Kangasalan kirkko sai äänivyöryn ja on nyt virallisesti kaupungin kaunein rakennus

0
Kangasalan kirkko. Kuva: KS arkisto
Kangasalan kirkko. Kuva: KS arkisto

Kangasalan tekninen keskus järjesti kesällä 2021 äänestyksen kaupungin kauneimmasta rakennuksesta. Koko kesän ajan jatkuneessa äänestyksessä Kangasalan kirkko valittiin ylivoimaisesti kaupungin kauneimmaksi.

Kirkko sai 34 prosenttia kaikista annetuista yli 600 äänestä.

Seuraavaksi eniten ääniä saivat Kangasalan Lepokoti ja Urkutehdas, joiden molempien äänimäärä oli 13 prosenttia äänistä.

Muut äänestykseen nousseet rakennukset olivat Kangasalan kotiseutumuseo, Juhlatalo Kontula, Kangasala-talo, Vatialan siunauskappeli, Kirkkoharjun näkötorni, ravintola Paakarin talo, sekä K.A. Heinon entisen kirjakaupan rakennus.

Äänestystä varten kaupunkilaisilta kerättiin ehdotuksia Kangasalan näyttävistä rakennuksista.

Ehdotuksissa nimettiin 51 eri aikakausilta olevaa Kangasalla sijaitsevaa rakennusta, joista kymmenen eniten ääniä saanutta nostettiin osaksi äänestystä.

Äänestyksen kohteena olleista rakennuksista koottiin Kangasalan kaunottaret kävelykierros, joka oli mahdollista tehdä myös virtuaalisessa muodossa.

Kuuluisa kellotorni

Kangasalan kauneimmaksi nimetty Kangasalan kirkko on paitsi maamerkki, myös tunnusomainen osa kaupungin keskustaa, jota se on kaunistanut jo yli 250-vuotta.

Sisäpuolelta kirkko on täysin remontoitu, mutta sen ulkoasu on säilynyt hyvin alkuperäisen mukaisena. Erityisen tunnettu se on kauas näkyvästä kellotornistaan.

Pian valmistuttuaan kirkon kellotornissa todettiin repeämä ja alkuperäinen torni kaatuikin toukokuussa 1782 vieden mukanaan myös osan kirkkomaan kiviaitaa. Nykyinen eli uusi torni kirkkoon valmistui vasta syksyllä 1800.

Verikiven legenda elää

Kangasalan kirkkoa on korjattu, entisöity, sekä nykyaikaistettu vuosien saatossa useaan otteeseen.

Kirkko on saanut myös tunnustusta esteettömyydestään ja saavutettavuudestaan, sekä siitä että kaunis ulkoilme on edelleen ennallaan, ja niin sisällä kuin ulkona voi aistia kirkon menneiden vuosien tunnelmaa.

Kiinnostava osa kirkkoa on myös sen hautausmaa, jonka vanhimmat hautakivet ovat aina 1700-luvun loppupuolelta.

Lisäksi kirkon Kangasalantien puoleisessa julkisivussa sijaitsee verikivi, joka on yksi Kangasalan kuuluisimpia legendoja.

Kangasalan kirkkoon voi tutustua Kangasalan seurakunnan tuottamien videoiden muodossa tästä ja tästä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.