Kangasalan kaupunki testaa valmiutensa toimia säteilyonnettomuudessa

0
Satojen kilometrien päässä tapahtuvalla ydinvoimalaonnettomuudella olisi vaikutuksia myös Kangasalle. Kaupungin valmiusryhmä harjoittelee tällaisen onnettomuuden varalle ensi viikon keskiviikkona. Kuva: Risto Ylitie

Kangasalan kaupunki osallistuu keskiviikkona 22. syyskuuta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään säteilyvaaratilanteen valmiusharjoitukseen. Ensi viikolla toteutetaan Pirkanmaan osuus harjoituksesta, ja sitä johtaa Tampereen kaupunki.

Harjoitus antaa Kangasalan kaupungille mahdollisuuden testata omaa valmiuttaan toimia säteilyvaaratilanteen kaltaisessa vakavassa onnettomuudessa. Kaupunki päivittää omia valmiussuunnitelmiaan harjoituksen kokemusten ja oppien pohjalta.

Kangasalla harjoitukseen osallistuu kaupungin kymmenhenkinen valmiusryhmä. Kehitysjohtaja Johanna Järvinen ei vielä osaa arvioida, näkyykö harjoitus tavallisille kaupunkilaisille jollakin tavalla.

– Saamme tehtävänannon vasta puoliltapäivin keskiviikkona.

Valmiusryhmä pitää yhteyttä muihin viranomaisiin ja toimijoihin etäyhteyksin muun yhteisen tilannekuvan muodostamiseksi ja yhteistyön mahdollistamiseksi. Mahdollisia yhteistyökumppaneita harjoitustilanteessa ovat esimerkiksi pelastuslaitos, STUK ja ely-keskus.

Harjoituspäivän ohjelma on kaksiosainen: aamupäivällä on webinaari, jossa avataan taustatilannetta ja kuullaan sekä harjoitusta valmistelleen työryhmän että valtion toimijoiden puheenvuorot aiheeseen.

Harjoitusta on edeltänyt kaksi ennakkotehtävää sekä säteilyvaaraseminaari, jossa tilannetta on käyty läpi yleisellä tasolla.

Ydinvoimalaonnettomuus koskettaisi myös Kangasalaa

Kuvitteellisessa harjoitustilanteessa suomalaisessa ydinvoimalassa on tapahtunut vakavimman luokan onnettomuus, joka koskettaa koko yhteiskuntaa ja kohdistuu laajaan ihmisjoukkoon.

Valmiusharjoituksessa eletään noin 100–400 kilometrin päässä onnettomuuspaikasta säteilyvaaratilanteen jälkivaihetta, jolloin alueelle ei enää kohdistu lisää radioaktiivista laskeumaa.

Elinympäristön kaikille pinnoille on tullut radioaktiivista laskeumaa, ja tilanteesta aiheutuu paljon mittaustarvetta ja muita toimenpiteitä kunnissa.

Muun muassa kaikkien alueella tuotettavien elintarvikkeiden puhtaus on varmistettava mittauksin ja analyysein ja talousveden laadusta sekä mittauksista on annettu suosituksia ja määräyksiä. Lisäksi Säteilyturvakeskus on antanut suosituksia ulkona oleskelun rajoittamisesta.

Tämän vuoden alueellisen LSS21-valmiusharjoituksen laajempana tavoitteena on selventää eri toimijoiden toimivaltuuksia ja rooleja säteilyvaaratilanteessa sekä tarkastella lainsäädännön päivitystarpeita.

Harjoitus toteutetaan syys-lokakuun aikana vaiheittain Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtajan Tarja Wiikinkosken mukaan harjoituksen jälkeen kaikilla alueen toimijoilla pitäisi olla huomattavasti paremmat valmiudet ja osaaminen toimia mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti säteilyvaaratilanteissa.

– Asia koskettaa jokaista, kaikkien meidän on hyvä tietää, kuinka toimimme tilanteessa, jossa meillä on vain muutamia tunteja aikaa suojautua, huolehtia läheisistä ja suojata laskeumalle alttiita elintärkeitä elintarvikkeita ja varautua elämään muutama päivä tai viikko hyvin poikkeuksellisissa oloissa, sanoo Wiikinkoski.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.