Koti Uutiset Kangasala sanoi Tampereen Tavase-tarjoukselle kiitos ei

  Kangasala sanoi Tampereen Tavase-tarjoukselle kiitos ei

  0
  Jari Leino (ps) oli kunnanhallituksen näkemyksen kannalla: Tavasesta pitää erota mutta ei vielä tässä vaiheessa. Kokouksen aikana Leino vaihtoi ajatuksia asiasta muun muassa Tony Lähteen (vihr) ja Seppo Tallin (vas) kanssa.

  Kangasala ei tässä vaiheessa irtaudu Tavasesta. Asia arvioidaan uudelleen, kun Tavasen lupahakemukseen on saatu lainvoimainen ratkaisu.
  Lisäksi Kangasala maksaa osuutensa, 422 500 euroa, Tavaselle kesäkuun 2015 loppuun mennessä kertyneistä kuluista.
  Kangasalan valtuusto päätti näin maanantain kokouksessaan pitkän ja värikkään keskustelun päätteeksi.

  Tavasen tarkoituksena on valmistaa tekopohjavettä Vehoniemen-Isokankaan harjualueella.
  Kangasala on yhtiön perustajajäsen 7,33 prosentin omistusosuudellaan. Tampere omistaa yhtiöstä eniten, muita osakkaita ovat Valkeakoski, Akaa, Lempäälä ja Vesilahti.
  Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) hylkäsi kesäkuussa 2015 Tavasen lupahakemuksen laitoksen rakentamiseksi. Tavase on valittanut asiasta Vaasan hallinto-oikeuteen. Tämä prosessi on vielä kesken.
  Tampere lähestyi loppuvuodesta osakaskuntia sopimusehdotuksella, joka olisi avannut tien pois yhtiöstä. Tämä asia oli maanantaina valtuuston pöydällä.

  Valtuusto päätti vuonna 2012, että Kangasala aloittaa neuvottelut yhtiön tulevaisuudesta ja siitä eroamisesta.
  Siksi kuntalaiset ja monet valtuutetutkin olivat hämmentyneitä, kun kunnanhallitus toi valtuustoon toisenlaisen esityksen. Kunnanhallitus esitti, että Kangasalan ei pidä tässä vaiheessa irtautua yhtiöstä.
  Kangasala olisi päässyt irti yhtiöstä maksamalla Tampereen kaupungille omistuksensa mukaisen osuuden yhtiön lainasta ja luovuttamalla osakkeensa nimellisellä korvauksella.
  Kangasalan kunta on aiemmin sitoutunut aiemmin ainoastaan 366 500 euron takaukseen.
  Lisäksi kunta on sijoittanut yhtiöön perustamisvaiheessa noin 170 000 euroa. Tämä summa olisi myös menetetty, jos kunta olisi nyt lähtenyt yhtiöstä.

  Kunnanjohtaja Oskari Auvinen korosti, että valtuuston vuonna 2012 tekemä päätös ei ole muuttunut.
  – Kunnanhallitus on viimeksi ottanut kantaa, että tekopohjavesilaitoksen merkintä pitää poistaa myös maakuntakaavasta, Auvinen sanoo.
  Valtuustopäätöksen rinnalle syntyi viime syksyn aikana uusi näkemys, että yhtiöstä ei kannata irtautua kiireellä.
  Auvisen mukaan yhtiöstä irtaantuminen ei estä tekopohjavesilaitoksen rakentamista Kangasalle. Jos lupa rakentamiselle tulee, laitos voi nousta harjualueelle, vaikka kunta ei ole osakkaana.
  – Tämä on kaikkein keskeisin syy, miksi kunnan kanta on nyt se mikä on, Auvinen perusteli.

  Valtuutetut ottivat kipakasti asiaan kantaa. Jyrkimmin Tavasea vastaan puhuivat Jorma Mäntylä (vas), Tony Lähde (vihr) ja Anja Aarnio (sd).
  – On hämmentävää, miten laajasti virkamiehet esittelytekstissään perustelevat Tavasessa pysymistä. Esittelemättä jäävät ne riskit, joita veden imeyttäminen harjuihin voi aiheuttaa, Aarnio sanoi.
  Tästä huolimatta Aarnio ja koko sosialidemokraattinen ryhmä puolustivat yhtiössä pysymistä.
  – Joudumme myös varautumaan pahimpaan. Meillä on oltava mahdollisuus osallistua yhtiön päätöksentekoon. Kuntalaisten kannalta ei ole oikein, että kunnassa toimii tekopohjavesilaitos, jonka toimintaan kunnalla ei ole mitään sanomista.

  Mäntylä suomi valmistelua ja esityksen sisältöä. Hän ei ymmärrä, miksi Kangasala on valmis jatkamaan yhtiössä, kun asiasta on olemassa täysin päinvastainen valtuuston päätös.
  – Valtuusto edellytti vuonna 2012 pikaisia neuvotteluja. Nyt on kulunut jo kolme ja puoli vuotta.
  – Meitä pelotellaan, että laitos voidaan rakentaa ilman kunnan tahtoa. Ikään kuin oikeus vedenottoon Velhoniemellä siirtyisi vesiyhtiö Tavaselle, Mäntylä sanoi.
  Mäntylän mukaan kunnalla on vesilain mukaan joka tapauksessa oikeus ottaa vettä alueelta.

  Keskustelun kuluessa vihreiden Tony Lähde esitti, että Kangasalan pitää erota Tavasesta, maksaa Tampereen edellyttämä summa ja luovuttaa osakkeet muille osakkaille.
  Asia eteni äänestyksen Stiina Lahikaisen (vihr) kannattamana.
  Äänin 42 valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen, jonka mukaan kunta ei tässä vaiheessa hylkää yhtiötä.
  Irtaantumisen puolesta äänestivät vihreiden Tony Lähde, Stiina Lahikainen ja Nina-Carita Säpyskä, sinisten Tuula Heinonen, vasemmiston Seppo Talli ja Jorma Mäntylä, keskustan Tero Linna ja kristillisten Harri Kekki. Demareiden Timo Villgren äänesti tyhjää.

  Haluatko katsoa taltioidun lähetyksen valtuuston kokouksesta? Se onnistuu Kangasalan Sanomien Boksissa osoitteessa ksboksi.fi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän