Kangasalan leikkikentät saavat uuden ilmeen – Lemetyssä leikitään uudella kentällä

0
Matleena Hietamies nauttii leikeistä Lemetyn uudella leikkikentällä, joka sijaitsee lähellä perheen kotia.

Kaksivuotias Matleena Hietamies leipoo hiekkakakkuja Lemetyn leikkipuiston hiekkalaatikolla. Leikkejä valvova äiti Niina Hietamies iloitsee uudesta puistosta.

Hietamiehet asuvat vain kivenheiton päässä leikkikentältä, mutta se on houkutellut lapsia vanhempineen kauempaakin.

– Eräs äiti kertoi, että he olivat lähteneet Ranta-Koivistosta asti katsomaan uutta kenttää. Tamperekin on niin lähellä, että sieltäkin saattaa tulla väkeä, Niina Hietamies arvelee.

Puistoa voivat hyödyntää myös lähialueen perhepäivähoitajat. Lemetyn leikkipuisto sai uuden ilmeen kevään ja alkukesän aikana.

– Kentälle tulee vielä valaistus syksyksi, kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen lupaa.

Niina Hietamies on tyytyväinen, että uudistetulla leikkikentällä on puuhamahdollisuuksia kaikenikäisille lapsille. Pienemmät lapset viihtyvät leikkivälineiden parissa, kun taas isommat voivat pelata esimerkiksi palloa aivan vieressä olevalla kentällä. Liikkumaan houkuttelevat kiipeilytelineet ja maahan upotettu trampoliini saavat kehuja.

– Kiipeilytelineissä ei ole portaita, joten lapsi joutuu tekemään töitä päästäkseen ylös, Niina Hietamies kehuu.

Hän toivoo, että kentälle tulisi vielä pyöräteline.

Kangasalla on 29 yleistä leikkikenttää. Kiinteistöjen yhteydessä olevia puistoja voi käyttää, kun ne eivät ole koululaisten tai päiväkotilaisten käytössä. Kuvitus: Pauliina Lindell

Lemetyn leikkikenttä on yksi kaupungin 29 yleisestä leikkikentästä, jotka peruskorjataan vuoteen 2020 mennessä.
Puistojen korjaus on osa vuodesta 2013 voimassa ollutta Viheralueiden toteuttamisohjelmaa. Järvisen mukaan ohjelma kaipaisi ensi vuoden jälkeen päivitystä.

Kuluvana vuonna pannaan kuntoon vielä Noormarkun pieni puisto. Vuonna 2012 valmistuneeseen puistoon tulee uusia leikkivälineitä. Elinympäristölautakunta käsittelee puiston yleissuunnitelman elokuussa. Ranta-Koiviston Katajan leikkikentän ja Suinulan Vispilänmäen leikkikentän peruskorjaukset jäävät ensi vuodelle. Järvisen mukaan ainakin toinen puistoista kunnostetaan.

Lemetyn puistoon alkoi saapua lisää leikkijöitä viime torstaina aamukymmenen aikoihin.Vatialassa asuvat Heli Hasia sekä Juuso Lepola, 6, ja Alina Lepola, 2, ovat vierailleet Lemetyn puistossa jo useamman kerran. Tällä kertaa äiti ja lapset tulivat paikalle pyörillä.

– Käymme täällä aina välillä retkellä, kun puisto on uusi, Hasia kertoo.

Hän arvostaa leikkipuistoissa turvallisuutta ja siisteyttä sekä monipuolisuutta. Lemetyn leikkikentän lisäksi koko porukka viihtyy Puutteenmäen kentällä.

Kaupungin rakentamisen palvelualue huolehtii yleisten leikkikenttien lisäksi kaupungin kiinteistöjen, kuten koulujen ja päiväkotien, leikkialueiden kunnossapidosta.

Järvinen kertoo, että ne kartoitetaan lähitulevaisuudessa. Kartoituksen pohjalta laaditaan peruskorjaussuunnitelma. Siihen asti koulujen ja päiväkotien pihojen välineistöä täydennetään ja korjataan tarpeen mukaan kulumisen ja rikkoutumisen vuoksi. Leikkialueita voivat hyödyntää kaikki, kun niillä ei ole aktiivista toimintaa.

– Iltaisin ja viikonloppuisin ne ovat avoimia kaikille. Päivisin ne ovat koulujen ja päiväkotien käytössä, Järvinen sanoo.

Kiinteistöjen kenttien ilta- ja viikonloppukäytöllä on myös nurja puoli: paikkoja on hajotettu ja sotkettu tänä kesänä etenkin Suoramalla ja Pitkäjärven lähiliikuntapaikalla.

– Ilkivallata aiheuttaa pahaa mieltä ja teettää ylimääräistä työtä. Emme toki lannistu ilkivallasta, mutta jälkien korjaaminen maksaa paljon, toteaa Järvinen.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.