Kangasala aloittaa 50-59-vuotiaiden rokottamisen – Ajanvaraus käynnistyy maanantaiaamuna

0

50-59-vuotiaiden kaupunkilaisten koronarokotukset aloitetaan ensi viikolla Kangasalla. Uuden ikäryhmän ajanvaraus käynnistyy huomenna maanantaina, 3. toukokuuta.

– Jatkossa kaikki 50 vuotta täyttäneet kuntalaiset ovat oikeutettuja tekemään ajanvarauksen. Verkkoajanvarausta tehdessä kannattaa lukea huolella ajanvarausohjeet, sillä tällä hetkellä rokotetaan rinnakkain eri ikäryhmiä sekä riskiryhmäläisiä, kertoo Kangasalan kaupungin hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo.

Aunio-Ahmavuo kertoo, että koronarokotusten massakirjauksessa on edelleen tekninen vika. Viasta johtuen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusrekisterissä olevat rokotustilastot Kangasalan ja Pälkäneen osalta eivät ole ajantasaiset.

– Vika on korjauksessa potilastietojärjestelmän sovellustoimittajalla. Puuttuvat rokotuskirjaukset kulkevat THL:n rokotusrekisteriin heti, kun vika on saatu korjattua. Rokotukset etenevät yhteistoiminta-alueella edelleen asetettujen aikataulutavoitteiden mukaisesti, Aunio-Ahmavuo sanoo.

Jatkossa yli 65-vuotiaat voivat nykyään halutessaan valita lähetti-RNA-rokotteen, eli rokotesaatavuuden mukaan joko Pfizerin tai Modernan rokotteen. Valinta täytyy tehdä jo ajanvarausvaiheessa.

– Ohjeita kannattaakin lukea huolellisesti aikaa varatessa. Rokotuspisteellä rokotetta ei pysty enää valitsemaan, Aunio-Ahmavuo huomauttaa.

Viime aikoina yli 65-vuotiaat on rokotettu AstraZenecan rokotteella, eikä rokotevalmistetta ole saanut valita itse.

– Rokotteen valinta on jatkossa mahdollista, mutta on hyvä tiedostaa, että valinta saattaa viivästyttää omaa rokotusvuoroa. Tämä liittyy ajanvarauksen ruuhkautumiseen ja siihen, että rokotusaikoja varten on tehty rokotustilaukset ja aikataulusuunnitelmat. Niiden muuttaminen aiheuttaa kunnille lisätyötä ja johtaa rokotusten hidastumiseen. 

Aikoja avataan sähköisesti varattavaksi rokotteiden saatavuuden mukaan. Aikoja pystytään avaamaan noin viikoksi kerrallaan. Mikäli verkkoajanvaraus ei tarjoa vapaita aikoja, se tarkoittaa, että yhtään vapaata rokotusaikaa ei ole.

Yksittäisiä peruutusaikoja saattaa vapautua myös verkkoon varattavaksi. Jos verkossa ei näy vapaita aikoja, niitä ei ole myöskään puhelimitse varattavissa. 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.