Kangasalan paraatipaikalle rakentuva kerrostalo saa asukkaansa vuodenvaihteessa – Kaija ja Heikki Mäkinen arvostavat tulevan kotinsa sijaintia

1
Keskustan taloon pääsee muuttamaan vuodenvaihteessa.

Kangasalan torin viereen valmistuvassa kerrostalossa on liki 90 asuntoa, jotka vaihtelevat huonekooltaan yksiöistä kolmioihin. YH Kotien rakennuttajajohtaja Petro Saraste uskoo, että kaupungistuminen on johtanut pulaan vuokra-asunnoista.

– Niinhän sitä on lehdissä kirjoitettu. Viimeisen viiden vuoden aikana tilanne on ehkä muuttunut, kun vuokralla asuminen on yleistynyt. Meillähän on Kangasalla vain yksi vuokrakerrostalo käytössä, asumisoikeusasuntoja on enemmänkin. Vuokra-asumisen suosio näkyy myös YH Kodeilla, sillä hakemusmäärät ovat reippaasti kasvaneet viime vuosina. Tämänkin talon kaikki asunnot on varattu, Saraste kertoo.

Kaikille asunnoille kysyntää

Petro Saraste myöntää, että asuntokoot ovat Kangasalla muuttuneet pienemmiksi, mutta edelleen kaiken kokoisista asunnoista on kysyntää.

– Tietysti Tampereen keskustassa on vähemmän pieniä asuntoja, joille on paljon kysyntää, mutta se johtuu luultavasti opiskelijoista. Kangasalla on varmaan hieman isompi tarve. Jos kaikkiin asuntoihin löytyy hakijoita, on tarpeeseen silloin vastattu.

Yksiökin toimii

Sarasteen mukaan asunnon suosioon vaikuttaa eniten vuokran määrä. Hakemuksia tulee eniten pieniin asuntoihin.

– Jos yksiö osataan tehdä ja suunnitella hyvin, siitä saa ihan toimivan, kunhan ei mene liian pieneksi. Me rakennutamme myös parvekkeen aina kun se on mahdollista.

Vaikeasti vuokrattavaa asuntoa ei Sarasteen mukaan oikeastaan ole.

– Se on hinnoittelukysymys. Liian kallis on tietenkin hankala vuokrata. Voi olla, että vanhemmissa kohteissa asunnon koko on väärä, kaksio on esimerkiksi 60 neliötä. Uudessa 40 neliön kaksiossa voi olla halvempaa asua kuin vanhassa isommassa asunnossa.

Ikäihmiselle palvelujen läheisyys on tärkeää

Heikki ja Kaija Mäkinen ovat varanneet asunnon uudesta kerrostalosta. Pariskunta on etsinyt uutta asuntoa noin puolen vuoden ajan. Lopullinen ratkaisu määrittyi koon, sijainnin ja hinnan mukaan.

– Tämä asunto on lähellä palveluita, ikäihmiselle se on tärkeää. Asunnon koko ja hinta ratkaisivat. Tämä on 40 ja puoli neliötä, aikaisempi asunto oli 66 neliötä. Huonekoko pienenee, mutta niin saakin olla. Täällä on nättiä, lattia, kalusteet ja vessa näyttävät hyvältä. Saunaa ei ole, mutta alakerrasta löytyy sauna, jos sinne haluaa mennä. Parvekkeelta näemme keskustan elämää, Heikki Mäkinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Heikki ja Kaija Mäkinen etsivät uutta asuntoa noin puolen vuoden ajan, ennen kuin löysivät sen keskustan kerrostalosta.

Seuraava huolenaihe on ainoastaan asunnon sisustaminen.

– Meillä on tällä hetkellä tummat huonekalut, nyt tänne kaivataan vaaleita värejä, Kaija Mäkinen kertoo.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.