Joulun sankari -konsertin solisti Janne-Tapani Simola on toisen polven oopperalaulaja

0
Janne-Tapani Simola ja Liina-Lotta Hakamäki ovat Joulun sankari -konsertin solisteja. Kuva: Emma Auvinen.

Joulun sankari-cd:n hartaat musiikkikappaleet kuuluivat Janne-Tapani Simolan, 22, lapsuuden joulun äänimaisemaan. Tänä jouluna oopperalaulua opiskellut Simola tuo lapsuutensa hengelliset sävelet Kangasala-taloon yhdessä Musiikkiteatteri Valkian kuoron kanssa.

Toisena solistina konsertissa kuullaan pop-jazz -laulaja Liina-Lotta Hakamäkeä. 19-vuotias Hakamäki kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Kangasalan lukion musiikkilinjalla.

Kaksikko tutustui toisiinsa vasta tänä syksynä. Heidän rauhallista läsnäoloaan voi sivullisena vain ihailla.

– Liina-Lotan kanssa työskentely on ollut todella helppoa. Hän on puoliammattilainen jo, tai mitä tässä puolittelemaan, kyllä hän voisi jo leipänsä ansaita, Simola kehaisee.

Hakamäellä onkin suunnitelmissa suunnata ammattimuusikon uralle välivuoden jälkeen. Myös hän hehkuttaa yhteistyötä Simolan kanssa.

Kuulas ja vahva täydentävät toisiaan

– Janne on todella omistautunut ja taitava. On kiva työskennellä yhdessä, koska olemme samalla viivalla, Hakamäki sanoo.

Simolan vahva tenori ja Hakamäen kuulas ja herkkä ääni täydentävät toisiaan kauniisti.

Soitosta vastaa Sibbe-siskot ja pianoa soittamaan tulee Lasse Heikkilä, joka on teoksen säveltäjä ja yksi sanoittajista. Trumpetissa vierailee Alina Lahdensivu.

Konsertti tulee olemaan tunnin ja kahdenkymmenen minuutin mittainen kokonaisuus, joka sisältää vaihtelevaa ilmaisua. Lauluja täydentävät joissain kappaleissa myös tanssiosuudet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Liina-Lottta Hakamäki ja Janne-Tapani Simola ovat tunteneet vasta vähän aika, mutta yhteistyö sujuu saumattomasti. Kuva: Emma Auvinen

Joulun sankari on sävelletty 1990-luvun loppupuolella ja julkaistu ensimmäisen kerran äänitteenä vuonna 2001, solisteina Leo Louhivaara ja Ella Lahtinen. Musikaalina teos sai ensiesityksen vuonna 2000.

– On todella iso kunnia ja vastuu, että pääsen tekemään Lassen musiikkia uudenlaiseen muotoon. En tiedä milloin Joulun sankaria olisi viimeksi kuultu konserttina, Simola sanoo.

Simolan isä oli oopperalaulaja Antti-Tapani Simola. Hän menehtyi Janne-Tapanin ollessa alle yksivuotias, mutta musikaalisuus periytyi isältä pojalle.

Jo 3-vuotiaasta asti Simola on esiintynyt erilaisissa laulurooleissa.

Nyttemmin häntä on alkanut kiinnostaa myös johtaminen.

Teatteriprojektien ohjaamisesta hänellä on ennestään kokemuksia. Joulun sankari -produktio on ensimmäinen kuoronjohtajana.

– Minulla on tarkka sävelkorva, joten kuulen kokonaisrakennetta ja pystyn leikittelemään sillä, milloin sopraanot kuuluvat enemmän ja milloin tenorit pääsevät ääneen. Haluan, että teemme laululla taidetta, Simola kertoo.

 Haluan, että teemme laululla taidetta.

Janne-Tapani Simola

Myös Simolan isä johti kuoroa. Simolan äiti Anni Simola oli tottunut elämään ammattilaulajan rinnalla ja sparraamaan häntä.

– Äitini on kouluttanut minua. Olen joskus jopa joutunut sanomaan, että voisitko olla vain äiti, joka nauttii esityksestä, Simola naurahtaa.

Simola haluaa toteuttaa isänsä perintöä siinä määrin kuin se on mahdollista. Ennen konserttia hän syö kylmää ananasta, vaikka se aiheuttaakin hieman allergista ärsytystä. Tätä kikkaa Simolan äiti kertoi isän käyttäneen.

– Jos en muita neuvoja ole isältä saanut, niin tämän olen.

Joulun Sankari -konsertti kuullaan 20.12 kello 19 päivä Kangasala-talossa.

Huhtikuussa 2020 Kangasala-talossa esitetään Musiikkiteatteri Valkian suurmusikaali Simon Kyreneläinen, jossa päärooleissa ovat Janne-Tapani Simola ja Liina-Lotta Hakamäki.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.