Kangasalan ensimmäiset sähköiset asuntokaupat tehtiin pari viikkoa sitten – ”Olin kotisohvalla, kun hyväksyin kaupan verkossa”

1
Tintti Vimpari (vas.), Teemu Lintunen ja Kirsi Muilu olivat sähköisen asuntokaupan pioneereja Kangasalla. ”Erityisesti asuntosijoittajat ovat varmasti tyytyväisiä sähköiseen kaupantekoon”, Kirsi Muilu arvelee.

Kaksionsa sähköisesti myynyt Teemu Lintunen kuvailee tapaa helpoksi ja sujuvaksi.

– Ei ollut mitään vastoinkäymisiä. Olin kotisohvalla, kun hyväksyin kaupan verkossa. Ajattelin, että prosessi on nopea ja sulava ja sitähän se loppupeleissä olikin. Kaikki meni niin kuin piti, Lintunen kehuu.

Sähköinen asuntokauppa vaatii tiettyjä edellytyksiä, mutta erityisen helpon kaupasta tekee se, että ostajan ja myyjän ei tarvitse välttämättä tavata toisiaan fyysisesti lainkaan.

– Kaupassa täytyy olla välittäjä. Jos ostajia tai myyjiä on kaksi, heidän tulee olla keskenään saman pankin asiakkaita.

Välittäjä hoitaa tietyt asiat, kuten kauppakirjan, DIAS-järjestelmään, kertoo OP Kangasalan asiakkuusasiantuntija Tintti Vimpari.

– Me pankin puolelta käymme hyväksymässä kauppakirjan molempien osapuolten osalta.
Rahaliikenne hoidetaan etänä ja osakekirjaan tehdään siirtomerkintä pankin toimesta.

– Osakekirjaan ei tule myyjän allekirjoitusta lainkaan, vaan myyjä on valtuuttanut pankin hoitamaan allekirjoituksen, Vimpari kertoo.

Kokemus sujuvoittaa prosessia

Kangasala on digitaalisen asuntokaupan kärkikuntia, sillä kaupanteko on ollut mahdollista vasta kesästä asti.

– Lokakuussa tehtiin ensimmäiset kaupat Pirkanmaalla. Mallin kehittäminen on ollut pankkien ja välitysliikkeiden yhteistyötä. Tästä on puhuttu pitkään, mutta nyt se on käytännössä mahdollista, OP Koti Pirkanmaan myyntipäällikkö Kirsi Muilu kertoo.

Muilu ja Vimpari eivät olleet odottaneet vastoinkäymisiä, mutta myöntävät, että alussa täytyi varmistaa monta asiaa.

– Kun kyseessä on kaikille uusi asia, se vie toki alussa enemmän aikaa. Kun saadaan enemmän kokemusta, prosessi sujuu varmasti vielä nopeammin.

– Ja kun sähköinen kauppa saa julkisuutta, varmasti yhä useampi uskaltaa lähteä siihen mukaan ja ostaja tai myyjä saattaa itsekin ehdottaa kaupan hoitamista sähköisesti, Vimpari uskoo.

Sähköisen asuntokaupan suurimpia etuja on se, että se vapauttaa kaupan osapuolet aikatauluista ja välimatkoista.

Toistaiseksi pankin pikasiirtopalvelu, jolla rahat siirretään myyjälle, sulkeutuu tasan kello 16.30.

– Siinä ei ole mitään joustamisen varaa. Sähköinen kauppa mahdollistaa sen, että allekirjoitukset voi hoitaa vaikka myöhään illalla. Myös välimatkoissa säästää, kun ei tarvitse järjestää keskellä päivää aikaa, jotta pääsee asuntokaupoille, Vimpari kertoo.

Sähköisyys helpottaa paperisotaa

Postin lakkokaan ei aiheuta ongelmia asuntokauppojen tekoon sähköisen mallin ansiosta.

– Sähköinen kauppa ratkaisee sen ongelman, kuinka saamme lakon aikana toimitettua osakekirjat kaupoille. Nyt ostaja saa joka tapauksessa osakekirjan oman pankkiinsa, mutta päivällä ei ole niin väliä. Meillä on myös paljon etäasiakkaita, ja on aina oma haasteensa saada toimitettua jokainen paperi ajoissa perille, Vimpari kertoo.

Sähköinen kauppa helpottaa myös asuntokauppoihin liittyvää paperisotaa.

– Asiakirjat ovat fyysisiä ja niitä täytyy säilyttää tietty aika. Vaikka paperit olisi arkistoitu hyvin, niiden löytämisessä on kova homma. Sähköinen järjestelmä helpottaa asiakirjojen löytämistä, Vimpari kertoo.

Sähköinen kauppa ei kuitenkaan vähennä palvelujen määrää.

– Asiakkaalta ei jää mitään välistä, vaikka prosessi hoituukin sähköisesti. Yhtä lailla me olemme pankista yhteydessä asiakkaaseen, ja yhtä lailla välittäjä käy kaikki asiat asiakkaan kanssa läpi. Se ei ole mikään palveluiden heikennys, vaikka kauppa hoituukin sähköisesti, Vimpari vakuuttaa.

Kirsi Muilun mukaan sähköiselle asuntokaupalle on ollut tarvetta Kangasalla.

– Kun asuntosijoittaja on ostamassa asuntoa, hänelle on yleensä yhdentekevää olla mukana kaupantekotilaisuudessa. Sellaiset sijoittajat, jotka ovat jo nähneet asunnon ja laittaneet sen vuokralle, ovat varmaan hyvin tyytyväisiä sähköiseen kauppamahdollisuuteen, Muilu kertoo.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.