Kangasala kaupungistuu – miten kivijalkakauppa sopii tiiviiseen keskustaan?

0
Tekninen johtaja Mikko Ilkka odottaa että palvelut, tori ja asuminen muodostavat Kangasalle viihtyisän kävelykeskustan.

Uimahallia laajennetaan, hotellia pystytetään ja kerrostaloa paalutetaan. Ellintien ympäristöä valmistellaan kaupan laajennusta varten, ja Urheilutielle kaavoitetaan asuntoja.

Kaupungin väistyvä tekninen johtaja Mikko Ilkka tarkastelee keskustan muutoksia hyvillä mielin.

– Vaikka kaupunkilaisista voi joskus näyttää siltä, että rakentaminen etenee sattumanvaraisesti kortteli kerrallaan, niin kaikki perustuu harkittuihin suunnitelmiin, joita viedään systemaattisesti eteenpäin strategian mukaan, Ilkka kertoo.

Ilkan mielestä asukkaille järjestetty Uusi kaupunki -työpaja vuonna 2015 onnistui hyvin.

– Yleisö innostui ja saimme paljon ideoita, joita arkkitehdit koostivat suunnitelmiin. Ja mikä hämmästyttävää, vain kolmen vuoden päästä moni näistä hankkeista edistyy!

Suunnitelmien etenemiseen vaikuttavat lähes aina myös yksityiset maanomistajat, eri osapuolten sopimukset ja taloudelliset suhdanteet.

Keskustan kaupallisten palveluiden kehittyminen on Ilkalle erityisen tärkeää. Hänen mukaansa tätä on pyritty edistämään K-supermarketin ja Ellintien ympäristön maahankinnoilla. Asemakaavan valmisteluaineisto on parhaillaan nähtävillä.

– Kaupungin puolesta Kesko voi laajentaa vaikka Citymarketiksi asti. Parhaillaan he varmaankin kartoittavat yhteistyökumppaneita liiketiloihin.

– Niin mukavalta kuin kivijalkakauppa kuulostaakin, niin sen aika on ohi. Tampere on liian lähellä, ja ihmiset ostavat verkosta. Kauppa keskittyy, Ilkka toteaa.

Tekninen johtaja uskoo, että keskustassa tarvitaan kuntosaleja, kahviloita ja muita hyvinvointipalveluita, joita käytetään lähellä. Niinpä palveluiden ylläpitoon ja vahvistamiseen tarvitaan työpaikkoja ja asumista, jotta palveluita käytettäisiin sekä päivisin että iltaisin.

– Elinvoiman vuoksi kaupungin ja seurakunnan virastot sekä kaikki mahdolliset työpaikat täytyy säilyttää keskustassa. Virastoja ei kannata siirtää syrjemmäs, vaikka se tuntuisi edulliselta ratkaisulta, Ilkka painottaa.

Kaupunki ja seurakunta omistavat yhdessä kiinteistöjä Myllystenpohjantiellä. Teknisen johtajan mukaan kaupungin pyrkimykset ovat selvillä, nyt odotetaan seurakunnan ratkaisuja ikääntyneiden kiinteistöjen ja Tapulinmäen suhteen.

Ilkka näkisi mielellään Kangasalantien ja Ruutanantien kulmassa kaupunkimaista rakentamista, koska siinä keskusta katkeaa nykyisin.

Palveluiden iltakäyttäjiä saadaan torin tulevista vuokra- ja omistusasunnoista. Lapsiperheitä houkutellaan Urheilutien tulevalla pientaloalueella.

Hyvinvointia ja viihtyvyyttä tuetaan paitsi Kuohunharjuntien uudella päiväkodilla myös torisuunnitelmalla, johon kaavaillaan muun muassa kauppahallia, monitoimikatosta ja liikkumis- ja kohtaamispaikkoja lapsille sekä nuorille.

– Kaikki elävät keskukset tiivistyvät. Jos kehitys pysähtyy, se siirtyy muualle. Keskustan elävöittämisellä on pyrkimyksenä tuoda 4 000 uutta asukasta ja veronmaksajaa keskustaan, Ilkka toteaa.

Vaikka eri toimijat seuraavat toistensa ratkaisuja ja tilanteen kehittymistä ennen omia päätöksiään, tekninen johtaja uskoo, että useimmat nyt mainitut hankkeet etenevät 2020-luvulla.

– Kauhean hyvältä tuntuu. On ollut tekemisen meininkiä ja hyvä porukka. Tällä vuosikymmenellä on löydetty keinoja saattaa hankkeita maaliin.

– Muutos, jossa suunnittelu ja toteutus saatiin samaan organisaatioon, oli onnistunut. Vaikka johtaja vaihtuu, niin kehitys jatkuu, Mikko Ilkka myhäilee.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.