Jyrsinjäljet lupaavat sileää pintaa: Päällystystyöt kaupungin kaduilla käynnistyivät viime viikolla

0
Osa Kisarannantiestä saa uuden päällysteen.
Osa Kisarannantiestä saa uuden päällysteen.

Kangasalan kaupungin kaduista muutama saa heinäkuun loppuun mennessä uuden päällysteen. Vappua edeltävällä viikolla aloitettiin jyrsinnät, ja uutta pintaa päästään vetämään tällä viikolla.

Kaupungin katujen ylläpidosta vastaavan rakennusmestari Juha Rinta-Koivulan mukaan koko matkalta päällystetään Mäyrävuorentie, Asemanraitti, Kurvishöllintie ja Paatialantie. Osittain uuden päällysteen saavat Kisarannantie ja Asemantie.

Pienempiä päällystyskohteita tehdään syyskuun lopulle saakka. Päällystystyöt hoitaa Peab Asfalt.

Rahaa tarkoitukseen on varattu noin 330 000 euroa. Summaan sisältyvät mainittujen katujen lisäksi kaikki pienetkin korjauskohteet.

 Osa tehdään kaupungin omana työnä

Osa katujen rakennuskohteista toteutetaan kaupungin infran omalla työryhmällä. Työryhmään kuuluu rakennusmestari ja neljä rakennusmiestä. Työmailla tarvittavat koneet, apulaitteet ja ajoneuvot tilataan työmaakohtaisesti kilpailutetuilta sopimuskumppaneilta.

Tänäkin vuonna erisuuruisia hankkeita on lukuisia, ja ne sijaitsevat eri puolilla kaupunkia.

– Kustannuksiltaan suurimmat yksittäiset hankkeet ovat Mossin puistokatu ja Rissonkatu Lamminrahkan alueella, kertoo kaupungin infrasta vastaava suunnitteluinsinööri Sakari Filpus.

Mossin puistokatu rakentaminen on juuri alkamassa. Se toteutetaan yhteystyössä Tampereen kaupungin kanssa. Tampereen kaupunki rakennuttaa kohteen, mutta kustannukset jaetaan puoliksi.

Rissonkadun suunnittelusta ja rakentamisesta kumpikin kaupunki vastaa osaltaan.

– Rakentaminen alkaa tämän hetken tiedon mukaan syksyllä.

Kangasalan keskustassa tehdään saarekemuutoksia Myllystenpohjantielle hiljakkoin valmistuneen kerrostalon kohdalla, jotta ajo uuteen pysäköintihalliin helpottuu.

 Vatialassa useampikin kohde

Vatialan suunnalla kadun rakentamista tehdään useammassakin kohteessa.

Uuden koulun valmistuminen tietää muutoksia sen lähistöllä. Vatialanpihan osuudella saneerataan nykyinen pysäköintialue ja siihen liittyvät ajoyhteydet. Kotipellontien nykyistä katulinjausta siirretään, ja samalla rakennetaan pysäköintiä koulun yhteyteen.

– Työt on tarkoitus toteuttaa koulujen kesälomien aikana, Filpus toteaa.

Mannakorven uudella kaava-alueella Lemetyssä puolestaan toteutetaan katutöiden lisäksi vesijohtoverkoston saneerausta. Jotta asukkaille koituisi mahdollisimman vähän haittaa, alueen kadut suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Kangasalan Veden kanssa.

Monen toive Junatien avaamisesta Veturitielle asti toteutuu vihdoin asemakaavoituksellisista syistä. Kulkuyhteys on tarpeen uusien asuinkorttelien vuoksi.a

Kesällä toteutetaan myös järjestelyjä, joilla pyritään lisäämään Kyötikkäläntien liikenneturvallisuutta. Suunnitteilla on muun muassa keskisaarekkeita ja suojateitä Suopursuntien ja Suoramantien kohdalle.

Kunnon katua paloasemalle ja lämpölaitokselle

Lahdentien tuntumaan Ranta-Koivistoon valmistui viime vuoden lopulla Kangasalan vpk:n paloasema, ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle tontille rakentuu parhaillaan uusi biolämpölaitos.

– Tämän vuoksi Rääkkölänpolku ja Atrakuja on tarpeen peruskorjata ja päivittää alueen nykyisiä ja tulevia toimintoja varten, Filpus tähdentää.

Tänä vuonna väylää rakennetaan Teerimäentielle asti ja päällystetään ainakin viime vuonna toteutettu osuus

Sakari Filpus

Jalankulkijoita ja pyöräilijöitäkin muistetaan

Lihasvoimin kulkeviakaan ei ole unohdettu. Aakkulantien varressa kulkeva nykyinen huonokuntoinen yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie uudistetaan välillä Mallitie–Kaarina Maununtyttären tie.

– Väylää levennetään, jotta jalkakulku ja pyöräily voidaan erottaa omille kaistoilleen. Parannettavan osuuden kokonaispituus on 1,4 kilometriä. Hanke sai valtion kävelyn ja pyöräilyn investointiavustusta.

Hankkeen toteuttaminen ajoittuu vuosille 2020–2021. Filpus arvelee urakan ensimmäisen vaiheen käynnistyvän juhannuksen jälkeen.

Yhdistetyn jalkakäytävän ja pyörätien rakentaminen Huutijärveltä Pelisalmelle aloitettiin viime vuonna.

– Sen rakentaminen kestää useamman vuoden. Väylän valmistuminen riippuu vuosittain käytettävissä olevasta rahoituksesta. Tänä vuonna väylää rakennetaan Teerimäentielle asti ja päällystetään ainakin viime vuonna toteutettu osuus, Filpus lupaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.