Kangasalan kouluissa huutava pula kuraattoreista ja psykologeista – ensi syksynä tulossa kaksi uutta kuraattoria

0

Kangasalan kaupungin koulukuraattorien ja koulupsykologien työtaakka on valtava. Opetuspäällikkö Merja Lehtosen mukaan sekä koulukuraattoreja että koulupsykologeja on kaupungin kouluissa aivan liian vähän suhteessa työtehtävien määrään.

– Työntekijät ovat tunnollisia ja haluavat tehdä työnsä hyvin. Moni kokee riittämättömyyden tunnetta, kun ensisijaiset tehtävät vievät kaiken ajan, eikä ennaltaehkäisevälle työlle jää aikaa sanoo kuraattorien ja psykologien esimiehenä toimiva Lehtonen.

Hän tähdentää, että ennaltaehkäisevä työ olisi inhimillisessä ja taloudellisessakin mielessä erittäin tärkeää.Tukala työtilanne piirtyy esille myös varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen tuoreessa seutuvertailussa.

Oppilasmäärä Kangasalla koulupsykologeja ja koulukuraattoreja kohden on korkein kaikista vertailussa mukana olevasta yhdeksästä Tampereen seudun kunnasta. Oppilaita per kuraattori seudulla on keskiarvoisesti 851. Kangas­alla vastaava luku on 1 141. Psykologien vastuulla on oppilaita vielä enemmän kuin kuraattoreilla.

Tilanne tulee helpottumaan ensi syksynä, kun kaupunki ottaa palvelukseensa kaksi uutta kuraattoria. Sen sijaan psykologien työnsarka ei lähitulevaisuudessa tule vähenemään. Lehtosen mukaan pahimmillaan jonot koulupsykologin tutkimuksiin ovat muutaman kuukauden mittaiset. Aikoja vastaanotolle ei myöskään ole aina mahdollista saada niin usein kuin olisi tarve.

Lyhyesti sanottuna erityisopetuksessa tuen tarve on huomattavaa, jatkuvaa ja monialaista. Tehostettu tuki sen sijaan on kevyempää, ja tuen muotoja on käytössä vähemmän.

– Tämä on tietenkin kurja tilanne niin psykologeille kuin heidän asiakkailleenkin. Ensi vuoden talousarvioon ei kuitenkaan saatu lisättyä psykologin virkoja, Lehtonen toteaa.

Tilanteeseen toivotaan parannusta tulevina vuosina, sillä kaupungin yleinen linja perusopetuksessa on tukea ennaltaehkäisevää oppilastyötä.

Kangasalla pyritään muun muassa antamaan mahdollisimman paljon tehostetun tuen opetusta, jotta voimakkaammilta tukitoimilta voitaisiin välttyä. Erityisen tuen opetusta kaupungissa onkin selkeästi vähemmän muihin Tampeeen kaupunkiseudun kuntiin verrattuna. Lehtosen mukaan raja tehostetun ja erityisen tuen opetuksen välillä on hiuksenhieno.

– Lyhyesti sanottuna erityisopetuksessa tuen tarve on huomattavaa, jatkuvaa ja monialaista. Tehostettu tuki sen sijaan on kevyempää, ja tuen muotoja on käytössä vähemmän.

Perusopetuksen oppilaiden määrä kaupungissa jatkaa kasvuaan. Opetuspäällikön mukaan tilanne huomioidaan maaliskuussa valmistuvassa koulujen ja päiväkotien palveluverkkoselvityksessä.

– Nauhataajaman koulut ovat täpötäynnä. Tilanne ei ole katastrofaalinen, mutta painetta lisätilojen saamiseen on. Ratkaisua ongelmaan ei vielä ole olemassa, mutta maaliskuussa olemme tässä asiassa varmasti viisaampia.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.