Amaral kertoo, että joulujuhla on järjestetty samalla periaatteella useampana vuonna. Tänä vuonna ohjelmaan kuuluu oppilaiden esittämiä näytelmiä ja viulunsoittoa.

Rehtori kertoo, että sallittuina kristillisinä elementteinä juhlassa lauletaan Enkeli taivaan -virsi.

– Juhlassa on myös ­Lucia-kulkue. Se on kaupungin traditio, ja kulkueen toteuttaminen kiertää kouluissa. Tänä vuonna on Huutijärven koulun vuoro.

Lucia-kulkue kiertää kuluvan viikon perjantaina Kangasalla eri kohteissa. Siinä on mukana koulun innokkaita, vapaaehtoisia musikantteja. Ohjelmanumero on harjoiteltu pääosin kerhossa oppituntien ulkopuolella.

Klassikkoja ja esiintymisiä Kontulassa

Vilpeilän koulun joulujuhla syntyy klassisista elementeistä. Rehtori Vesa Saarinen kertoo, että juhla alkaa joulukuvaelmalla. Sen jälkeen on vuorossa näytelmä.

– Meillä on perinteisesti ollut musiikkipitoinen näytelmä, johon koko koulu osallistuu. Tänä vuonna se on Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Koulun toinen opettaja Tuula Arra käsikirjoittaa näytelmiin roolit kaikille oppilaille. Lapset saavat valita roolinsa sen mukaan, haluavatko he vähemmän vai enemmän vuorosanoja.

Kuvaelman ja klassikkonäytelmän lisäksi juhlaohjelmaan kuuluu myös lauluja. Huutijärven tapaan Vilpeilässäkin kajautetaan yhdessä Enkeli taivaan.

Meillä on perinteisesti ollut musiikkipitoinen näytelmä, johon koko koulu osallistuu. Tänä vuonna se on Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Vesa Saarinen, Vilpeilän koulun rehtori

Saarisen mukaan kangasalalaiskouluille syksyllä annettu ohjeistus juhlien uskonnollisuudesta ei edellyttänyt muuttamaan Vilpeilän juhlan sisältöä. Hän kertoo, että suomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluvia elementtejä sisältävillä juhlilla on kyläyhteisön tuki.

Vilpeilässä vietetään huoltajien iltajuhlaa jo huomenna.

– Saamme siten rauhoitettua joulun aloituksen, Saarinen toteaa.

Aikaisemmin viikolla oppilaat kävivät laulamassa ohjelmistoon kuuluvia kappaleita eläkeläisten joulujuhlassa naapurissa sijaitsevassa Kontulan juhlatalossa.

– Perjantaina meillä on vielä toinen vastaavanlainen esiintyminen. Kontulassa on aina ison salin tuntua. Etenkin pienille ekaluokkalaisille lavalle kiipeäminen on jännittävää.

Kaksi seurakunnan päivänavausta ja niille vaihtoehtoiset tilaisuudet

Ruutanan koulussa pidetään tänä vuonna joulujuhla vain koulun väen ja oppilaiden kesken liikuntasalissa.

Rehtori Tarja Eskelinen kertoo, että joululomaa edeltävänä perjantaina juhlitaan peräkkäin kaksi kertaa, jotta kaikki oppilaat pääsevät katsomaan juhlaan harjoiteltuja esityksiä.

– Osa oppilaista esiintyy nyt jouluna ja osa, lähinnä kuudesluokkalaiset, keväällä.

Kevätjuhlaan kutsutaan myös lasten huoltajat.

Viimeistä koulupäivää edeltävänä iltana pidämme koulun salissa juhlan huoltajille. Siellä esiintyy puolet oppilaista. Loput esiintyvät keväällä.

Tuire Amaral, Huutijärven koulun rehtori

Joulujuhlan ohjelmistossa on ainakin jouluruno, joululauluja, tonttuleikki, viideluokkalaisten joulupukki vierailee -ohjelmanumero ja puuropuhe.

Eskelinen kertoo, että koulu päätti järjestää juhlan tänä vuonna ilman mitään uskonnollisia elementtejä.

– Teemme erikseen seurakunnan kanssa yhteistyötä. Meillä oli adventin alla päivänavaus, jossa vieraili pappi ja kanttori. Joulun alla on vielä toinen jouluun liittyvä päivänavaus, hän kertoo.

Molemmille on suunniteltu vaihtoehtoiset päivänavaukset, joten oppilaat voivat osallistua jompaankumpaan tilaisuuteen.

Mistä on kyse?

Joulujuhla ei saa sitouttaa

  • Juhla järjestettiin kirkossa, ja sen ohjelmaan kuului kristillisiä virsiä, jouluevankeliumin kuvaelma ja papin puhe. Valituksen mukaan juhla loukkasi uskonnonvapautta ja sitoutti oppilaita uskontoon.
  • Avi totesi, että pelkästään paikka, kuten kirkko tai uskonnollista ainesta sisältävät laulut eivät tee juhlasta tunnustuksellista.
  • Koulujen pitää järjestää juhla, johon kaikki oppilaat voivat osallistua. Sen lisäksi voidaan pitää erikseen tunnustuksellinen tilaisuus, kuten joulukirkko ja sille vaihtoehtoinen tilaisuus.
  • Uskonnon harjoittamista sisältäviin tilaisuuksiin voivat osallistua tai niistä kieltäytyä niin uskontoa kuin elämänkatsomustietoa opiskelevat.
  • Ohjeistuksen mukaan uskonnolliset elementit tai kirkko juhlapaikkana ovat sallittuja, kunhan juhlassa ei ole hartaudellisia tai uskonnollisesti sitouttavia elementtejä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.