Uutiset Kangasalan 150-vuotisjuhlat huipentuivat karnevaalitunnelmiin

  Kangasalan 150-vuotisjuhlat huipentuivat karnevaalitunnelmiin

  0
  – Lähiruuan arvostus on kasvanut selvästi ja tuoreutta osataan vaatia, kertoo lähiruokatorilla myymässä ollut pientuottaja Susa Vihtiälä.

  Keskustan torialue täyttyi lauantaina iloisista ihmisistä, musiikista ja esityksistä. Kangasalan 150-vuotisjuhlien huipennukseksi järjestetty Sadonkorjuukarnevaali alkoi puolen päivän aikaan ja jatkui myöhään yöhön.
  Tapahtuman esitykset koostuivat muun muassa taistelulajinäytöksistä, toritansseista, taikatempuista, tuliteatterista ja elävästä musiikista. Sadonkorjuun hengessä tapahtumapaikalle pystytettiin myös lähiruokatori, josta oli mahdollista ostaa kauden kasviksia, kaloja ja muita herkkuja. Festivaaliruuasta vastasivat pop-up -ravintolat ja -kahvilat.
  Leipissä asuvat Sari Suontausta ja Helmi, 8, pystyttivät kahvilan, jossa oli tarjolla sekä suolaisia piiraita että makeita kakkuja ja lisäksi oman pellon perunaa, persiljaa sekä itse tehtyjä hilloja.
  – Olen kova leipomaan, joten heti kun kuulin, että tällainen mahdollisuus on, päätin lähteä mukaan. Aikamoinen hommahan tässä on ollut, mutta onneksi ihmisiä on paljon liikkeellä ja kauppa käy, Suontausta juttelee.

  Lähiruokatorilla Kangasalla kasvatettuja kasviksia ja juureksia myymässä oli pientuottaja Susa Vihtiälä. Hän kertoo, että lähiruuan arvostus on kasvanut selvästi parin viime vuoden aikana ja ihmiset osaavat vaatia tuoretta ruokaa.
  – Pientuottajana meillä on mahdollisuus nostaa esimerkiksi perunat edellisenä iltana ja myydä ne seuraavana päivänä torilla. Ostaja saa selvästi tuoreempaa ruokaa kuin kaupasta, hän kertoo.
  Lähiruualle Vihtiälä toivoo lisää omia tapahtumia, jolloin paikalliset tuottajat ja ostajat kohtaisivat entistä useammin.
  Enemmän tapahtumia torille toivoivat myös Niemiset, jotka tulivat seuraamaan karnevaaleja Ilkosta. Lasten ja aikuisten ohjelmaa yhdistelevät tapahtumat saavat perheen liikkeelle.
  – Katselimme poikien kanssa taistelulajiesitystä ja nyt vaikuttaa siltä, että syksyksi on löytynyt uusi harrastus, Minna-äiti kertoo.

  Yhdeksän vuotta Kangasalan kulttuurijohtajana toiminut Taina Sahlanderin viimeinen työpäivä sujui juhlatunnelmissa. Hän siirtyy Tampereelle toisiin työtehtäviin.
  – Karnevaalit ovat mahtava päätös ja samalla myös sadonkorjuu omasta työstäni Kangasalla, hän sanoi.
  Juhlavuoden tapahtumia koordinoimassa ollut Sahlander kertoo, että tapahtuman taustalla on niin valtava määrä työtä, että vuosittaisia karnevaaleja tuskin on luvassa.
  – Ehkä samantyyppinen tapahtuma voitaisiin järjestää esimerkiksi joka viides vuosi. Sadonkorjuufestivaaleilla on pitkä historia, sillä vielä 1950-luvulla täällä on pidetty kurkunleikkauskarnevaaleja.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän