Kaivantoon ehkä jopa 400 turvapaikanhakijaa

0

Kun sairaalatoiminta päättyy Kaivannossa, kiinteistön turvapaikanhakijoiden paikkaluku saattaa nousta neljäänsataan saakka.­­
– Paikkoja lisätään niin paljon kuin Maahanmuuttovirastolla on tarvetta, kertoo vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila Suomen Punaisen ristin Hämeen piiristä.
Kaivannon hätämajoitus muuttuu varsinaiseksi transit- eli kauttakulkukeskukseksi, kun psykiatrisen sairaalan viimeisetkin osastot lopettavat toimintansa päärakennuksessa. Tämän on määrä tapahtua marraskuun alussa.
Tuolloin kauttakeskusta varten aletaan hankkia muun muassa sänkyjä. Toistaiseksi hätämajoituksessa on käytetty pelkkiä patjoja. Patjamajoitus ei kuitenkaan ole hyvä pitkäaikaisessa majoituksessa.

Jussilan mukaan Kaivannon hätämajoitukseen kuuluu hyvää ja työt ovat lähteneet käyntiin vauhdikkaasti.
– Haasteita on siinä, että asiakkaat ovat jo paikalla, kun uusi työryhmä opettelee arjen pyöritystä. Asiakkaat kuitenkin tuntuvat ymmärtävän tämän hyvin.
Ruokailut rytmittävät keskuksen päivää, ja väliin asukkaat kaipaisivat toimintaa.
– Meiltä voisi saada esimerkiksi innokkaita talkoolaisia, sillä pahinta on, jos ei ole mitään tekemistä, Jussila vinkkaa.
Hätämajoitettu väki on jo ehtinyt hieman vaihtua.
Jussilan mukaan pientä liikettä on koko ajan. Esimerkiksi Kaivantoon saapuneita lapsiperheitä on siirretty nopeasti sellaisiin keskuksiin, joissa lapset pääsevät kouluun.
Kaivannossa majoittuvilla aikuisilla turvapaikanhakijoilla opetus alkaa lokakuun kolmannella viikolla.
Jussila kiittelee vapaaehtoisilta saatua apua ja kertoo, että heitä tarvitaan Kaivannossa edelleen.
– Nyt kun työryhmä toimii, vapaaehtoiset voivat keskittyä oikeasti asiakkaiden kanssa olemiseen ja esimerkiksi keskustelukerhojen pitämiseen tai vaikka marjaretkille lähtemiseen, hän sanoo.
– Vapaaehtoiset tekevät arvokasta työtä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.