Juurileipurin keittiössä syntyy ruokapöydän terveellinen ja herkullinen kruunu

0
Arja Ahvenniemi on paitsi leipuri myös käsityöihminen. Hänestä leipien koristeleminen on yksi parhaista työvaiheista.

Kangasalalaisen juurileipurin Arja Ahvenniemen keittiön uunissa paistuvat, kauniisti koristellut muhkeat leivät eivät ole mitä tahansa tusinatavaraa, vaan tuhansia vuosia vanhalla menetelmällä valmistettuja terveystuotteita.

Toisin kuin rukiista tehty hapanleipä, vaalea hapanjuurileipä on useimmille suomalaisille tuntematon tuote. Se on kuitenkin pikkuhiljaa rantautumassa Suomeen muista Pohjoismaista, joissa se on noussut yhdeksi tämän hetken kuumimmista ruokatrendeistä.

Ahvenniemen kodissa alettiin nauttia juurileivästä hänen osallistuttuaan Tampereella järjestettyyn hapanleipäpajaan viime keväänä.

– Kaksipäiväinen paja vei minut mukanaan, Ahvenniemi kertoo.

Leipomisen lumoissa oleva kotileipuri etsii jatkuvasti uutta inspiraatiota ja opiskelee aiheesta erilaisista ruotsalaisista, norjalaisista ja suomalaisista hapanjuurileivontaa käsittelevistä kirjoista.

Juurileivonnassa ei käytetä kemiallista hiivaa, jonka vuoksi leivän maku ja koostumus ovat erilaisia verrattuna kaupoissa pääasiassa myytäviin hiivapohjaisiin leipiin.

Taikinan kohoaminen perustuu käymisreaktioon, jossa jauhojen luonnolliset bakteerit ja hiivat muodostavat esimerkiksi maitohappoja ja hiilidioksidia.

Leipäjuuren tekeminen onnistuu keneltä vain. Sen tekemiseen tarvitaan vain oikean lämpöistä vettä ja laadukkaita jauhoja.
– Sain oman juureni työpajasta. Joillakin saattaa olla kymmeniäkin vuosia vanhoja juuria, Ahvenniemi kertoo.

Hapattamalla tehdyllä leivällä on monia terveyshyötyjä.

Tutkimusten mukaan ilman leivinhiivaa valmistettu leipä sulaa paremmin, ja elimistö saa viljojen sisältämät ravinto- ja kivennäisaineet paremmin käyttöönsä.

Leipä saattaa sopia myös sellaiselle, joka saa vatsanväänteitä hiivalla leivotusta leivästä.

Ikänsä leiponeen Ahvenniemen mielestä juurileivonnassa on jotakin vanhaa kärsivällisyyttä ja hämäläistä hitauttakin vaativaa käsityöläishenkeä.
– Leivonnassa on tietyt pääsäännöt ja rytmi. Silti se on kuitenkin rentoa ja kivaa.

Lue miten leivontaprosessi etenee uusimmasta 9.8. ilmestyneestä numerostamme tai osoitteesta https://kangasalansanomat.fi/ksdigi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.