Kaivanto repi Kangasalan yhteisöä

0

Kangasalla on osattu riidellä. Kolmekymmentä vuotta käytettiin kinasteluun siitä, tarvitaanko paikkakunnalle uimahalli. Kuka haluaisi nyt luopua tuosta talosta?
Kyläkoulutaistelussa ensimmäinen kierros oli toista huomattavasti tulisempi.
Kulttuuritaloriita oli myös omaa luokkaansa, eikä se ole täysin päättynyt vieläkään. Kangas­ala-talo kaivetaan edelleen esille, kun puhutaan esimerkiksi säästöistä.
Edellämainitut asiat painuivat kuitenkin lähes unholaan sinä päivänä, kun SPR ilmoitti perustavansa vastaanottokeskuksen Kangasalle Kaivannon sairaalaan.
Kukapa olisi uskonut, minkälaisia piirteitä tuo päätös kaivaa ihmisistä esille.

Vielä muutamia vuosia sitten internetin nimettömiä keskustelupalstoja pidettiin kaikkein pahimpina kaatopaikkoina, joissa ei tunnettu minkäänlaista nettietikettiä.
Tuolloin ajateltiin naivisti, että sellaiset keskustelutoiminnot, joissa ihminen käyttää omaa kuvaansa ja oikeaa nimeään, ovat siistejä, eivätkä vaadi erityistä valvontaa.
Asiassa ei olisi voitu olla enemmän väärässä.
Muutamassa vuodessa tilanne on muuttunut sellaiseksi, että edes oma naama ja nimi eivät estä huutamasta julki kaikkein synkimpiä ajatuksia mielen syövereistä.
Esimerkiksi sen Kangasalan Sanomien uutisen keskusteluketjussa, joka kertoi hautaus­maalla häiritsevästi käyttäytyneistä maahanmuuttajista, vaadittiin tekijöille estoitta kuolemaa. Tavat vain vaihtelivat, jolla tämä teko olisi pitänyt toteuttaa.

Kaivannon vastaanottokeskukseen liittyvä keskustelu on ollut pääosin luokatonta. Se on aiheuttanut lukemattomia riitoja jopa sukulaisten välille, ystävistä ja hyvänpäiväntutuista puhumattakaan.
Tässä mielessä on tietysti hyvä, että keskus sulkee ovensa. Ehkäpä tilanne Kangasallakin sen myötä rauhoittuu.
Tosin itse ongelmaa se ei poista mihinkään. Euroopassa on edelleen liikkeellä hurja määrä kotimaansa jättäneitä.
Nyt me vain voimme sulkea paremmin silmämme siltä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.