Kangasala haluaa eroon nauhataajaman ulkopuolisista pikkukouluista – Elinympäristö- ja sivistyslautakunta käsittelevät uutta päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaa ensi viikolla

4
Toimenpide-esitys sisältää yhden yhteisen koulun rakentamisen Ruutanan–Havisevan-alueen lapsille. Uuden koulun valmistumisen jälkeen Havisevan koulu lakkautetaan, ja selvitetään koulun liikuntatilojen säilymistä alueen asukkaiden käytössä.
Toimenpide-esitys sisältää yhden yhteisen koulun rakentamisen Ruutanan–Havisevan-alueen lapsille. Uuden koulun valmistumisen jälkeen Havisevan koulu lakkautetaan, ja selvitetään koulun liikuntatilojen säilymistä alueen asukkaiden käytössä.

Sivistyslautakunta käsittelee ensi tiistaina Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaa vuosille 2020–2030. Esitys on jo nyt herättänyt vastarintaa verkkokeskusteluissa, sillä toimenpiteissä mainitaan muun muassa Havisevan, Raikun ja Vilpeilän koulujen lakkauttaminen.

Havisevan koulun vanhemmat ry on jo aloittanut nimien keräämisen koulun säilyttämiseksi.

Kaupunginjohtajan asettama työryhmä on valmistellut päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelman päivitystä syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana.

Suunnitelman päivittämistä perustellaan aiemman suunnitelmajakson päättymisellä, 2010-luvun väestökehityksellä, syntyvyyden alenemisella, tilojen vajaakäytöllä, pienten yksiköiden oppilasmäärän vähenemisellä entisestään ja väestön keskittymisellä nauhataajamaan.

Kaupungin mukaan päivitystä puoltavat myös viime vuosina hankitut tiedot päiväkoti- ja koulurakennusten kunnosta, suuret investointipaineet peruskorjauksiin ja uudisrakennuksiin, uusien opetussuunnitelmien vaatimukset ja joustava esi- ja alkuopetus.

Koulujen ja päiväkotien nykytilanne päivitetty

Suunnitelmaa valmisteltaessa päivitettiin koulujen ja päiväkotien nykytilanne alueittain ja kohteittain. Sen perusteella on tehty alueittain esityksiä uudisrakentamisesta ja laajempien peruskorjausten toteuttamisesta.

Uusi suunnitelma korvaa koulujen ja päiväkotien osalta voimassa olevan palveluverkon kehittämissuunnitelman toteuttamisohjelman vuosille 2014–2020 sekä aiemmat koulujen ja päiväkotien palveluverkkosuunnitelmat.

Esityksen mukaan palveluverkkoa uudistetaan siten, että yksiköt ovat kooltaan toiminnallisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia. Lähtökohtana tulisi olla jatkossa vähintään 80 oppilaan kouluyksiköt, eikä varhaiskasvatuksessa perusteta uusia alle 100-paikkaisia yksiköitä.

Päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma on tarkoitus vielä tänä keväänä saattaa valtuustokäsittelyyn.

Tutustu Kangasalan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaan vuosiksi 2020–2030

4 kommenttia

  1. Keskustan liepeillä asuvana tiedoitan, että täällä on melko sietämätöntä asua. Nauhataajama aiheuttaa jatkuvan liikenteen Lentolan ja keskustan välille ja pikkukoulujen lakkautus aiheuttaa lisäliikennöintiä kokoojaväylille. Rahaa on tehdä liikuntapuistohankkeita ja laajennella jo toimivia pyöräväyliä, samaan aikaan kouluissa tapellaan lyijykynistä. Kangasala 2.0 on megacenter, nykyinen keskusta +5 km säde. Viehättävyys tässä paikassa perustui maaseutumaisuuteen, jota nyt verotuloilla kiihtyvällä tahdilla poistetaan. Voisi välillä vähän hiljennellä tätä kehityskulkua.

  2. Ehkä asutus keskittyy nauhataajamaan, jos haja-asutusalueelle on todella vaikea saada rakennuslupaa. Havisevan koulu tuskin on vielä pitkään aikaan peruskorjauksen tarpeessa.

  3. Jos oppilaita vaan riittää, en ymmärrä mitä säästöjä saadaan pienien koulujen lakkauttamisella? Oppilaskuljetukset pitää järjestää jne. On myös tutkittua tietoa että ryhmäkoon kasvaessa, opetuksen laatu ei varmasti ole sama. Eikä se johdu opettajista, vaan heillä ei yksinkertaisesti ole aikaa keskittyä kaikkiin. Syrjäytyminen ja epätasa-arvo tulee lisääntymään. Säästöjä pitäisi saada, mutta aloitettaisiinko se muualta kuin sahaamalla katki sitä oksaa alinta…

  4. Ei kannattais päättäjien jättää aivojaan narikkaan ku aletaan asioista kokoustaan.Ei tommottilla päätöksillä saada minkäänlaista säästöä aikaan,onhan ne oppilaat kuitenniin kuljetettava kouluun ja takaisin.Mielestäni olisi suotavaa pienten lasten saada aloittaa opintiensä tutuissa ympäristöissä,kerkeäväthän he sitten varttuneempina ja omatoimisuutta omaavimpina siirtymään isompiin kouluihin.Elikkä..miättikää ny viä!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.