Koti Pääkirjoitus Kangasalan nuoret äänestivät laiskasti

  Kangasalan nuoret äänestivät laiskasti

  0
  Seurakuntavaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5. Kangasalla päästiin sentään useita prosenttiyksikköjä parempaan lopputulokseen. Seurakunnan jäsenistä äänensä antoi 18,8 prosenttia, kaiken kaikkiaan 3 452 henkilöä.

  Kangasalan seurakunta voi iloita tästä tuloksesta, sillä esimerkiksi Tampereen kaupunkiseudun isoista kunnista parempaan tulokseen päästiin ainoastaan Pirkkalassa.
  Innokkaimmin äänestettiin viime vaalien tavoin keskisuomalaisessa Kinnulan seurakunnassa. Uurnilla kävi peräti 43,4 prosenttia äänioikeutetuista. Tällaisista prosenteista voidaan tällä seudulla vain unelmoida.

  Valtakunnallisesti katsottuna nuorten, alle 30-vuotiaiden, määrä laski seurakuntien luottamuselimissä. Valituista luottamushenkilöistä 18–29-vuotiaita on seitsemän prosenttia, kun edellisissä vaaleissa määrä oli 8,7 prosenttia.
  Kangasalla valittujen keski-ikä on 52 vuotta. Nuoria, 18–29-vuotiaita valtuutettuja, Kangasalta löytyi sentään hieman valtakunnallista keskiarvoa enemmän eli 9,4 prosenttia kaikista valituista.

  Hälyttävää on sen sijaan Kangasalan nuorten äänestysprosentti. Kaupunkiseudun vertailukelpoisista kunnista ainoastaan Nokialla nuoret äänestivät yhtä laiskasti kuin Kangasalla.
  16–17-vuotiaat saivat äänestää näissä vaaleissa toisen kerran. Ensimmäisellä kerralla äänensä antoi 13,4 prosenttia tähän ikäryhmään kuuluvista seurakuntalaisista, näissä vaaleissa enää 6,4 prosenttia.
  Miksi seurakunnan päätöksenteko ei kiinnosta nuoria? Tätä pohdittiin myös Kangasalan Sanomien ja Aamulehden yhteisessä vaalitentissä lokakuussa.
  Monet nuoret viihtyvät rippikoulussa, mutta sen jälkeen seurakunnan ote nuoreen lipsuu – tai päinvastoin. Usein pysyvästi, sillä pian nuori muuttaa pois kotipaikkakunnaltaan, ja kynnys seurakunnan toimintaan mukaan lähtemiseen kasvaa entisestään.
  Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus. Se on varmasti totta myös seurakunnan kannalta, sillä siteen katkettua päitä on vaikea yhdistää uudelleen. Voimakas hengellinen herääminen osuu kuitenkin vain harvojen kohdalle.
  Mitä seurakunnan sitten pitäisi nuorille tarjota? Siinäpä sitä riittää kylliksi pohdittaa vastavalitulle valtuustolle seuraaviksi vuosiksi.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän