Jouluaattoa ei tarvitse viettää yksin tai kotona – Kangasalla on ainakin kaksi yhteistä, kaikille avointa kahvilaa

0
Minna Pajula ja Kirsi Lankoski hääräävät joulutonttuina aaton kahvilassa Zerafiinassa.

Jouluaaton vetonaula Kangasalla ainakin perheen pienimmille lienee poni, joka ajeluttaa lapsia Zerafiinan pihassa.Yrittäjät Minna Pajula ja Kirsi Lankoski päättivät toteuttaa ilmaisen joulutapahtuman ensimmäistä kertaa.

Ratsastuskoulu Tavela ja koko joukko muita paikallisia yrittäjiä on lähtenyt mukaan järjestämään tapahtumaa.

– Ihan varmojahan me ei olla, mihin tämä johtaa. Tuleeko tästä perinne, tuleeko ketään paikalle tai tuleeko väkeä jopa liikaa, naurahtaa Minna Pajula, toinen tapahtuman ”päätontuista”.

Lounaskahvilan omistaja,­ “päätonttu” Kirsi Lankoski komp­paa Pajulan sanoja vieressä hyväntuulisesti.

Jouluaaton tapahtuma sai alkun­sa Pajulan ideasta, joka oli jo muhinut vuoden päivät. Kaksikko yllättyi siitä, kuinka positiivista huomio oli.

– Laitoin kyselyn ­Facebookin Kangasala-ryhmään, kiinnostaisiko tällaisen tapahtuman järjestäminen. Sen jälkeen puhelin piippasi koko ensimmäisen päivän, Pajula kertoo.

Musiikkia, yllätysohjelmaa ja syötävää

Tapahtumasta tulee tekijöidensä näköinen. Paikallinen Herttakuningas-­duo tuli mukaan heti tapahtuman suunnittelun alkuvaiheessa. Lankoski tunsi erään bändin jäsenistä ja pyysi yhtyettä mukaan.

– He soittavat joulumusiikkia ja varmaan tilanteen huomioiden omaakin musiikkia. Heidän tyylilajinsa on 1950-luvun rokki.

Bändi soittaa Zerafiinan vierei­sessä liikuntasalissa, joka on käytössä joulutapahtuman ajan.Lapsille on tiedossa yllätys­ohjelmaa, jota ovat lupautuneet järjestämään ruutanalaiset perhepäivähoitajat.

Itselleni ei ole muotoutunut täällä Kangasalla jouluperinteitä. Haluan opettaa lapsilleni, että joulua voi viettää toisellakin taval­la

Ravintolan puolella on tarjolla ainakin puuroa, glögiä ja jotain makeaa syötävää.
Lankoski keittää perintei­sen riisipuuron ja sen lisäksi pienemmän kattilallisen vegaa­nista joulupuuroa. Kangasalalainen Johanna Hamari leipoo tapahtumaan jotain makeaa.

Kymmenkunta täkäläistä aputonttua on tarjoutunut auttamaan muun muassa puurotarjoilussa ja liikenteenohjauksessa.

Minna Pajula intoilee, että tapahtuman järjestäminen on hieno mahdollisuus tutustua kaupunkilaisiin ja tarjota esimerkiksi yksinäisille ihmisille ja perheille vaihtoehtoinen tapa viettää joulua.

Hän näkee, että monella on tarvetta avoimille tapahtumille, jotka eivät ole esimerkiksi uskonnollisesti sidonnaisia.

– Itselleni ei ole muotoutunut täällä Kangasalla jouluperinteitä. Haluan opettaa lapsilleni, että joulua voi viettää toisellakin taval­la, Pajula kertoo.

Seuraa löytyy myös SPR:n joulukahvilasta

Jouluaaton iltapäivää voi viettää ihmisten ilmoilla myös SPR Kangasalan joulukahvilassa. Joulukahvila järjestetään toimitiloissa Ellintiellä, missä vapaaehtoiset pyörittävät aaton kahvilaa jo toista vuotta. Seuraa kaipaava tulla viettämään yhteistä aikaa. Myös perheet toivotetaan tervetulleiksi.

– Täällä voi piipahtaa vaikka hautausmaalla käynnin jälkeen, SPR Kangasalan hallituksen puheenjohtaja Tiina Leppänen sanoo.

Kymmenkunta täkäläistä aputonttua on tarjoutunut auttamaan muun muassa puurotarjoilussa ja liikenteenohjauksessa.

Kahvilassa tarjoillaan maksutta kahvia, glögiä ja mehua. Vapaaehtoiset ovat leiponeet tarjolle pullaa ja suolaista purtavaa.

Ohjelmassa on ainakin yhteisiä joululauluja. Runojakin saa tulla halutessaan lausumaan.
Leppänen kertoo, että kahvilan tarkoitus on olla joululahja kaikille kangasalalaisille.

– Haluamme luoda yhteisöllisyyttä ja tutustua uusiin ihmisiin.

SPR on varautunut kestitsemään yli 50 vierasta. Viimeksi kävijöitä oli kolmisenkymmentä.

SPR:n joulukahvila on aattona auki kello 13–17. Zerafiinan joulutapahtumaa vietetään kello 12–14.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.