Journalismi ei ole virheetöntä

1

Julkisen sanan neuvosto täyttää 50 vuotta. Sanomalehtien liitto ja JSN:n muut taustajärjestöt ovat käynnistäneet juhlan kunniaksi kampanjan. Sillä korostetaan, miten vastuullinen journalismi eroaa muusta viestinnästä.

Kangasalan Sanomat on sitoutunut noudattamaan journalistin ohjeita, kuten valtaosa suomalaisista medioista. Se tarkoittaa, että pyrimme julkaisemaan mahdollisimman hyvin tarkastettua ja oikeaa tietoa.

Koska tekijöinä ovat ihmiset, virheitä sattuu silloin tällöin. Journalistin ohjeiden keskeinen periaate on, että korjaamme virheemme ja kerromme siitä julkisesti.

Tästä on kyse myös vastuullisen journalismin kampanjassa. Lukijat ovat oikeutettuja saamaan oikeaa tietoa.

Lukijat lähettävät usein juttuvinkkejä myös tänne Kangasalan Sanomiin. Lähtökohta on usein dramaattinen: jotain hirveää on tapahtunut tai tapahtumaisillaan.

Esimerkiksi käy esimerkiksi ajanjakso muutaman vuoden takaa, jolloin Kangasalle muutti suuri määrä maahan­muuttajamiehiä.

Huhut heidän teoistaan velloivat pitkin kylää, ja Kangasalan Sanomat sai osansa kritiikistä, kun emme kertoneet tapahtumista.

Olisimme kertoneet, jos niistä olisi ollut esimerkiksi rikosilmoituksia. Tuolloin jouduimme korostamaan moneen otteeseen, että Sanomat ei tee uutisia huhujen perusteella. Tarvitaan jotain faktaa, jotta asiasta voidaan uutisoida.

Tämä on yksi vastuullisen journalismin piirteistä. Emme ole huhumylly, vaan pyrimme mahdollisimman oikeaan tiedonvälitykseen. Toimimme näin silläkin uhalla, että joskus se näyttää yleisön silmin pelkuruudelta.

1 kommentti

  1. Moro,

    Kiitos Tuula hyvästä kirjoituksesta! On kaikkien osapuolien etu, että totuudessa pysytään. Vastuulliseen journalismiiin kuuluu myös asiaan liittyvien eri näkökulmien esiintuominen. On yksinkertaistavaa katsella maailmaa yksien lasien takaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.