Kaikki mahdollinen jäte kannattaisi polttaa energiaksi

0

Tarastejärven kaatopaikan jätteistä sähköä ja lämpöä tuottava hyötyvoimalaitos on tarkoitus ottaa käyttöön ennen vuotta 2016. Hanke on todella tärkeä.

Se vähentää jätevuoren loppumatonta kasvua ja jätteiden maatumisesta johtuvia hajuhaittoja, joita erityisesti Ruutanan alueen asukkaat ovat joutuneet sietämään.

Jätteitä syntyy pienessäkin kotitaloudessa uskomaton määrä. Yhden kauppareissun ostosten kuoriminen pakkauksistaan ja käyttäminen täyttää roskapussin hetkessä. Taloyhtiöiden jätelaatikoiden kannet ehtivät irvistellä avoimina, ennen kuin säännöllisesti kiertävät jäteautot ehtivät niitä tyhjentämään.

Jätteiden kierrätyksen opetteleminen ja koko järjestelmän luominen on vienyt vuosia. Vieläkään sitä ei hallita täydellisesti, jonka vuoksi kaatopaikoille kipataan esimerkiksi ruuan tähteitä rottien, lokkien ja variksien iloksi.

Sekajätteen määrä on Tarastejärvelläkin kuitenkin pienentynyt, mikä on selkeä merkki valistuksen toimimisesta. Vieläkin vähentämisessä on oppimista, sillä tuskinpa jätteistä hyötykäytössäkään tulee pulaa.

Sähkön ja lämmön tuottamisen jätteitä polttamalla on laskettu vähentävän merkittävästi hiilinjalanjälkeä fossiiliisiin polttoaineisiin verrattuna.

Joidenkin arvioiden mukaan jäljen väitetään olevan jopa negatiivisen. Ympäristön näkökulmasta kaikki poltettavat jätteet kannattaisi siis käyttää hyödyksi.

Kaatopaikka ei ole koskaan ollut haluttu naapuri, vaikka sellainen on sijainnut joskus jopa Kangasalan nykyisen torin paikalla. Tarastejärvi sijaitsee siedettävän matkan päässä asutuksesta, mutta ei siitä silti ole erityisen paljon pidetty.

Kun yhä useampi kaatopaikka alkaa tuottaa lämpöä ja sähköä, niin kenties kunnat alkavat kilpailla niistä. Energiaa myyvästä jätelaitoksesta tulisi mukavat verotulot.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.