Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Kaivannolla edessä uusi tulevaisuus

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 26.5.2015 kello 8.05

Kaivannon sairaalan lakkauttaminen ei ole yllätys – ainoastaan päivämäärä on ollut tähän asti epäselvä. Nyt sairaanhoitopiirin johto on määritellyt, että toiminta loppuu lokakuun lopussa.
Lopullisesti asiasta päättää sairaanhoitopiirin valtuusto. 63-henkisessä valtuustossa istuu Kangasalta neljä henkilöä: Mauri Jussila, Teija Kulmala, Arja Marttala ja Jorma Schukoff.
Heillä ei ole paljon aseita tässä taistelussa, koska lakkautuspäätöstä perustellaan uuden päivystysasetuksen mukanaan tuomilla velvollisuuksilla. Niitä Kaivannon sairaala ei pysty täyttämään ilman mittavia uudistuksia.
Toisaalta alueen kunnat eivät enää osta mielenterveyspalveluita entiseen tapaan, vaan pyrkivät hoitamaan potilaansa itse. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa avohoidon vahvistamista.
Sairaalan lakkautus sinänsä on ikävä asia tässä kunnan taloudellisessa kurjuudessa, jossa avohoidon kunnollisesta järjestämisestä ei ole mitään takeita. Kunnan on syytä tarkkaan miettiä, mitkä ovat tarvittavat resurssit mielenterveystyöhön, jotta kukaan ei jää vaille asianmukaista hoitoa.

Kaivannon psykiatrinen sairaala perustettiin 1963. Se peruskorjattiin täydellisesti vuosina 1993–1994. Nykyisin sairaala toimii osana Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrian toimialuetta.
Mitä Kaivannossa jatkossa sitten tapahtuu? Tämä askarruttaa monia paikkakuntalaisia, sillä luonnonkauniin alueen soisi palvelevan tulevaisuudessakin mahdollisimman monia.
Längelmäveden rannalla sijaitseva sairaala-alue on kangasalalaisten aarre. Maa-alue ja kiinteistöt ovat kuitenkin sairaanhoitopiirin omistuksessa, joten Kangasalan kunta pystyy ainoastaan kaavoituksellisin keinoin ohjailemaan alueen tulevaisuutta.
Toisaalta vielä valmistelussa olevaan Pirkanmaan maakuntakaavaan 2040 on tulossa merkintä, jonka mukaan alue on erityistä matkailupalvelujen kehittämisvyöhykettä. Ehkä tästä löytyy myös sairaalalle ja sitä ympäröivälle alueelle uusi tulevaisuus.
Kaivannon tilannetta voi verrata helposti Pikonlinnaan. Sielläkin toimi aikanaan sairaala, joka lopetti toimintansa vuonna 2007, kun sairaanhoitopiiri siirsi toiminnot kantasairaalaan.

Nyt Pikonlinnan alue kehittyy vahvasti. Sinne muodostuu jatkuvasti uusia työpaikkoja ja koteja ihmisille. Näin soisi käyvän myös Kaivannolle, sillä Kangasala tarvitsee uusia, vetovoimaisia alueita yrittämiselle ja asumiselle.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös