Jukolan viesti paikkasi nelikymppisen Majaalahden kyläyhdistyksen taloutta

0
Majaalahden kyläyhdistyksellä oli kahvila Jukolan viestissä. Kahvilan tuotto kohensi ydistyksen taloutta.
Majaalahden kyläyhdistyksellä oli kahvila Jukolan viestissä. Kahvilan tuotto kohensi ydistyksen taloutta. Marketta Vilén ja Eero Hoikka poikkesivat kahvilassa myös. Kuva Arja Jussila

Majaalahden vireä nelikymppinen kyläyhdistys toivoo voivansa lyhentää puutelistaansa Jukolan-viestistä saaduilla tuloilla. Viesti oli kyläyhdistykselle suuri ponnistus ja toi kylään vilskettä ja vipinää, mutta myös taloudellista hyötyä.

Majaalahden kyläyhdistyksen haaveena on saada kylätaloon uudet portaat ja kulkuluiska liikuntarajoitteisia varten. Sisätilat kaipaavat päivittämistä sähkötöiden ja maalipintojen osalta. Kylätalo lämpiää talvisin puilla, joka täytyy ottaa huomioon tiloja vuokrattaessa. Vaihtoehtoja talon lämmitykseen pitää myös miettiä.

Majaalahden kylätoimikunta perustettiin marraskuun 30. päivä vuonna 1979. Paikalla perustavassa kokouksessa Majalahden entisellä koulutalolla oli 28 asiasta kiinnostunutta kyläläistä. Ensimmäisen toimikunnan jäsenet olivat Arja Lahti, Pirkko Hakala, Marja-Liisa Norosoja (Brusila), Sirkka-Liisa Mäkelä, Hannu Välimaa ja Juri Lehtinen. Puheenjohtajaksi valittiin Hannu Välimaa ja sihteeriksi Sirkka-Liisa Mäkelä. Heistä kolme, Sirkka-Liisa Mäkelä, Hannu Välimaa ja Juri Lehtinen, on mukana myös nykyisessä hallituksessa.

Koulutoiminnan päätyttyä kunta oli vuokrannut koulun asuintilat edelleen, mutta varsinaiset koulutilat olivat kyläläisten käytössä.

Majaalahden kylätoimikunta muuttui kyläyhdistykseksi 12 vuotta sitten.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Majaalahden kyläyhdistyksen joulukahveilla juhlittiin myös yhdistyksen 40-vuotispäivää.
Majaalahden kyläyhdistyksen joulukahveilla juhlittiin myös yhdistyksen 40-vuotispäivää. Kuva: Arja Jussila.

Kunta on vuosien varrella kunnostanut koulutaloa, muun muassa uusinut katon. Sisätilojen korjaussuunnitelma laadittiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta suunnitelma sortui vuokraneuvottelujen pitkittymiseen.

Kangasalan kunnanvaltuuston kanta on ollut se, että kylätalot säilytetään kyläläisten käytössä ja vuokrasopimus Majaalahden kyläyhdistyksen kanssa solmittiin lopulta vuonna 2014.

Sopimus selvensi yhdistyksen suunnitelmia ja antoi mahdollisuuden käyttää asunnoista saatuja vuokratuloja toiminta- ja huoltokustannuksiin.

Yhdistykselle tuli vuonna 2018 tilaisuus remontoida tyhjilleen jäänyt alakerran kaksio. Yläkerran yksiössäkin tehtiin pientä pintaremonttia.

Majaalahden ensimmäiset kesäjuhlat pidettiin vuonna 1986. Aktiivisen naisjoukon aikoinaan aloittama kesäjuhlaperine jatkuu yhä.

Majaalahden kesäkahvila on avoinna heinäkuussa sunnuntaisin. Kesäkahvilan valokuvanäyttely esittelee paikallishistoriaa.

Kyläyhdistyksen nykyinen sihteeri Arja Jussila lähettää kiitoksen kaikille, jotka tuntejaan laskematta ovat uurastaneet piha-, remontti- ja eri tapahtumien järjestelytalkoissa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.