Kangasalaiset ovat tyytyväisiä erikoissairaanhoidon palveluseteliin – nopea hoitoon pääseminen saa kiitosta

0
kuva: Pauliina Lindell

Kangasalalaiset ovat tyytyväisiä erikoissairaanhoidon palveluseteliin, selviää Tampereen kehyskuntien vuosina 2018–2019 tekemästä selvityksestä.

KPMG Oy Ab:n toteuttamassa tutkimuksessa olivat mukana Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta alueen lisäksi Lempäälä, Nokia, Ylöjärvi sekä Pirkkalan ja Vesilahden yhteistoiminta-alue.

Asiakkaat kertovat olevansa erityisen tyytyväisiä palveluntuottajien ajanvaraukseen ja saamaansa kohteluun. Vastaajat kokevat hoidon hyödylliseksi ja ohjeet selkeiksi.

Sekä asiakkaat että palveluseteleitä myöntävät terveyskeskuslääkärit näkevät, että palveluseteli nopeuttaa pääsyä erikoissairaanhoitoon.

– Sairaanhoitopiirissä jonot ovat välillä pitkiä. Palvelusetelin etu on, että esimerkiksi työikäiset saattavat päästä nopeammin takaisin töihin, Kangasalan johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi huomauttaa.

Kangasalla erikoissairaanhoidon palveluseteliä on käytetty vuodesta 2011 lähtien. Vuonna 2015 palvelusetelin käyttö laajeni polikliinisiin toimenpiteisiin ja tutkimuksiin sekä päiväkirurgisiin leikkauksiin.

– Kangasalla palvelusetelillä on tehty viime aikoina paljon uniapnea-tutkimuksia, Viitaniemi kertoo.

Seteliä hyödynnetään paljon myös tuki- ja liikuntaelinnvaivojen hoidossa sekä korva- ja sydänlääkärien konsultaatioissa.

Käytännössä se on kaupungin maksusitoutumus, jolla asiakas saa hakeutua määritetyn alan erikoislääkärin vastaanotolle, tutkimukseen tai toimenpiteeseen yksityiselle lääkäriasemalle.

Sekä asiakkaat että palveluseteleitä myöntävät terveyskeskuslääkärit näkevät, että palveluseteli nopeuttaa pääsyä erikoissairaanhoitoon.

Asiakkaan omavastuu vaihtelee sen mukaan, minkä palveluntuottajan hän valitsee. Edullisin vaihtoehto maksaa saman verran kuin julkisen erikoissairaanhoidon hinta.

Kangasalalaiset saavat erikoissairaanhoitoa Terveystalosta, Pihlajalinnasta, Mehiläisestä ja Johanneksen Klinikalta. Lisäksi Tekonivelsairaala Coxassa tehdään ortopedisia tutkimuksia ja toimenpiteitä ja Röntgentutkassa kartiokeila CT-tutkimuksia.

Tampereen kehyskuntien selvityksessä palveluntarjoajista olivat mukana Terveystalo, Pihlajalinna ja Mehiläinen. Myös niitä edustavat erikoislääkärit olvat pääsääntöisesti tyytyväisiä palvelusetelijärjestelmään.

– Osa yksityisistä erikoislääkäreistä toivoi kyselyssä, että hoidolla olisi jatkuvuutta. He haluaisivat saada tietoa hoitamansa potilaan tilasta käynnin jälkeen, Viitaniemi kertoo.

Erikoissairaanhoidon palvelusetelijärjestelmässä päävastuu hoidosta säilyy terveyskeskuksella.Viitaniemi korostaa, että asiakas saa valita terveyspalveluiden tuottajan ja joissain tapauksissa myös hoitavan lääkärin. Tehtävät tutkimukset ja toimenpiteet sen sijaan päätetään lääketieteellisillä perusteilla

Viitaniemi korostaa, että asiakas saa valita terveyspalveluiden tuottajan ja joissain tapauksissa myös hoitavan lääkärin. Tehtävät tutkimukset ja toimenpiteet sen sijaan päätetään lääketieteellisillä perusteilla

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.