Kangasala säästää opetuksesta

0
Valtuuston kokousta seuranneet Suoraman koulun rehtori Ville Vuorisalmi ja Vatialan koulun rehtori Mari Saarikko vakuuttivat kokousväelle, että elämä kouluissa jatkuu säästöistä huolimatta.

Valtuusto päätti, ettei ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettua avustusta oteta vastaan. 

Kunnanvaltuusto kävi maanantaina tiukan väännön, ottaako Kangasala vastaan valtion erityisavustuksen luokkakokojen pienentämiseksi. Valtuusto päätti lopulta selkein luvuin 34–17, että rahaa ei tänä vuonna vastaanoteta.
Kunnanjohtaja Oskari Auvisen mukaan on välttämätöntä tehdä monenlaisia säästöjä. Tämän vuoden talousarvio näyttää 4,7 miljoonan euron alijäämää.
Uusimman ennusteen mukaan myös verotulokertymä on 4,3 miljoonaa arvioitua pienempi, mikä pahentaa alijäämää entisestään.
– Myös erikoissairaanhoidon kustannukset näyttävät menevän kaksi miljoonaa euroa pitkäksi, Auvinen totesi synkkänä.
Kun kunta ei vastaanota tiukasti korvamerkittyä ryhmäkokorahaa, opetusryhmiä voidaan suurentaa ja synnyttää säästöä opettajien palkoista.
– Valitettavasti tämä on vain alkua raskaille päätöksille, joita joudumme tekemään tulevien kuukausien aikana, Auvinen sanoi.

Valtuutettu Stiina Lahikainen (vihr) oli ensimmäinen, joka asettui vastustamaan kunnanhallituksen esitystä. Hän esitti, että kunta ottaa vastaan valtionavustuksen, 542 500 euroa.
Lahikainen ehdotti, että luokkakoot ja resurssiopettajien avulla jaettava tuntien määrä pidetään määrärahan vastaanottamisen edellyttämällä tasolla.
Lahikaisen mukaan perusopetuksen tuntikehys voidaan leikata minimiin ilman, että valtionavustuksen saaminen vaarantuu.
– Tuntikehyksen leikkaaminen mahdollistaa lukuvuosittain noin 288 000 euron säästön.
Lahikainen kritisoi asian virkamiesvalmistelua. Samalle kannalle asettui myös Hannu Karppila (kesk).
– Joudumme tässä punnitsemaan päätöksen vaikutuksia kuntalaisten arkeen. Haluaisin nähdä laskemia. Mihin päätös johtaa, niin hyvässä kuin pahassa? Karppila sanoi.

Opettaja Juha Mansikka-aho (krist) toi terveiset suoraan koulusta, jonka arkeen päätös vaikuttaa suurella voimalla.
Mansikka-ahon mukaan suuria, yli 30 oppilaan luokkia, on mahdollista opettaa, jos oppilasaines on hyvää.
– On kaunis ajatus, että kaikki lapset saavat käytös- ja oppimishäiriöstään huolimatta käydä lähikoulua muiden joukossa. Avustajien turvin tämä onkin ollut mahdollista.
– Tämän päätöksen jälkeen voimme laskea hinnan syrjäytymiselle. Tämä vaarantaa myös suuren enemmistön koulutyön, koska opettajan huomio kiinnittyy väistämättä erityisoppilaisiin.
Jari Leino (ps) vaihtoi mielipidettään asiassa viime metreillä.
– Kolmen pienen lapsen isänä en ole koskaan ollut näin vaikean poliittisen päätöksen edessä. Eilen olin vielä satavarma, että teen oikean päätöksen, kun valitsen säästöjen tien.
– Nyt en uskalla ottaa pienintäkään riskiä, että yksikin lapsi vaarantuu.
Timo Keskinen (krist) suorastaan puhisi kiukkua, joka kohdistui valmistelutyön hitauteen. Marraskuun talousarviokokouksessa sovittiin, että asiaan palataan heti alkuvuodesta.
– Tämä viivytys on vaikeuttanut koulujen suunnittelua. Olemme jatkuvasti kuulleet, että sivistystoimi on Kangasalla tehotonta. Me kristillisdemokraattien valtuustoryhmässä haluamme kuulla, mistä kenkä sivistystoimessa puristaa.

Seppo Talli (vas) asettui selkein sanoin kunnanhallituksen esityksen kannalle.
– Mikähän on kodin merkitys lapsen kasvuun? Saan sen käsityksen, että koulu kasvattaa lapsen. Tämä yksipuolinen näkemys kiusaa minua.
– Opettajien ammattikunta käyttää siekailematta lapsia hyväkseen. Rehtorit ovat tämän säästötoimen hyväksyneet, opettajat eivät, Talli paukutti.
Tallin kommentit saivat Mika Ollilan (kok) suutahtamaan.
– Perheen vastuusta olen Tallin kanssa samaa mieltä. Mutta opettajien syyllistäminen, että he käyttävät ihmiskilpinä pieniä lapsia, on törkeää puhetta.

Valtuusto äänesti ryhkäkokorahasta ensimmäisen kerran uuden valtuustosalin sähköisellä äänestysjärjestelmällä.
Äänestystuloksen mukaan eniten asiassa hajosi keskustan ryhmä. Seitsenhenkisestä ryhmästä neljä oli rahojen vastaanottamisen puolella, kolme vastaan.
Kunnanhallitus pysyi esityksensä takana perussuomalaisten Harri Hanwegia lukuun ottamatta. Hän äänesti valtuustossa omaa esitystään vastaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.