Kangasalan Kirjapaino 40-vuotias

0
Suurin osa Kangasalan Kirjapainon henkilökunnasta. Vas. Lauri Lehto, Arvi Laiho, Maire Lepistö, Pentti Lahti, Jorma Joensuu, Seppo Häyrynen, Paavo Koivula, Maija Niemi, Reino Pokkinen, Eeva Jukanen, Matti Rantanen, Jenny Keskinen, Tapio Joensuu ja Kerttu Niemi. Kuvasta puuttuvat Veikko Vuori, Matti Mäenpää ja Jorma Järvinen.

Lauantaina 2.3.1968

Eilen tuli kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Kangasalan Kirjapaino aloitti täällä toimintansa. 

Kangasalan Kirjapainon syntysanojen lausuja oli faktori Olof B. Karppinen. Työskenneltyään toistakymmentä vuotta Helsingin suurissa kirjapainoissa ja suoritettuaan kirjapainokurssin, hän perusti tänne veljensä Emil Karppisen ja kirjaltajien A. Ollgrenin ja Y. Virran kanssa Kangasalan Kirjapaino Osakeyhtiön.

Koneet ja kirjasimet ostettiin Saksasta ja maaliskuun 1. päivänä 1928 aloitti kirjapaino toimintansa.

Uutteran työn ja sitkeän mainostuksen avulla liike tuli pian ympäristössään tunnetuksi ja työt lisääntyivät siinä määrin, että henkilökuntaa ja työvälineitä oli ryhdyttävä lisäämään. Osakeyhtiönä kirjapaino toimi 29. lokakuuta 1932, jolloin kaikki osakkeet oston kautta siirtyivät johtaja Olof B. Karppiselle. Liikkeen nimeksi rekisteröitiin nyt Kangasalan Kirjapaino om. O. B. Karppinen.

Tästä lähtien alkoi kirjapaino nopeasti kehittyä. Se toimi aluksi parhaillaan purettavassa ent. Ludvig Ketolan kiinteistössä, sen jälkeen monet vuodet Ol. Voiman Kirkonkylän myymälän alakerrassa sekä sen jälkeen vuodesta 1960 Manttaalikunnan kiinteistössä lähellä Kangasalan yhteiskoulua.

Kangasalan Sanomat on kirjapainon perustamisesta lähtien painettu Kangasalan Kirjapainossa.

Tällä hetkellä painetaan Kangasalan Sanomien ohella kirjapainossa Kunnallistiedot, Teisko-Aitolahti, kerran  kuukaudessa ilmestyvä Pirkkalainen, 4–5 teinilehteä, Sianjalostusyhdistyksen Sika, lukuisia kunnan ja oppikoulujen kertomuksia. Joka vuosi painetaan kirjapainossa myöskin monia kotiseutuyhdistysten vuosijulkaisuja. Edellämainitut muodostavat suunnilleen toisen puolen kirjapainon töistä, ja toisen monet liikepainotuotteet, joita painetaan eri puolille maatamme.

Vuoden 1965 alusta siirtyi Kangasalan Kirjapaino faktorien Arvi Laihon ja Jorma Joensuun omistukseen.

Konekantaa on viime vuosina uusittu ja listätty. Kirjapainossa on tällä hetkellä 19 työntekijää.

Kangasalan Sanomat oli ensimmäinen paikallislehti, mitä painettiin Kangasalan Kirjapainossa. Tämä vanhin asiakas pyytää esittää Kangasalan Kirjapainolle ja sen henkilökunnalle kunnioittavat onnentoivotuksensa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.