Kangasalan kauppahalli, Lifestyle Hub iskenee hyvään saumaan, mutta haasteitakin riittää

1
Laatulihan yrittäjän Heidi Saarisen mielestä kauppahallit ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, mutta haasteitakin niiden kannattavaksi saamisessa riittää.

Kello käy aamukahdeksaa ja Heidi Saarinen laittaa myymälänsä lihatiskiä myyntikuntoon. Tampereen Kauppahallissa vallitsee maanantaiaamun seesteinen tunnelma. Ilmassa leijuva tuoksu on sekoitus kahvin paahteisuutta ja tuoreiden raaka-aineiden raikkautta.

Saarinen kertoo, että aamut ovat nykyään tavallisina arkipäivinä hiljaisia. Edes eläkeläiset eivät lähde enää sankoin joukoin kauppaan, ennen kuin pankit avaavat ovensa.

Kesken aamutöiden Laatulihan tiskillä piipahtaa kuitenkin vanhempi mies, jonka ostoslistalla on jauhelihaa. Hän toivoo, että myyjä jakaa ja pakkaa sen muutamaan puolen kilon pakettiin.

– Etenkin he, jotka eivät jaksa käydä ostoksilla joka päivä, ostavat pakkauksia ja laittavat ne pakkaseen, Saarinen kertoo.
Kangasalla asuva Saarinen on pyörittänyt Laatulihaa vuodesta 2016. Lisäksi hän toimii hallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtajana.

Hämeenkadun raitiotyömaan vuoksi hän ja koko yhdistys on joutunut pohtimaan hallin kannattavuutta. Siksi hänellä on sanansa sanottavana myös Kangasalan torille suunniteltavasta kauppahallikonsepti Lifestyle Hubista.

– Olen monesti miettinyt, että nyt on otollinen aika kauppahallille. Ilmastonmuutoskeskustelun vuoksi ihmiset ovat tietoisia siitä, mitä he haluavat syödä, hän kertoo.

Asiakkaat haluavat keskustella myyjän kanssa ruoasta ja sen alkuperästä. Se harvoin luonnistuu isossa automarketissa. Irtomyynnistä ostaminen pienentää myös hävikkiä – ostoskoriin päätyy raaka-aineita vain tarvittava määrä.

– Isojen kauppojen pakkauskoot kasvavat jatkuvasti. Pienessä perheessä ruokaa menee ihan varmasti siksi roskiin, kauppiasyrittäjä huomauttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aukioloajat ovat kauppahallien suurin haaste, sanoo Heidi Saarinen.

Vaikka kauppahallien tarjoama lähellä tuotettu ja kotimainen ruoka ratsastavat tällä hetkellä trendien aallonharjalla, Kangasalan kokoiselle ja tyyliselle paikkakunnalle hallin perustaminen on kuitenkin myös riski – tai ainakin se vaatii huolellista suunnittelua.

– Keskusta ei ole kovin vireä. Kauppiasyrittäjälle on iso riski vuokrata kauppapaikka sieltä. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että halli olisi pop up -tyyppinen. Siinä ei ole samanlaisia riskejä.

Pop up -tyylinen Lifestyle Hub olisi eräänlainen lähiruokatori eikä perinteinen asiointirakennus kiinteine kauppapaikkoineen.Saarisen mielestä keskustaan tai halliin pitäisi saada muita palveluja, jotka houkuttelisivat sinne pontentiaalisia asiakkaita.

– Olen kolmen lapsen äiti ja muistan pikkulapsiajasta sen, ettei minulla ollut mitään asiaa keskustaan lasten kanssa. Toivoin, että siellä olisi joku keskuspuisto, jossa olisi voinut leikkiä. Sen jälkeen olisimme käyneet lounaalla ja hoitaneet ruokaostokset.

Yhteistä kokoontumispaikkaa ovat kaivanneet ilmeisesti muutkin, sillä Kangasalan kauppahallikonseptia suunnittelevasta Muuan Oy:sta on jo paljastettu, että kauppahallikonseptin palveluiden halutaan tukevan toisiaan. Halliin on suunniteltu ravintoloita, viherhuone ja kaupunkilaisten ajanviettoon tarkoitettu olohuone.

Saarisen mielestä Lifestyle Hubin ja sen palveluiden aukioloajat, tarjonta ja sijainti pitäisi harkita tarkasti. Suuret, lähes vuorokauden ympäri pyörivät marketit ovat nimittäin kauppahallien suurin kilpailija.

Ne kun eivät pysty olemaan auki iltamyöhään, sillä moni yrittäjä toimii yksin. Asiakasvirtojen turvaaminen edellyttää kuitenkin, että kauppahalleista saa ostettua päivällistarpeet myös työpäivän jälkeen.

– Parhaiten halli palvelisi ehkä kello aamukymmenen ja iltakuuden välisellä aukiololla, Saarinen pohtii.

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja kertoo, että kahvilat ja ravintolat tukevat kauppiaiden myyntiä tiettyyn pisteeseen asti. Ruoan tuoksu lisää ostohalukkuutta ja kauppareissun jälkeen on mukava hörpätä vaikkapa pullakahvit.

Esimerkiki Tampereen Kauppahallissa suurin osa ravintoloista ja kahviloista tavoittelee kuitenkin lounasasiakkaita. Ilta-aikaan ruokatarjontaa ei juuri ole, ja suljetut loosit luovat kolkon vaikutelman.

Saarinen toivoisikin, että Lifestyle Hubiin löytyisi ravintoloitsijoita, jotka tarjoaisivat ruokaa tai pikkupurtavaa ilta-aikaan.Samaan aikaan päivästä auki olevat palvelut kannattaisi sijoitella lähekkäin. Silloin halliin syntyisi kotoisa ja eläväinen tunnelma. Kokonaisuuden pitää kiinnostaa paitsi oman kaupungin myös naapurikuntien väkeä.

– Kangasalan pitää keksiä, mikä houkuttelisi lähikuntalaisiakin ostoksille.

1 kommentti

  1. Sitten kun joku älyää vielä suunnistaa sinne Lifestyle Hubiin, jonka nimi ei edes englanninkielentaitoiselle vihjaa mitenkään, mitä siellä tehdään. Täysin älytön nimi 😀

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.