Kallion teollisuusalueen puutalliosakkeet ovat löytäneet yrittäjänsä – sopivat vaikka äijäluolaksi

0
Markus Sinijärven mukaan massiivipuusta valmistettu CLT sopii pitkien hallien rakennusmateriaaliksi.

Jari Tunkkari näkee sielunsa silmin, miltä hänen uusi toimitilansa näyttää muuton jälkeisen kaaoksen jäsennyttyä. Sisustushommat vain ovat jääneet väkisinkin taka-alalle, sillä sähköalan yrittäjän omat tarpeet ovat toissijaisia asiakkaiden tarpeiden rinnalla.

Pyörivä tarviketorni, työtuoli ja johdonpätkät lattialla kertovat, että liitosjohtojen teko onnistuu parven alle sijoitetussa työpisteessä jo nytkin. Äkkiseltään ei uskoisi, että Tunkkarin omistama Sähköremontti Kantam Oy majailee talliosakkeessa Kallion teollisuusalueella.

– Tästä tulee viihtyisä, kunhan saan kaiken valmiiksi.

Vielä syksyllä Kantamin tiloina toimi pelti­seinäinen vuokratalli. Tunkkari laskeskeli kuluja ja päätti ostaa oman talliosakkeen, jos sopiva osuu kohdalle.

– Sitten näin Kangasalan Sanomissa mainoksen Aitopuu Suomi Oy:n rakentamista talliosakkeista ja innostuin heti. Hinnan ja laadun suhde vastasi etsimääni.

Tästähän saisi hyvän äijäluolan, jossa voi esimerkiksi soittaa musiikkia naapureita häiritsemättä. Itsekin voisin viritellä bänditouhuja taas tauon jälkeen. Omaan tilaan voi tulla silloin kuin sopii, treenikämpille pääsee vain määräaikaan.

– Arvostan näitä puuseiniä, joihin pystyy helposti kiinnittämään hyllysarjoja
mielensä mukaan. Rakenteet kestävät kuormaa, joten hyllyillä voi säilyttää painaviakin tavaroita. Puu takaa myös hyvän sisäilman.

Vaikka Tunkkarin tallin lattiapinta-ala on vain 30 neliömetriä, tila vaikuttaa suuremmalta. Katto on korkealla ja takaseinän ikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Portaat johtavat parvelle, jossa lisäneliöitä on yhdeksän.

Nurkassa parven alla odottaa wc-tila viimeistelyä. Tunkkari aikoo asentaa sinne mökkivaraajan, joka riittää tuottamaan lämmintä vettä yhden miehen tarpeisiin. Itse talli lämpiää sähköllä.

Tunkkari kehaisee tallitilan lisäksi myös piha-aluetta, joka yhtiösääntöjen ansiosta säilyy siistinä.

–  Jokainen osakas säilyttää tavaransa sisällä tallissaan. Monessa muussa paikassa tallin edustalla saa varastoida kaikenlaista rojua. Romuvaraston viereistä osaketta voi olla hankala tarvittaessa myydä.

Kysyntä yllätti

Aitopuu Suomi Oy:n tuotantopäällikkö Markus Sinijärvi kuuntelee Tunkkarin puheita hyvillä mielin.

CLT-massiivipuulevyrakentemiseen erikoistuneen talotehtaan ja asuntotuotantoon tähtäävän yrityksen kannatti sittenkin ottaa riski ja kokeilla, josko puurakenteiset talliosakkeet löytävät ostajansa.

– Kysyntä yllätti meidät täysin. Ensimmäiset 12 tallia myytiin nopeasti, ja toisen vaiheen kahdeksasta tallista vapaana on enää muutama. Osakkaina on sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä.

Sinijärven mukaan talliosake sopii mainiosti toimitilaksi yritykselle, jonka toiminta ei edellytä asiakaspalvelua paikan päällä. Varsin usein talli tuleekin varastokäyttöön.Yksityishenkilötkin hankkivat talleja varastoikseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jari Tunkkari hankki talliosakkeen yrityksensä käyttöön. – Hyvässä tilassa kelpaa tehdä johtosarjoja. Olenhuomannut työpäivieni pidentyneen tänne muutettuani, hän myhäilee.

– Asuminen ja asuinrakentaminen kaupungistuu kiihtyvällä tahdilla. Asuntokoot pienenevät. Kerrostaloihin rakennetaan yhä varastotiloja, mutta niiden koko asukasta kohden on merkittävästi vähentynyt asuntojen pienentyessä, tietää Sinijärvi.

Moni säilyttää tallissa perinteistä ullakkotavaraa, mutta myös kausivaatteitaan ja harrastusvälineitään suksista kaksipyöräisiin. Tallisäilytykseen kelpaavat autonrenkaatkin, joiden lepuuttamista kaikki taloyhtiöt eivät salli häkkivarastoissa.

Talleja ostetaan myös harrastuskäyttöön. Jokainen jonkin sortin näpräilyä tai kättentaitoja harrastava tietää, ettei kotioloissa tarvikkeita yleensä voi jättää levälleen odottamaan seuraavaa joutohetkeä tai inspiraatiota.

Tunkkari innostuu visioimaan tallilleen vaihtoehtoista käyttötarkoitusta.
– Tästähän saisi hyvän äijäluolan, jossa voi esimerkiksi soittaa musiikkia naapureita häiritsemättä. Itsekin voisin viritellä bänditouhuja taas tauon jälkeen. Omaan tilaan voi tulla silloin kuin sopii, treenikämpille pääsee vain määräaikaan.

Vaihtoehto perinteiselle peltihallille

Aitopuu Suomi Oy on nelisen vuotta kehittänyt CLT-rakennusmenetelmiä. CLT sopii ominaisuuksiensa puolesta paitsi pientalojen, myös kerrostalojen rakentamiseen.

Hampuntiellä sijaitsevassa hallissa valmistetaan moduleita, jotka kootaan taloksi vasta rakennuspaikalla.

Markus Sinijärven mukaan talliosakeidea lähti nimenomaan materiaalista. Asiakkaille haluttiin tarjota vaihtoehto perinteisille peltihalleille.

Tallien koko vaihtelee 30 neliömetristä 34 neliömetriin. Mukavuuksia mielivä voi täydentää peruspakettia muun muassa vessalla, lämpimällä vedellä sekä parvella ja portaalla.

– Vaikka moni viettää paljon aikaa tallissaan, niin asua siellä ei saa, Sinijärvi muistuttaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.