Koti Pääkirjoitus Kaivannon lopulle määritelty vuosiluku

  Kaivannon lopulle määritelty vuosiluku

  0

  Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtokunta on teettänyt selvityksen aikuispsykiatrian tulevaisuudesta piirin alueella. Selvitys on tehty virkamiestyönä eli sen ovat laatineet piirin johtavat viranhaltijat. Henkilöstöä edusti ryhmässä yksi henkilö.

  Kaivannon sairaalan ylilääkäri Olli-Pekka Mehtonen ei kuulunut selvitystyöryhmään, mutta häntä kuultiin asiantuntijatyöryhmän jäsenenä.

  Selvityksessä todetaan koruttomasti, että Kaivannon sairaalan käytöstä voidaan luopua noin vuonna 2020.

  Sairaalahoito keskittyy tahdosta riippumattoman hoidon, päivystystoiminnan ja erityisen vaativan hoidon osalta Pitkäniemen sairaalaan ja muun psykiatrisen sairaalahoidon osalta Vammalan aluesairaalaan.

  Valtakunnallisen suuntauksen mukaisesti avohoito lisääntyy ja sairaalapaikat vähentyvät.

  Tästä selvityksestä käynnistyy uusi Kaivannon sairaalan selviytymistaistelu. Edellisen kerran asia oli esillä noin viisi vuotta sitten. Silloin sairaanhoitopiiri ajoi Kaivannon lakkauttamista 4-6 vuoden aikataululla.

  Tuosta taistelusta Kaivanto selviytyi voittajana. Selvää kuitenkin oli, että kyse oli vain jatkoajasta. Nyt jatkoaika on pelattu loppuun, ja tilanne on Kaivannon kannalta monin verroin vakavampi kuin viisi vuotta sitten.

  Sairaanhoitopiiri aikoo nimittäin liittää Valkeakosken aluesairaalan, jonka alaisuudessa Kaivantokin hallinnollisesti toimii, suoraan Taysin alaisuuteen.

  Tätä nykyä Valkeakosken aluesairaalassa päätöksiä tekee poliittisesti valittu johtokunta. Se takaa kunnille edes jonkinlaisen päätäntävallan aluesairaalan asioihin.

  Jos ja kun aluesairaala alkaa toimia suoraan Taysin alaisuudessa, kuntien mahdollisuudet vaikuttaa katoavat lopullisesti.

  Toki kaikki nämä uudistukset käsitellään vielä sairaanhoitopiirin hallituksessa ja valtuustossa, mutta suunta on selkeä. Kaivannon päivät ovat luetut.

  Kaivanto ei ole vain sairaala muiden joukossa – ainakaan kangasalalaisesta näkökulmasta.

  Se sijaitsee teknisesti sairaanhoitopiirin maalla, mutta unohtaa ei sovi, mistä tuon ainutlaatuisen kauniin paikan maat ovat peräisin.

  Kangasalan kunta on ne aikoinaan ostanut ja lahjoittanut silloiselle kuntayhtymälle.

  Jos sairaala nyt lakkautetaan ja piiri myy maat kiinteistösijoittajalle, on menettely vähintäänkin moraalisesti arveluttava.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän