Juhlarahan tekeminen on tarkkaa työtä

0

Marsalkan siskon Sophie Mannerheimin-juhlaraha tuli myyntiin huhtikuun alussa. Sairaanhoidon kehittäjä ja lasten puolestapuhuja on oman kolikkonsa kiistatta ansainnut.

Juhlarahan suunnittelijalla Tero Lounaalla oli miettimistä siinä, miten hän tiivistää Sophien elämäntyön kolikon kahteen puoliskoon.

– Työn vaikein vaihe on se, kun paperi on tyhjä ja pitäisi keksiä idea. Kun työssä pääsee alkuun, se imaisee mukaansa, Lounas kertoo.

Kun raha on suunniteltu, Lounas muotoilee plastoliinista mallin josta tehdään kipsivalos. Kipsivalos lähetetään juhlarahakilpailun lautakunnalle.

– Teknisesti vaativaa on se, että kolikko pitää tehdä hyvin matalana. Kilpailussa on tarkat ohjeet mallin koosta. Jos niitä ei noudata, työtä ei välttämättä arvioida, Lounas kertoo.

Juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailuja uusista juhlarahoista ja valitsee kilpailun voittajan. Ensimmäisen kerran Lounas osallistui juhlarahakilpailuun tosissaan vuonna 1991 saaden tunnustuspalkinnon. Sittemmin hän on sijoittunut useasti parhaimpien joukkoon. Nyt julkaistava Sophie Mannerheimin juhlaraha on jo kolmas rahapajalle lähtevä työ. Rahapajalta kolikot päätyvät yleensä keräilijöiden käsiin.

– On mukavaa, kun oma kädenjälki leviää ympäri maailmaa, Lounas sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.