Kaivanto pisti kokonaisuuden kohdilleen: golfkenttä kodeiksi, golffarit Maisansaloon, karavaanarit Kangasalle

1
Jukka Mäkelä ja Timo Hanhilahti vakuuttavat, että Kaivannon sairaala-alue soveltuu mainiosti karavaanarien tarpeisiin.

Karavaanarien muutto Kaivantoon, mistä Sanomat kertoi joulukuussa, on osa isompaa, kolmivaiheista hankesuunnitelmaa.

Suunnitelman mukaan Ruotulan golfkenttä asutetaan, Maisansaloon rakennetaan uusi kenttä ja karavaanaritukikohta siirretään Maisansalosta lakkautetun sairaalan alueelle Kaivantoon.

Hanketta valmistelee kiinteistökehitysyhtiö Amodus Oy. Yhtiön toimitusjohtaja Jukka Mäkelä kertoo, että Kaivanto oli se ratkaiseva palanen, jonka ansiosta hankekokonaisuus saatiin loksahtamaan kohdilleen.

Suunnitelmaan on hänen mukaansa suhtauduttu myönteisesti. Siitä ovat kiinnostuneet rakentajat, Tampereen poliittiset puolueet ja SF Caravan Pirkanmaa.

Tammer Golf poikkeaa linjasta. Se pitää Tampereen kantakaupungin valmisteilla olevan yleiskaavan mukaista ratkaisua kohdaltaan parempana.

Mäkelä on vakuuttunut, että hanke on kaikkien osapuolten kannalta hyvä ratkaisu. Samaa painottaa projektin parissa työskentelevä Tampereen entinen apulaispormestari Timo Hanhilahti (kesk).

Karavaanarit saavat miljööltään ja sijainniltaan erinomaisen tukikohdan, golffarit PGA-tasoisen uuden kentän ja kaupunki mahdollisuuden tehostaa asuntorakentamista.

Hanke täsmää heidän mukaansa myös niihin tavoitteisiin, jotka Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on Kangasalan kunnan kanssa asettanut sairaala-alueen kehittämiseksi.

Mäkelä ja Hanhilahti huomauttavat, että rakentaminen ei haukkaa golfkenttää kokonaisuudessaan, vaan Ruotulaan varataan alue yhdeksänreikäiselle radalle. Samoin karavaanareille jää mahdollisuus pienimuotoiseen toimintaan Maisansalossa.

– Ruotulan Tenniskeskus pysyy nykyisillä sijoillaan, sillä se sopii erinomaisesti liikunnallisuuteen ja hyvinvointiin profiloituvan uuden asuinalueen kanssa.

Lähtökohdat Amoduksen suunnitelman toteuttamiseksi ovat omistuksellisesti selkeät, sillä Maisansalo ja Ruotulan golfkenttä kuuluvat kaupungille, Kaivannon sairaala-alue sairaanhoitopiirille. 

Matka suunnitelmasta toteutukseen kestää kuitenkin vuosia, koska kaavoitus ja suunnittelutyö ottavat aikansa, samoin hankkeen osasia koskevat mahdolliset valituskierrokset, joita Mäkelän ja Hanhilahden mukaan lienee ainakin Ruotulan osalta luvassa.

Ensimmäinen kynnys on jo mainittu kantakaupungin yleiskaava. Siinä täysimittainen golfkenttä säilyy, ja sen tuntumaan asutetaan noin 3 000 ihmistä. Amoduksen suunnitelmassa asukasmäärä kolminkertaistuu, kun suurin osa kenttäalueesta varataan asumiseen.

Suunnitelma poikkeaa merkittävästi yleiskaavasta, mikä edellyttää Hanhilahden mukaan kaavan uudelleen käsittelyä ja uutta nähtäville panoa. 

– Valtuuston yleiskaavakeskustelun yhteydessä ratkeaa, kummalle kannalle kaupunki kallistuu.

Kaupungin kehittämisstrategia puhuu Amoduksen suunnitelman puolesta, sillä strategia perustuu täydennysrakentamiseen ja siihen, että kasvu keskitetään valmiin infraverkon ja toimivien joukkoliikenneyhteyksien äärelle. 

Palveluiden osalta alue tukeutuu luontevasti Koilliskeskukseen.

– Kuntatekniset kustannukset ovat Ruotulassa vain murto-osa siitä, mitä ne olisivat kokonaan uudella alueella, Mäkelä tähdentää.

Tamperetta hanke houkuttaa. Hanhilahti arvioi, että kaupunki kuittaa 70 hehtaarin kenttäalueestaan muhkean tuoton myyntituloina ja kaavoituskorvauksina.

– Maksimissaan summa voi nousta 200 miljoonaan. Summasta käytetään kymmenen prosenttia Maisansalon golfkentän ja Kaivannon karavaanaritukikohdan rakentamiseen. Lisäksi siitä vähennetään Ruotulan infran rakentamiskustannukset. 

1 kommentti

  1. Se uusi golfkenttä sopisi paremmin siihen karavaanareiden naapuriin. Pohtiolampi olisi huomattavasti parempien liikenneyhteyksien päässä tampereesta ja vallankin tulevaisuudessa nelikaistaisena moottoritienä, ainakin sinne kaivantoon asti.Samalla Kisarannan ja Mobilian alueelle tehtäisiin uusi satama,jonka Viatek oy suunnitteli jo näyttäväksi 1900-luvun lopussa,mutta se ”unohtui”edellisen kunnanjohtajan pöytälaatikkoon.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.