Kangasalan AVH-kerho tarjoaa tukea ja tekemistä aivoverenkiertohäiriön saaneille

0
Raija Hannonen kulkee paikasta toiseen ketterällä nojapyörällä. Kuva: Krista Kaitasuo

Vuonna 2000 kaatumisen seurauksena aivoverenkiertohäiriön saaneen Raija Hannosen mukaan toipumiseen vaikuttaa vaurioalueen sijainnin ja laajuuden lisäksi muutkin tekijät, kuten eletty elämä, ihmisen luonne, voimavarat ja läheisiltä saatava tuki.

Itse hän on ollut luonteeltaan aina sinnikäs, tekeväinen ja itsepäinen. Nämä piirteet ovat hänen mukaansa vaikuttaneet hänen tapaansa selviytyä aivoverenkiertohäiriön seurauksista.

– Luonteenpiirteeni ovat kyllä olleet silkaksi haitaksikin. Minulla oli heti alussa hirveä halu tehdä asioita itse, ja hoitajat ovat kirjaimellisesti joutuneet ottamaan minusta aika monta koppia, Hannonen nauraa.

Vuosi onnettomuuden jälkeen Hannonen liittyi Pirkanmaan aivoverenkiertohäiriöyhdistykseen. Yhdistyksen merkitys on ollut suuri. Se on ollut osa surutyötä ja tarjonnut korvaavia kokemuksia menetetyn elämän tilalle.

Liikkeelle lähteminen sairastumisen jälkeen voi tuntua vaikealta. Kotiin ei kuitenkaan Hannosen mukaan kannata jäädä makaamaan.

– Vertaisten seurassa ei tarvitse selitellä asioita, vaan sitä tulee monella tavalla ymmärretyksi.

Hannonen on palkittu yhdistyksen hopeisella ja kultaisella ansiomerkillä. Hän on muun muassa mukana yhdistyksen järjestämillä sairaalavierailuilla.

Toiminta alkoi Kangasalla helmikuussa

Helmikuussa yhdistys aloitti kuukausittaiset kokoontumiset Kangasalla.

Suoraman Työväentalolla kokoontuva Hannosen vetämä AVH-kerho tarjoaa yhdistyksen jäsenille ja heidän läheisilleen vertaistukea, tapahtumia, retkiä sekä kahvittelua ja rentoa seurustelua. 

– Itse olen yhdistysvuosinani saanut lukuisia käytännön vinkkejä aina Kelan lomakkeiden täyttämisestä rintaliivien pukemiseen. Monet pienilta tuntuvat neuvot ovat helpottaneet valtavasti arkeani, Hannonen sanoo. 

Kerhon kevään tapaamiset ovat 2.3., 6.4. ja 4.5. kello 13–15. Paikkana on Suoraman Työväentalo, osoite Tupatie 8, Kangasala.

Lue Raija Hannosen tarina: Raija Hannonen kaatui ja sai aivoverenvuodon – nyt hän auttaa muita Kangasalan AVH-aluekerhon vastuuvetäjänä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.