Kaksoistutkinto antaa mahdollisuuden haastaa itsensä

0
Ammattikoulu- ja lukio-opintojen ohella Eelis Koskinen on ehtinyt harrastaa salibandya ja kuntosalilla treenaamista.

Eelis Koskinen, 19, on nyt virallisesti oman alansa ammattilainen. Kangasalalainen Koskinen suoritti kaksoistutkinnon ja valmistuu tänä keväänä ylioppilaaksi Valkeakosken Tietotien lukiosta ja putkiasentajaksi Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistosta.
– Nyt on hyvä fiilis, kun on saanut yhden etapin suoritettua, Koskinen kertoo.
Vaikka osaamista on opiskeluvuosina kertynyt, tietää hän oppivansa vielä paljon uutta työelämässä.
– Oppiminen alkaa, kun pääsee työmaalle ja tekemään hommia kunnolla.

Ammattikoulussa opiskeleminen on ollut Koskiselle selkeä vaihtoehto. Idea kaksoistutkintoon tuli itsensä haastamisesta.
– Vanhemmilta tuli ajatus siitä, että voisi yrittää haastaa itseään. Ammattipuolen opiskelu on minulle helppoa. Lukion ottaminen rinnalle toi opiskeluun haastetta.
Koskinen kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa äidinkielen, ruotsin, englannin ja lyhyen matematiikan. Matematiikalta hän olisi toivonut parempia tuloksia, mutta muuten hän on kirjoituksiin tyytyväinen.

Putkiasentajan ammattiin Koskinen päätyi, sillä se houkutti eniten. Käsillä tekeminen ja kädentaidot sujuvat Koskiselta hyvin, ja opiskelu on ollut mukavaa.
Opiskeluvuosina ammattipuolen harjoittelu ei tuntunut Koskisen mielestä raskaalta, mutta lukion koeviikot ja läksyt kuormittivat.
– Ammatti- ja lukio-opintoja ei kuitenkaan ollut päällekkäin, joten opiskellessa pystyi hyvin keskittymään jompaankumpaan, Koskinen kertoo.

Tällä hetkellä Koskisen suunnitelmissa ei ole opintojen jatkaminen. Sen sijaan kesä sujuu oman alan töissä rakennus- ja kiinteistöalan yrityksellä Arella. Tammikuussa Koskista odottaa armeijaan lähtö.
Tämän kesän työt eivät ole Koskiselle suinkaan ensimmäisiä, vaan hän on tehnyt oman alan töitä jo useana kesänä.
– Olen ollut kaksi kesää töissä Arella. Samalla sain kesätöillä suoritettua ammattikoulun työharjoittelun, mikä oli itselle positiivinen asia, Koskinen kertoo.
Parhaita hetkiä opintojen aikana Koskinen onkin kokenut juuri työssäopissa.
– Olen tykännyt olla työssäopissa. Töissä on ollut mukava ilmapiiri ja kivat työkaverit.

Koskisen mielestä kaksoistutkinto on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät tiedä, mitä peruskoulun jälkeen kannattaisi opiskella ja haluavat parantaa mahdollisuuksia jatko-opintoihin.
– Kaksoistutkinto sopii niille, jotka haluavat haastaa itseään. Aina voi keskeyttää tai vaihtaa alaa, jos siltä tuntuu.
Ammattikouluun menevät valitsevat mahdollisen tulevaisuuden uransa 9.-luokalla. On henkilöstä kiinni, osaako nuorena valita oikein, Koskinen uskoo.
– Jotkut tietävät, mitä haluavat, ja toiset eivät koskaan. Itsestäni tuntuu tällä hetkellä, että olen oikeassa paikassa ja tehnyt oikean valinnan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.