Kangasala sai rahaa lasten talvipyöräilyn edistämiseen – Tavoitteena autoliikenteen vähentäminen koulujen läheisyydestä

0
Kangasalla saatiin tukea talvipyöräilyn lisäämiseen. Kuva: Joonas Niemi

Kangasala on saanut kahden muun suomalaiskaupungin ohella kehittämisavustusta koulumatkaliikkumisen edistämiseen. Muut avustuksen saaneet kaupungit ovat Vaasa ja Lappeenranta.

Avustusta myönnettiin uusille koulumatkaliikkumisen edistämisideoille. Ideoiden täytyi lisätä lasten ja nuorten aktiivista liikkumista sekä vähentää autoliikennettä koulujen lähistöllä.

Valintakriteereissä painotettiin suunniteltujen toimenpiteiden vaikuttavuutta, ja ideoiden tuli olla monistettavissa muihin Suomen kuntiin.

Lisäksi kunnan kehittämisideoiden piti kohdentua toimintasuunnitelmassa tunnistettuihin koulumatkaliikkumisen esteisiin.

Avustusta myönnettiin enintään 8 000 euroa.

Kangasalla ongelmia muun muassa auraamisessa

Kangasalla hankkeen tavoitteena on kannustaa oppilaita koulumatkapyöräilyyn myös talvella. Kangasalalaisissa kouluissa ongelmana on ollut pihoilla lumien auraaminen esteiksi pyöräilyreiteille tai jopa pyörätelineiden päälle.

Kaupunki tiedottaa, että nyt saadulla kehittämisavustuksella keskitytään erityisesti koulujen piha-alueiden kunnossapidon kehittämiseen. Kunnossapidossa voitaisiin huomioida paremmin muun muassa kulkureitit ja pyörätelineet tai -katokset.

– Hakemukset olivat todella laadukkaita ja olen erityisen iloinen, että talvipyöräilyn kehittämistä lähtee miettimään kaksi hanketta eri puolelta Suomea. Talvisen aktiivisen koulumatkaliikkumisen saralla on vielä paljon potentiaalia, sanoo Fiksusti kouluun -ohjelman koordinaattori Joonas Niemi.

Kangasalla hankkeen pilottikouluna on Pikkolan yläkoulu. Hanketta tehdään yhteistyössä koulun, kaupungin kiinteistöjen ylläpidon sekä kunnossapidon urakoitsijoiden kanssa.

Rahaa myös kaupungilta

Kehittämisavustuksen myöntöperusteissa idean toteutukseen tuli olla sitoutunut vähintään kaksi kunnan hallinnonalaa, ja kunnan omarahoitusosuus on 20 prosenttia myöntösummasta. Toteutuksen tulee olla valmis ja raportoitu ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

Fiksusti kouluun on LIKES-tutkimuskeskuksen, Motivan ja Pyöräilykuntien verkoston koulumatkaliikkumisen edistämisen ohjelma, joka toimii yhteistyössä Liikkuva koulu -ohjelman kanssa. Kehittämisavustusta rahoittaa Sitra.

LIKES-tutkimuskeskus, Motiva ja Pyöräilykuntien verkosto ovat tehneet yhteistä koulumatkaliikkumisen kehittämistyötä vuodesta 2018. Tavoitteena on vähentää autoliikennettä ja liikenteen päästöjä koulumatkoilla, lisätä lasten ja nuorten päivittäistä liikkumisen määrää sekä lisätä yhteistyötä kuntien sisällä ja valtakunnallisesti.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.