Kangasalan lukio kasvattaa nuoria kansainvälisyyteen

0
Musiikkiprojektiin osallistuneita Jerusalemissa, kuvassa vasemmalta oikealle: Mikko Sainio, Helmi Raivio, Evelina Knuutinen, Elvan Deveci ja Karri Korhonen. Kuva: Kiti Kelloniemi

Kangasalan lukio on jo vuosia ollut mukana eurooppalaisten koulujen verkostossa, jonka kautta nuoret pääsevät tutustumaan toisten maiden nuoriin kasvokkain. 

Sadat kangasalalaisnuoret ovat osallistuneet erilaisiin projekteihin ympäri Eurooppaa. ESN eli European School Network-yhteistyö tähtää siihen, että nuoret pääsisivät tutustumaan muiden maiden nuoriin ja kouluihin ilman, että välissä liikutellaan suuria rahasummia. Koulut suunnittelevat vaihtoja keskenään. 

– Koska projektit perustuvat vastavuoroisuuteen, ei ruoasta ja majoituksesta paikan päällä tarvitse maksaa. Nuoren vastuulle jäävät pääsääntöisesti vain matkakustannukset, valottaa ESN-projekteja Kangasalan lukiossa koordinoiva Kiti Kelloniemi. 

Kelloniemi kertoo, että tänä lukuvuonna Kangasalan lukion oppilaita on osallistunut muun muassa musiikkiprojektiin Israelissa, kulttuurit kohtaavat -projektiin Espanjassa, biologia-aiheiselle viikolle ja toista maailmansotaa käsittelevään projektiin Puolassa. 

– Aiempina vuosina nuoremme ovat olleet mukana ruokaprojektissa Italiassa, urheiluleireillä Portugalissa ja Saksassa, purjehdusleirillä Italiassa ja auttamassa lastenleirillä Unkarissa. Ensi syksynä on tulossa Dracula-aiheinen viikko Romaniassa. 

Lisäksi Kangasalan lukio järjesti yhdessä Nokian, Ylöjärven ja Pälkäneen lukioiden kanssa Nordic Winter Activities -leirin, johon osallistui oppilaita Hollannista, Ranskasta ja Saksasta. Ohjelmaan kuului nähtävyyksien lisäksi luistelua, laskettelua, pulkkamäkeä, saunomista ja avantouintia ja lumikenkäilyä. Suomalaiset mukaan lukien nuoria oli mukana kuutisenkymmentä henkeä.

– Yhteistyön tarkoituksena on antaa nuorille tilaisuus tutustua eri maiden nuoriin ja sitä kautta lisätä suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä eri kulttuureja kohtaan. Nuorelle on sitä paitsi hyvin rohkaiseva kokemus huomata, että he pärjäävät kielitaidollaan ja muutenkin taidoillaan reissussa.

Kangasalan lukion musiikkilinjalla ensimmäistä vuotta opiskeleva Mikko Sainio osallistui Israelissa järjestettyyn projektiin viime keväänä. Mielenkiintoinen järjestämismaa, leirin teema ja yleinen mielenkiinto kansainvälisyysprojekteja kohtaan saivat Mikon lähtemään reissuun.

– Näin projektin mainoksen koulun käytävällä. Keskustelin projektista parin luokkakaverini kanssa ja päätimme ilmoittautua projektiin muutaman päivän mietinnän ja vanhempien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. 

– Ennen matkaa mietitytti eniten oman kielitaidon riittävyys, yksin matkustaminen ja sen tuoma vastuu omista tavaroista ja sen sellaisesta. Vanhempani olivat mielissään, kun opettajakin lähti mukaan ensimmäiselle ulkomaanreissulleni, jolle lähdin ilman heitä, Sainio kertoo. 

Mikko suitsuttaa matkaa kaikin tavoin. Leirin järjestelyt olivat hänen mukaansa huippuluokkaa ja yhteishenki eri maista tulleiden kesken todella hyvä. Kappaleita harjoiteltiin yhdessä ja pääsivätpä leiriläiset esiintymäänkin musiikkiklubille Tel Avivissa. 

Lisäksi syntyi uusia ystävyyssuhteita. Esimerkiksi israelilainen nuori, jonka luona Mikko kaverinsa kanssa asui matkan ajan, tulee kesällä vastavierailulle Mikon luokse. Jos jatkossa tulee vastaan joku toinen kiinnostava projekti, on hyvinkin mahdollista, että hän lähtee toistamiseen mukaan. 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.