Kaivannon sairaala on edelleen kaupan

4
Entisen Kaivannon sairaalan ylläpitokulut ovat 120 000 euroa vuosittain. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myy aluetta jo kolmatta vuotta. Kuva: Sari Eerolainen

Kaivannon sairaala on edelleen tyhjillään ja kaupan. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vs. kiinteistöjohtajan Juhani Jauhiaisen mukaan kiinteistön jatkokäytöstä on käyty keskusteluja. Muun muassa erilaisista kaavoitusvaihtoehdoista on puhuttu Kangasalan kaupungin kanssa, joka toivoo alueelle matkailupalveluita. Vaihtoehdoista asuinrakentaminen on suljettu pois.

– Kaivanto on hiljaisessa vaiheessa. Neuvottelut jatkokäytöstä kiinnostuneiden kanssa ovat rauenneet, eikä varteenotettavia vuokralaisiakaan ole, Jauhiainen toteaa.

Alueen ylläpito maksoi sairaanhoitopiirille noin 120 000 euroa vuonna 2017. Kuluerä koostuu noin 12 500 neliön kiinteistömassan ylläpitolämmityksestä, pihojen ylläpidosta ja vartioinnista.

– Pienen osan vuokrauskaan ei ole mielekästä, koska esimerkiksi lämmitys nostaa kustannuksia koko rakennuksessa, Jauhiainen kertoo.

Kiinteistöjohtajan mukaan sairaanhoitopiirillä ei ole suunnitelmia palauttaa Kaivantoa takaisin sairaanhoitokäyttöön.

– Toiminnot keskittyvät, ja Tays-Keskussairaalan alueella on kova rakentamisen ja kehittämisen vaihe menossa, Jauhiainen huomauttaa.

Entisen psykiatrisen sairaalan päärakennus on rakennettu 1900-luvulla ja siipi 90-luvulla. Lisäksi alueella on kaksi huonokuntoista rivitaloa. Kiinteistö rajoittuu Längelmäveteen.

Kaivannon psykiatrisen sairaalan toiminta lakkasi vuonna 2015.Suomen Punainen Risti vuokrasi osaa sairaalan tiloista, kunnes turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminta päättyi keväällä 2016. Sen jälkeen kiinteistö on ollut myytävänä.

Pirkanmaan maakuntakaavassa Kaivannon ja Vehoniemenharjun ympäristö on merkitty erityiseksi matkailun ja virkistyksen vetovoima-alueeksi, jolloin maankäytön suunnittelussa pitää edistää matkailuelinkeinojen ja yleisen virkistyksen palvelujen sijoittumista alueelle. Uudet matkailutoiminnot pitää sovittaa yhteen alueen luonto-, maisema- ja kulttuuriympäristöarvojen kanssa.

4 kommenttia

  1. Kalle Päätalon tiettävästi viimeisenä työnään mestaroima rakennus on tullut ainakin alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaan ajateltuna tiensä päähän. Kiinteistö lienee kuitenkin vielä kohtuullisessa kunnossa, joten olisi hyvä, jos joku yritys tai yhteisö löytyisi alueelle jatkamaan toimintaa.

  2. Pariinkiin otteeseen remontoitu. Viimeiksi muistaakseni 1998.
    Parikymmentä vuotta viimeisestä rempasta ja Tampereelle rakennetaan vastaavia tiloja. Hölmöläisten hommalta vaikuttaa ja rahan tuhlaamiselta!
    Vastaa suunnilleen sitä jos Helsingissä laitettaisiin Meilahden vanhenpi osa matalaksi!

  3. Pitäisikö tiedottaa mistä tuo alue on tullut PSHP käyttöön,mihin tarkoitukseen.
    Liikkeellä tieto/ oletus että olisi tullut perintönä joltain ja vain tietynlaiseen käyttöön.Kunhan ei olisi jälleen kerran jonkun porukan käsi jossain muualla kuin omassa taskussa.

  4. aivan upea rantamaisema /alue..hoidettu puisto. sydäntä ihan särkee kun jätetään käyttämättä. olisi oiva virkistys paikka, matkailualue. kaikki valmiina pientä viilausta vain tarvisi. sääli kun kangasalla ei ole minkäänlaista leirintäaluetta. niin kaunis järvien ympäröimä kaupunki.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.