Jukola-kävijät toivat miljoonia euroja – Kauppa keskittyi kuitenkin kisa-alueelle ja rahavirroista osa virtasi muualle

0
Kisaviikonlopun kaupanteko keskittyi kilpailukeskukseen, jonne lajin merkittävimmät välinekauppiaat olivat tuoneet myyntipisteensä. Moni suunnistaja tekee isoja ostoksia juuri Jukolan yhteydessä.

Kangasala-Jukolan kilpailijat ja yleisö toivat seutukunnalle kisaviikonlopun aikana reilut 7 miljoonaa euroa. Tapahtuma veti kuitenkin tienoolle suuren määrän suunnistajia harjoittelemaan jo edelliskesästä asti.

Jukolaan liittyvää paikallista tulovirtaa kasvattaa jatkossa se, että Kangasalankin iltarastit houkuttelevat jopa satamäärin lisää suunnistuksen harrastajia.

Jukolan järjestäjät teettivät kyselytutkimuksen, joka oli avoinna kaikille paikalla olleille kilpailijoille ja kisavieraille. Kyselyyn vastasi reilut 2 000 ihmistä, kun kilpailijoita ja kisavieraita oli kaikkiaan noin 50 000. Vastanneista 85 prosenttia oli tapahtuman suunnistajia.

– Vastausten määrä riitti antamaan kohtalaisen luotettavan kuvan siitä, miten kisakävijät käyttivät rahaa viikonlopun aikana, Kangasala-Jukolan pääsihteeri Antti Rantala arvioi.

Tapahtuma toi Tampereen ja Kangasalan talousalueelle mahdollisesti jopa reilut 7,5 miljoonaa euroa. Noin 90 prosenttia rahaliikenteestä tuli Tampereen seudun ulkopuolelta saapuneilta kisakävijöiltä.

Merkittävä rahavirroista osa päätyi muualle

Suunnistajat ja kisayleisö käyttivät suurimman osan rahasta ostoksiin ja palveluihin kisakeskuksessa. Koska tapahtumassa oli mukana yhteistyökumppaneita laajalti ympäri Suomea, merkittävä osa rahavirroista päätyi tätä kautta lopulta muualle kuin Tampereen seudulle tai kisapaikkakunnalle.

Moni suunnistaja poikkeaa Kangasalla kaupassa pikku ostoksilla. Jukola on poikinut tällaisia pieniä puroja, joista kertyy paikkakunnalle merkittävää lisätuloa.

– Rahan käyttö keskittyi tapahtumapaikalle, koska siellä oli kaikkea, mitä kisakävijä ylipäätään tarvitsee. Suunnistajat tekevät siellä tyypillisesti isojakin ostoksia, kun lajin keskeiset varustekauppiaat tuovat valikoimansa tarjolle.

Jotkut paikalliset yrittäjät olivat tapahtuman jälkeen pettyneitäkin siksi, että Jukola-viikonloppu ei näkynyt heidän myynnissään. Rantala ymmärtää tuntemukset, mutta hän toteaa samalla, että Jukolan elämä ja toiminta keskittyvät väistämättä vahvasti juuri kisakeskukseen.

– Me rakensimme alustan, jota käyttäen paikallisetkin yritykset olisivat voineet tulla laajemminkin esille erilaisin keinoin. Näkyvyyselementit ja myyntipaikat ovat valitettavasti näin suuressa tapahtumassa sen verran hinnakkaita, että kynnys oli monelle pienelle yritykselle liian korkea. Paikallisten yritysten on myös oltava aktiivisia, jotta voimme rakentaa kullekin sopivat yhteistyökuviot.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suunnistajat ja kisayleisö käyttivät suurimman osan rahasta ostoksiin ja palveluihin kisakeskuksessa.

Rantalan mukaan järjestäjät ja yritykset löysivät hienoja ja molemmin puolin hyödyttäviä kumppanuuksia. Hyvä lopputulos vaatii useimmiten mietintää ja yhdessä työstämistä. Useammakin yrityksen kanssa löytyi uusia ideoita näkyvyyden toteuttamiseksi.

Jukola saa suunnistajat liikkeelle

Suunnistusväen liikkuminen seudulla ei keskittynyt pelkästään kisaviikonloppuun. Rantala korostaa, että Jukola on saanut viime vuosina liikkeelle kasvavan joukon suunnistajia, jotka tulevat jo hyvissä ajoin harjoittelemaan tuleviin kilpailumaastoihin.

Jukolan vaikutus elävöittää Kangasalaa myös nyt ja tulevaisuudessa. Suunnistus on ollut vahvasti esillä koko Pirkanmaalla, ja harrastajamäärä on kasvanut.

Kangasallakin kävi koko edeltävän vuoden ajan vähintään useampia satoja suunnistajia, jotka toivat Tampereen seudulle majoitusvuorokausia ja ostoksiin käytettyjä euroja. Ilmiö ei näy erityisenä ajallisena piikkinä minkään alan yrityksissä, koska käynnit jakaantuvat tasaisesti pitkälle aikavälille.

– Ennakkoon harjoittelevien suunnistajien määrä on lähtenyt nousuun, mikä näkyi jo Lahti-Hollolassa. Liikkeellä olivat aiemmin vain huippuseurat. Nykyisin yhä useampi kuntosuunnistaja sekä seura- ja työpaikkajoukkue tutustuu paikkoihin jo hyvissä ajoin.

Kyselyssä eivät näy ne noin 4000 ulkomaalaista suunnistajaa ja kisavierasta, jotka viipyivät seudulla pidempään kuin viikonlopun. Tämä joukko on tuonut merkittävästi tuloja majoitusliikkeisiin, ruokakauppoihin ja ravintoloihin.

Jukolan vaikutus elävöittää Kangasalaa myös nyt ja tulevaisuudessa. Suunnistus on ollut vahvasti esillä koko Pirkanmaalla, ja harrastajamäärä on kasvanut. Kangasalla järjestetään tänä vuonna 10 iltarastitapahtumaa, joihin osallistuu yhteensä jopa tuhatkunta suunnistajaa.

– Moni suunnistaja poikkeaa Kangasalla kaupassa pikku ostoksilla. Jukola on poikinut tällaisia pieniä puroja, joista kertyy paikkakunnalle merkittävää lisätuloa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.