Kalakerho puhdistaa järviä roskakaloista

0
Pekka Välkki käy lähes viikoittain pilkkikisoissa. Hänen takanaan jäälle kiiruhtava ruoveteläinen Irene Siitonenkin kiertää kisoja aktiivisesti miehensä Erkin kanssa. – Tavoitteena on tietenkin saada kalaa, Irene naurahtaa.

Vuosien 2009–2016 aikana Kangasalan Eläkkeensaajien kalakerho on järjestänyt kaikkiaan 101 pilkki- ja ongintakilpailua. Kalaa niissä on nostettu reilut 6 400 kiloa.

Viime vuoden pilkkikisoista eväkkäitä puolestaan kertyi 612 kiloa ja kesäkisoista 438 kiloa.

Joskus yksittäisissä kisoistakin kertyy runsaasti saalista. Esimerkiksi vuonna 2014 Roineelta Liuksialan pumppaamon rannasta nousi 191 kiloa kalaa ja voittajalle kertyi yli 11 kilon kalansaalis.

SAALISMÄÄRÄT riippuvat paljon myös kalastuskisan ajankohdasta. Kun kalakerhon aloittamisvuonna 2009 Tiihalan Hyyrtöllä järjestetyssä onkikilpailussa 15. kesäkuuta oli mukana 25 kilpailijaa, saalista kertyi vain 21 kiloa.

Viime vuonna samassa paikassa järjestetyssä kisassa toukokuun 5. päivänä 30 kilpailijaa nosti kalaa rannalle 130 kiloa.

– Jäiden lähdön aikaan kalojen kutuaikaan syönti on kovaa, Kangasalan Eläkkeensaajien kalakerhon aktiivi Heimo Heino tietää ja kertoo, että joskus saalista on kertynyt kisasta jopa yli 200 kiloa.

Jos se Heinosta olisi kiinni, kaikki Eläkkeensaajien kalakisat olisivat kaikenkalan kisoja. Näin saalismäärät saataisiin mahdollisimman suuriksi.

– Onkiminen ja pilkkiminen ovat paras tapa hoitaa järviä. Ne ovat hyviä keinoja saada niin sanottua roskakalaa pois järvestä, ja se puolestaan tervehdyttäisi varsinkin pieniä järviä.

ROSKAKALOINA pidetään kaloja, joita ei arvosteta ruokana. Näitä ovat esimerkiksi kiiski, särki ja salakka – katsantokannasta riippuen jopa lahna ja pienet ahvenet.

Heino itse tekee pienimmistä ahvenista keittoa. Isommat kalat perataan ja paistetaan.

– Kun meillä oli vielä kissa, sille ei kelvannut muu ruoka kuin kala. Silloin piti käydä kalassa joka toinen päivä. Siinä samassa isäntäväkikin sai omansa, Heino naurahtaa.

Heinon mukaan Kalakerhon kisoissa saaliskalat ovat 95 prosenttisesti särkiä tai lahnaa, loput yleensä ahventa.

Mitä sitten kisojen saaliskaloille tapahtuu?

Heinon mukaan onkijat voivat ottaa kalat mukaansa, mutta loput päätyvät koiratarhalle Kangasalle ja strutsi- ja villisikatilalle Ruovedelle.

– Pilkkijät ovat siistejä, eikä yhtäkään kalaa jätetä ainakaan tahallaan jäälle tai rannoille, Heino painottaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.