Julkinen terveydenhoito haisee

0

Julkiset terveyspalvelut saavat ympäri Suomen toistuvasti kuraa niskaansa, osin varmaan ihan aiheestakin. Itselläni on käynyt ehkä tolkuton jatkuva tuuri tai sitten Kangasalan terveyspalvelut todella toimivat.
On aivan pakko kehua, sillä lähes joka kerta, kun on tullut asiaa terveysasemalle, on kaikki hoitunut nopeasti. Useammin kuin kerran on kysytty puhelimessa, ehditkö jo puolen tunnin tai tunnin päästä.
Erinomainen esimerkki sattui joulun alla. Käsivarteeni nousi punoittava ja kivulias 2 x 3 senttimetrin kokoinen patti. Pari yötä meni kipujen kanssa, joten jouluaaton aattona soitin kello 8.01 terveyskeskukseen. Sain ajan 8.30.
Nuori ja kohtelias lääkäri teki diagnoosin minuutissa, paisehan se siinä. 8.32 makasin toimenpidehuoneessa, 8.34 laitettiin puudute, sitten imettiin mätä pois ja operaatio oli ohi 8.43. Hoito-ohjeet kainaloon, hyvän joulun toivotukset puolin ja toisin, mies takaisin kotona Ruutanassa 8.59.
Istuin hölmistyneenä kotisohvalle miettimään, miten tällainen julkinen palvelu voi olla edes mahdollista. Olin herännyt tunti ja viisi minuuttia aikaisemmin, nyt olin jo takaisin kotona ihmettelemässä Kangasalan hoitoketjun kiihdytyskaistan salamannopeaa toimintaa.
Olo oli jokseenkin uskomaton, eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun homma on toiminut vähintään lähes yhtä rivakasti. Ja samalla hetkellä mieleen pulpahti paljon puhuttu SOTE-uudistus. Kukaan ei ole vielä osannut kertoa, mitä se tarkoittaa käytännön tasolla pienten kuntien kohdalla.
Heikkenevätkö palvelut, lakkautetaanko terveysasemia? Jonotammeko esimerkiksi me kangasalalaiset muutaman vuoden päästä Tampereen Acutassa muiden lähikuntien ja Tampereen sairastavien kanssa? Toivottavasti emme. Pahaa kuitenkin pelkään, että tässä(kin) asiassa ajatellaan enemmän rahaa kuin ihmistä.

Vain kuukausi aikaisemmin olin ollut polvileikkauksessa. Kävin prosessia hitusen nopeuttaakseni ensin yksityisellä edullisissa magneettikuvissa, sitten terveyskeskuksessa toteamassa revenneen polvikierukan.
Kaksi viikkoa myöhemmin soitettiin Terveystalosta, että kunnan maksusitoumus on saapunut. Sopisiko leikkaus jo ensi perjantaina?
Olin kuvitellut, että prosessissa kestäisi kuukausia, koska polvivaivainen keski-ikäinen mies ei kaiken järjen mukaan ole ihan kiirellisyyslistan kärkipäässä – ei vaikka vaiva tekikin minusta osittain työkyvyttömän.
Kuukausi leikkauksen jälkeen lenkkeily ja samalla valmennustyöt sujuvat taas melkein kuin tanssi.
On paljon ihmisiä, jotka purnaavat verotuksesta kokien, etteivät saa vastineeksi yhtään mitään. Tervetuloa Kangasalle asumaan. Jos palvelumme säilyvät jatkossakin tällaisina, minä ainakin maksan mielelläni kunnallisveroa nykyistä enemmän. Niin kuin todennäköisesti tulen maksamaan, kunhan paljon vatkattu sote-uudistus on maalissaan.
Jotenkin sitä toivoisi jo nyt, että edes joku asiantuntija osaisi kertoa, mitä se käytännössä tarkoittaa. On lähes sääntö, että Tampereen ympäryskunnissa asuvat kokevat palveluiden toimivan paremmin kuin mitä tamperelaiset kokevat – toivottavasti nyt ei olla korjaamassa sitä, mikä ei ole rikki.
Jos ja kun maksamme tulevaisuudessa enemmän, miten se näkyy palveluiden laadussa? Maksammeko siitä, että toimivat palvelut pysyvät ennallaan tai jopa paranevat, vai käykö niin, että raha katoaa byrokratian syövereihin, palvelut heikkenevät ja ihmiset tuntevat itsensä petkutetuiksi pahan kerran? Vastauksia odotellessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.