Juhannusjuoma on entistä useammin alkoholiton – etenkin viinien laatu on parantunut huomattavasti

0
Ulkomaisten valmistajien lisäksi tarjolla on myös kotimaisia kuohuviinejä, Sanna-Leena Westman esittelee.

Pirkanmaalla Alkon myymälöiden kesän litramyynti kasvaa arviolta 13 prosenttia. Kesällä Pirkanmaan myynnissä korostuvat erityisesti roseeviinit, joiden nousu on jopa parinsadan prosentin luokkaa. Longdrinkkien myynti kasvaa noin 50 prosenttia, ja seuraavana nousussa tulevat siiderit ja valkoviinit.

Alkoholittomien juomien kulutus nousee koko ajan: kesäkuukausina Pirkanmaalla hieman yli 30 prosenttia.

Kangasalan Alkojen palvelupäällikkö Sanna-Leena Westmanin mukaan alkoholittomien juomien tarjonta on Alkossa lisääntynyt vuosien mittaan reilusti ja samoin on käynyt kysynnälle.

– Valikoima on kasvanut, ja etenkin viinien laatu on parantunut hurjasti. Jos on vuosia sitten maistanut alkoholitonta viiniä, kannattaa nyt ehdottomasti maistaa uudelleen.

Moni ostaakin nykyään Alkosta alkoholitonta nimenomaan uteliaisuuttaan, kokeillakseen.

Positiivisuuden kautta

– On hienoa, että alkoholiton vaihtoehto valitaan positiivisuuden kautta. Niin sanottu sober curious eli tietoinen raittiuden valinta on nousussa. Tämä näkyy esimerkiksi osassa nuorisoa, Westman sanoo.

On selvää, että alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosio liittyy myös terveysboomiin. Ihmiset tarkkailevat terveyttään ja oloaan entistä tarkemmin.

– Alkoholiton on Alkonkin tarjonnassa nykyisin ihan relevantti vaihtoehto, valikoima on niin laaja viineistä mocktaileihin ja saunajuomiin.

Juhliinkin holiton

Juhlatilaisuuksiin huomataan nykyisin usein ostaa vaihtoehdoksi myös se alkoholitoin kuohari.

– Me myyjätkin saatamme kysäistä, onko sellaiselle tarvetta, ja usein ihminen havahtuu, että tottakai.

Myös lähituote-ideologia näkyy Alkossa.

– Etenkin ulkomaiset asiakkaat haluavat ostaa paikallista. Alkoholittomana löytyy esimerkiksi kotimaisia kuohuviinejä.

Kannattaa kysyä

Alkon myyjät ovat tunnettuja palvelualttiudestaan, ja sitä he toteuttavat myös alkoholittomien tuotteiden hyllyjen ääressä.

– Nämä juomat eivät ehkä ole asiakkaille vielä niin tuttuja, joten neuvoja kannattaa ehdottomasti kysyä. Mielellämme neuvomme esimerkiksi, mikä viini sopii mihinkin tilanteeseen. On mukavaa, että nyt myös alkoholittomien pikkuviinipullojen valikoima on kasvanut.

Monilla paikkakunnilla verkkokauppatilaaminen omaan lähi-Alkoon, noutopisteeseen tai omalle mökkipaikkakunnalle kasvaa kesäkuukausina.

– Tilaaminen Alkon verkkokaupasta on lisääntynyt paljon. Tilauksen voi tehdä myymälässä tai netissä. Moni hämmästyy sitä, että tilatun tuotteen hinta on saman kuin myymälässä ja tilauksen koko voi olla vaikka yksi alkoholiton olutpullo, Westman kertoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.