Kangasalan lukioon ennätysmäärä hakijoita, myös Tredun Kangasalan toimipiste kasvatti suosiotaan toisen asteen yhteishaussa

0
Pikkolan yläkoulun pian päättävät Sakarias Koivisto, Sebastian Hirvelä, Niko Tammelin, Inari Heinonen, Nelli Kokko, Pauliina Isokotamäki ja Noora Kiviranta ovat hakeneet yhteishaussa lukioon. Ainoastaan Hirvelä on laittanut Kangasalan ensimmäiseksi hakutoiveekseen, muut suuntaavat Tampereelle ilmaisutaidon ja musiikkiteatterin perässä.

Kangasalan lukio keräsi ennätysmäärän hakijoita toisen asteen yhteishaussa, joka päättyi maaliskuun lopulla.

Lukion yleislinjan ensisijaiseksi hakutoiveekseen on asettanut 131 ja toissijaiseksi 71 hakijaa. Musiikkilinja on ykkösenä 25:llä ja kakkostoiveena kuudella hakijalla. 

Yleislinjalla aloituspaikkoja on 105 ja musiikkilinjalla 20.

Lukion opinto-ohjaaja Ismo Tahvanainen kertoo tuloksen olevan todella hyvä verrattuna muihin Tampereen seudun lukioi­hin.

– Norssi ja Kaleva ovat ainoat, jotka ylittävät meidät yleislinjan hakijoissa. Meillä on 1,25 hakijaa aloituspaikkaa kohden.

Myös ammatillinen koulutus kotikaupungissa kiinnostaa. 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteeseen ensisijaisia hakijoita on 132, kun viime vuonna vastaava luku oli sata. Toisena toiveena paikka on 183 hakijalla.

– Useimmat alat alkanevat hyvällä ryhmäkoolla, toimipistevastaava Armi Salminen sanoo.

Hakijoita oli etenkin lähihoitajakoulutukseen, talotekniikkaan, tieto- ja tietoliikennetekniikkaan sekä sähkö- ja automaatioalalle. 

Kohtalaisesti ykkös- ja kakkoshakuja oli myös turvallisuusalalle sekä ravintola- ja cateringalalle. 

Jatkuvan haun toivotaan tuovan täyttöä puhtaus- ja kiinteistöpalveluun sekä elintarvikealalle.

Lukion opinto-ohjaaja uskoo hakijamäärän nousun takana olevan hyvät tulokset ylioppilaskokeissa, modernit tilat sekä opetusmenetelmät. Sijainti, monipuolinen ainevalikoima ja kansainvälisyys vaikuttavat nekin.

On myös yksi asia, josta Tahvanainen saa usein kuulla.

– Ilmapiiriä kehutaan rennoksi ja hyväksi.

Tahvanainen on erityisen iloinen siitä, että oman kaupungin nuoret pysyvät kotikaupungissa.

– Pitkäjärven yläkoulu on lähellä Tampereen rajaa. Nyt virta on kääntynyt niin, että sieltä haetaan yhä enemmän meille eikä Tampereelle.

Tredun Kangasalan uusi toimipiste valmistuu syksyllä Pikkolaan. 

Uutuudenviehätys on voinut houkutella joitakin hakijoita, mutta Salminen ei usko sen vielä tämän vuoden haussa olevan kovin iso tekijä.

– Hakijat eivät kenties vielä ole ottaneet ajatusta omakseen, kun ollaan vasta rakennusvaiheessa.

Kangasalan lukioon on aiempina vuosina vaadittu alimmillaan 7,5 keskiarvoa. Tahvanaisen mukaan on hyvin mahdollista, että tänä vuonna keskiarvoraja hieman nousee.

Pikkolan yläkoulun oppilaanohjaajat Tuire Laaksonen ja Seija Savinainen-Hallfast toppuuttelevat oppilaitosten intoa povata sisäänpääsyyn vaikuttavia keskiarvoja näin aikaisessa vaiheessa.

Peruskoulun päättävät oppilaat ovat hakeneet yhteishaussa viimeisimmän todistuksensa arvioi­dulla keskiarvolla. 

Opiskelupaikkaan vaikuttavat päättötodistukset lähtevät koululta vasta toukokuun lopussa. Yhteishaun tulokset julkistetaan aikaisintaan 14. kesäkuuta.

– Hakijamäärä ei vielä kerro mitään keskiarvoista, Savinainen-Hallfast muistuttaa.

Keskiarvojen varhainen ennakointi voi vaikuttaa peruskoulun päättävien opiskeluintoon.

– Osa tekee enemmän töitä nostaakseen arvosanoja, osa voi lannistua, kun ajattelee ettei kuitenkaan pääse sisään, Laaksonen sanoo.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.