Kangasalalaisten koronatestituloksissa menee nyt jopa 80 tuntia – Kysyimme miksi ja mitä asialle tehdään

0
Koronatestin negatiivinen tulos tuli vasta yli 80 tunnin kuluttua testin ottamisesta.

Viikko sitten tiistaina kurkkuani alkoi illalla kaihertaa. Sääntöjen mukaisesti vetäydyin kotikaranteeniin ja aloin soitella itselleni testiaikaa.

Parin tunnin puhelimessa jonottamisen jälkeen sain testiajan torstaille kello 12.35. Testi oli nopea ja tulos luvattiin 1-3 vuorokaudessa.

Tuolla hetkellä Fimlabin sivuilla kerrottiin, että testitulokset valmistuvat keskimäärin 30 tunnissa. Perjantaina luvuksi oli vaihdettu jo 60. Sunnuntaina se oli 72.

Sain lopulta negatiivisesta tuloksesta kertovan tekstiviestin kännykkääni sunnuntaina kello 20.48, eli yli 80 tuntia testin ottamisen jälkeen.

Kurkkukipu oli väistynyt jo monta päivää aiemmin, mutta istuin kiltisti kotikaranteenissa tuloksen saamiseen asti.

Samaa kertomusta kertovat myös muut kangasalalaiset. Odottelu aiheuttaa ongelmia työpaikoilla ja ennen kaikkea vaikeuttaa altistuneiden etsintää.

Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila, miksi testituloksissa kestää tällä hetkellä näin kauan?

– Vastausviiveeseen vaikuttaa monta tekijää. Ensinnäkin näytteiden määrä, mikä on viime viikkoina edelleen jatkanut kasvuaan. Lisäksi epidemia on Pirkanmaallakin siirtynyt perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mikä tarkoittaa suurempaa taudin esiintyvyyttä väestössä.

– Tämä näkyy laboratoriossa siten, että testatuista näytteistä aiempaa suurempi osuus on positiivisia. Positiiviset näytteet vaativat laboratoriossa lisäkäsittelyä ja erillisen hyväksymisvaiheen, mikä pidentää vasteaikaa.

– Tällä hetkellä suuntaa-antava, keskimääräinen vastausviive on Fimlabissa 72 tuntia. Osa näytteistä tulee vastatuksi tätä nopeammin, osa myöhemmin. Vastausviive elää päivittäin kulloisenkin näytemäärän ja positiivisten osuuden vaihdellessa.

Kuinka paljon analysoitavat testinäytteet ovat lisääntyneet esimerkiksi viimeisen viikon aikana?

– Kasvua on näytemäärissä viikko viikolta ollut 10-20 prosenttia suhteessa edelliseen viikkoon.

Kuinka paljon Fimlab analysoi testituloksia päivätasolla?

– Tällä hetkellä Fimlab analysoi päivittäin noin 3 000 näytettä, mistä noin 1 000-1 200 tulee Pirkanmaalta. Loput näytteet tulevat muilta Fimlabin toiminta-alueilta Kanta-Hämeestä, Keski-Suomesta, Päijät-Hämeestä ja Pohjanmaalta.

Voidaanko kapasiteettia kasvattaa?

– Analyysikapasiteettia on keväästä saakka määrätietoisesti kasvatettu. Lisälaitteita on laboratorioon tämän mukaisesti saatukin, ensimmäinen lisälaite tuli kesän kynnyksellä ja seuraava syyskuun lopussa.

– Lisää laitteita on vielä tulossa loka- ja marraskuussa. Kuten aiemmin on tuotu esiin, pelkät laitteet eivät pelasta tilannetta vaan niihin tarvitaan myös testiaineita eli reagensseja sekä laboratorioalan ammattilaisia käyttämään laitteita.

– Reagenssien saatavuuden kanssa on ollut maailmanlaajuisia haasteita, koska maailmalla testiaineista on kova kilpailu ja kysyntä. Tämän vuoksi käytämme Fimlabissa useita eri laitealustoja, jotta reagenssisaatavuutta voidaan varmistaa.

– Lisääntyneen laitekapasiteetin lisäksi Fimlabiin on palkattu lisää laboratorioalan ammattilaisia tekemään analyyseja ja niiden tarvitsemaa näytekäsittelyä. Olemme lisäksi rekrytoineet runsaasti uutta henkilöstöä koronanäytteenottoon.

Tilanne aiheuttaa varmasti ongelmia altistusten jäljityksessä ja siinä, kuinka paljon altistuneet ehtivät levittää tautia jo tietämättään eteenpäin, kuinka vastaatte tähän?

Fimlab on useita kertoja viikossa yhteydessä jäljitystyötä tekeviin tahoihin, tiiveimmin PSHP:n infektioyksikköön. Yhteinen tavoitetila on, että vastaukset olisivat käytettävissä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta.

– Seuraamme läpimenoaikaa tarkasti näytteenottohetkestä tuloksen valmistumiseen. Kun ollaan tilanteessa, että vasteaika uhkaa selkeästi pidentyä, Fimlabilla on mahdollisuus lähettää näytteitä myös yhteistyölaboratorioon analysoitavaksi. Toisaalta myös jäljittäjillä on viime viikkoina ollut kiirettä ja resurssit tiukoilla.

Miksei julkisella puolella ole käytössä yksityisten käyttämiä pikatestejä? Onko niitä tulossa? Entä muita uudenlaisia testaustapoja, kuten sylkitestejä?

– Antigeenipikatestejä ei Fimlabissa ole käytössä. Isojen näytevolyymien laboratoriossa on tehokkaampaa tehdä PCR-testiä, joka löytää taudin antigeenitestiä herkemmin eikä vaadi varmistustestejä.

– Näytteenotto sekä antigeenitestausta että PCR-testiä varten on sama, eli nenänielunäytteenotto. Sylkitestausta on kokeiltu ja myös se näyttäisi toimivan varsin luotettavasti, mutta toistaiseksi siihen ei olla siirtymässä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.