Koti Pääkirjoitus Kaivannon sairaalan sulkeminen aikaistuu

  Kaivannon sairaalan sulkeminen aikaistuu

  0

  Kaivannon sairaalassa järjestettiin viime viikolla henkilöstölle tiedotustilaisuus. Yksi tilaisuuden aiheista oli, että yhtä kolmesta osastosta esitetään siirrettäväksi mahdollisimman pian Pitkäniemen sairaalaan Nokialle.
  Siirrosta päättää sairaanhoitopiirin johto. Vaikka asiasta ei ole päätöstä paperilla, siirto tapahtunee heti, kun tilat Pitkäänniemeen saadaan järjestettyä. On vaikea kuvitella, että toisenlaista vaihtoehtoa olisi olemassa.
  Sairaanhoitopiirin psykiatrian toimialuejohtaja Klaus Lehtinen toteaa, että akuuttipotilaiden hoito Kaivannossa on uuden päivystysasetuksen vuoksi jo nyt lain rajoilla. Tämä on tärkein peruste osaston siirrolle.

  Osaston muutto ei tarkoita henkilöstön irtisanomista. Toisin on kuitenkin siinä vaiheessa, kun keskustellaan kahden jäljelle jäävän osaston kohtalosta.
  Jo nyt piiri neuvottelee kuntien kanssa siitä, paljonko kunnat aikovat ostaa pitkäaikaispotilaiden hoitoa Kaivannosta.
  Kangasalan ja Pälkäneen hiljattain julkaisemasta mielenterveys- ja päihdesuunnitelmasta käy selkeästi ilmi, että Kangasala aikoo vähentää radikaalisti psykiatristen sairaalahoitopäivien ostoa vuoteen 2017 mennessä.
  Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunta ei aio Kaivantoa omilla toimillaan pelastaa, eikä se yksin siihen kykenisikään. Valtakunnallisen tahtotilan mukaan Kangasallakin vannotaan avopalvelujen nimeen.
  Kun pitkäaikaispotilaiden osasto lakkaa kokonaan, sillä on henkilöstövaikutuksia. Käytännössä edessä on yt-menettely, jossa henkilöstöä irtisanotaan. Koska Kaivanto ei pyöri yhdellä jäljelle jäävällä osastolla, sairaalan lakkautus on edessä nopeammin kuin aikaisemmin on arvioitu.
  Vielä viime kesänä puhuttiin vuodesta 2020, nyt päätepiste voi hyvinkin olla jo vuoden kahden sisällä.

  Nyt kunnissa ollaan tuhannen taalan kysymyksen äärellä. Kuinka päihde- ja mielenterveyspotilaiden avohoitoa oikeasti vahvistetaan, jotta kukaan ei jää heitteille sairaalahoidon vähentyessä?
  Edellisen laman aikana oltiin tilanteessa, jossa sairaaloita lopetettiin mutta avohoitoa ei vahvistettu ja seuraukset olivat huonot. Kun tämä asia nyt tiedetään, olisi syytä välttää edelliskerran virheitä.
  Jos avohoidossakin säästetään, kustannukset tulevat toisaalla moninkertaisina vastaan.

   

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän