Kaksi rohkeaa kokeili, miten rautakanki taipuu tankotanssiin – lajin suosio kasvaa miesten keskuudessa

0
Näin syntyy lipputanko Mika Turpeisen tekemänä. Kuva: Jouni Valkeeniemi
Näin syntyy lipputanko Mika Turpeisen tekemänä. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Kaksi tyytyväisen oloista miestä pyyhkivät hikeä otsaltaan Studio Diamonddancersin tiloissa Sahalahdella. Tankotanssin ihmeelliseen maailmaan tutustuttanut, miehille suunnattu oppitunti on sisältänyt paljon tekniikkaa ja viljalti fyysisyyttä.

– Kun on rautakangen notkeudella varustettu henkilö, jonka kehonhallinta on kuin vastasyntyneellä, niin eihän tällainen voi olla kuin hauskaa, veistelee Mika Turpiainen.

Turpiainen oli nyt ihan ensimmäistä kertaa tekemisissä tanssitangon kanssa. Samalle tunnille osallistunut Toni Skogberg kertoo hieman tutustuneensa lajiin aikaisemmin.

– Ainakin kädet ovat olleet kovilla. Voi olla, että se huomenna vähän tuntuu, evästää tanssistudion emäntä Johanna Miettinen osallistujia.

Ulkopuolisen silmin ja lähietäisyydeltä tarkasteltuna tankotanssi vaatii harrastajaltaan paljon. Ei ihme, että Skogberg ja Turpiainen tovin kokoavat itseään treenin päätyttyä.

Lajin nimi on hieman harhaanjohtava – näyttää, että kyse on enemmän akrobatiasta kuin tanssista. Tankotanssin alkuperän sanotaankin olevan sekä vanhassa intialaisessa urheilulajissa että sirkuksen kiinalaisessa tolpassa.

– Voimaa tässä tarvitaan. Mitä pidemmälle tankotanssissa mennään, sitä enemmän käytetään voimaa. Myös kehonhallinta on tärkeää, Miettinen sanoo.

– Ja rohkeutta tämä vaatii, huomauttaa Skogberg.

Johanna Miettinen ohjaa Mika Turpiaista (vasen kuva) ja Tomi Skogbergia (oikea kuva) tankotanssin saloihin. Kuva: Jouni Valkeeniemi
Johanna Miettinen ohjaa Mika Turpiaista (vasen kuva) ja Tomi Skogbergia (oikea kuva) tankotanssin saloihin. Kuva: Jouni Valkeeniemi

Tankotanssijan pää ei saa mennä kovin helposti pyörälle. Joissakin liikkeissä tanssija roikkuu pää alaspäin, tanko jalkojen väliin puristettuna. Miettisen esittämänä näyttää helpolta, mutta tottumattoman tekemänä vaatii ensin reippaan lisäannoksen rohkeutta.

Perusheilautus, tukikoukku, invertti, palomiespyörähdys, lipputanko. Tankoliikkeitä on paljon, ja niiden oppiminen ottaa aikansa.

Vaikka liikkeet tangolla jonkin verran polttavat ihoa ja jalkapuristukset aiheuttavat mustelmia, ei tutustumiskurssi ainakaan loitontanut Skogbergin ja Turpiaisen suhtautumista lajiin.

– Ei voi ikinä tietää, vastaa Turpiainen uteluun seuraavasta tankotanssisessiosta.

– Riippuu, koska pääsen seuraavan kerran, arvelee Skogberg.

Tankotanssin harrastaminen liitetään yleisessä mielipiteessä naisiin, vaikka Miettisen mukaan maailman parhaat tankotanssijat ovat miehiä.

– Tämä on nouseva laji miesten keskuudessa. SM-kisoissakin on omat sarjansa miehille,
kuusi vuotta tanssin ammattilaisena toiminut Miettinen huomauttaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.